Dodaj do ulubionych

Przyrosty wagowe

10.09.12, 23:07
Witam, zastanawia mnie przybieranie na wadze u mojego syna. Urodził się z wagą 3100, 58 cm. Najniższa spadkowa to 3080, teraz ma 3 miesiące i 10 dni i waży 7600 g. Dotychczas przybierał około 40 g dziennie. W poprzednim tygodniu przybrał 100 gram, a w tym schudł około 50 g. Dziwi mnie to ze początkowo przybierał jak burza a teraz nagle się zatrzymał. Karmiony jest tylko piersią, na żądanie, ogólnie chłopak ma taki charakterek że krzywdy nie da sobie zrobić i jak tylko jest głodny głośno daje o tym znać. Miał robione badania krwi i wszystko jest ok. Nie jest marudny bardziej niż zwykle, kupki robi raz w tygodniu. Czy powinnam go obserwować i iść do pediatry? Nie jestem skłonna od razu tam iść bo pewnie usłyszę że mam dokarmiać.
Obserwuj wątek
    • k_linka Re: Przyrosty wagowe 11.09.12, 11:07
      Po pierwsze to normalne ze przyrosty sa z wiekiem coraz mniejsze. Dziecko nie moze stale przybierac w tempie 4 i pol kilo na kwartal - policz sobie, ze w takim razie roczniak wazylby okolo 20kg, widzialas kiedys takiego?? Przyrosty zwalniaja po trzecim miesiacu, po szostym jeszcze bardziej.
      Po drugie - dzieci rosna skokowo. Nia maja zadnego obowiazku przyrastac rownomiernie. Noworodek rosnie bardzo szybko wiec takie sytuacje nie maja miejsca, ale teraz mozesz sie spodziewac tygodni, ktore pokaza maly spadek na wadze lub zerowy przyrost, a po nich dziecko nadrobi. Nie bardzo jest sens wazyc zdrowe dziecko co tydzien, ale skoro chcesz, to nie przejmuj sie takimi wahaniami. Do lekarza warto sie wybrac, jesli dziecko nie wyrobi normy miesiecznej :)
      Jesli sytuacja sie utrzyma to przed wizyta u lekarza (ale nie zamiast - po prostu zeby oszczedzic czas i isc juz z wynikami) jest sens zrobic ogolne badanie moczu - czasem jedynym objawem ZUM jest brak przyrostow.
    • malwina.okrzesik Re: Przyrosty wagowe 12.09.12, 19:17
      po 3 miesiącu przybieranie 100g na tydzień jest w porządku
      warto analizować wagę raz na 2-3 tygodnie i obliczać średni przyrost, żeby niepotrzebnie nie wpaść w panikę
      • madziulaz Re: Przyrosty wagowe 14.09.12, 19:57

kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka