Dodaj do ulubionych

wsoarcie - KP 7. miesiąc

20.04.13, 21:42
Witajcie.

Piszę do Was po wsparcie :) Mój syn za tydzień skończy 7 miesięcy. Jest karmiony piersią i poza tym spożywa dwa stałe posiłki - kaszkę w owocami i obiadek - w godzinach w których jestem w pracy. Ssie sobie wedle potrzeby po południu, wieczorem i w nocy. Raz na miesiąc, gdy wychodzę wieczorem, dostaje butelkę z MM.

Od ok. dwóch tygodni ssie bardzo krótko, bo jest niezwykle zajęty innymi rzeczami - ściąganiem skarpetek, podnoszeniem dupci podczas leżenia na brzuchu, gadaniem do sufitu etc. Piersi mam miękkie, laktację unormowaną, czuję napływ mleka dopiero po chwili ssania. Pomimo tego, co wiem o karmieniu zaczynam się trochę martwić. Wychodzi tych karmień ok. 6 na dobę (mniej wiecej 16/18/20 + 3razy w nocy/nad ranem) ale są bardzo bardzo krótkie, po 2-3 minuty. Po tym jak syn straci zainteresowanie jedną piersią podaję jeszcze drugą, z której również trochę popija. Nie wykazuje jednak chęci na trzecią pierś lub zwiększenie liczby posiłków. Zdrowy, radosny i uśmiechnięty. Drobny, ale do tej pory ciągle przybierający (waga na pół roku - 7kg, urodzeniowa 3200).

O co się martwię? Czy mu wystarczy tego mleka, czy nie chodzi głodny, czy nie ssie za krótko i czy nie tracę pokarmu. Znam teorię ale nie mam wsparcia, ludzie dookoła trochę dziwią się, że jeszcze w ogóle karmię, tym bardziej, że wróciłam do pracy. Napiszcie mi trochę jak to u Was wyglądało - czy takie krótkie i szalone karmienia to norma? Czy na coś powinnam zwrócić uwagę?

Poza tym jeszcze jedna sprawa: Czy proponować dziecku jakieś napoje poza piersią (niania próbuję coś mu podawać do popicia jak jestem w pracy ale syn nie jest szczególnie chętny, woli pierś)?

Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • yennefer12 Re: wsparcie - KP 7. miesiąc 20.04.13, 21:44
      Szfak, nie za tydzień a za 5 dni ;) Jak ten czas leci!
      • mama.rozy Re: wsparcie - KP 7. miesiąc 20.04.13, 22:16
        otoczeniem się nie przejmuj,to Ty karmisz
        a jak jesteś w pracy to co maluch pije?i jak?
        • yennefer12 Re: wsparcie - KP 7. miesiąc 20.04.13, 22:18
          Jak jestem w pracy to nie za bardzo pije. Jeśli już to kilka łyków z kubka treningowego Lovi, aktualnie "Herbatka+sok" Hipp.
          • mama.rozy Re: wsparcie - KP 7. miesiąc 20.04.13, 22:21
            spróbujcie łyżeczką
            no i jak najmniej słodzonych płynów,zobacz,co te herbatki mają w składzie
            najlepsza jest woda albo ziołowe-mięta,lipa,rumianek
            • yennefer12 Re: wsparcie - KP 7. miesiąc 20.04.13, 22:42
              Nic nie mają złego. Herbatę, sok i witaminę C. Granulowanych nie kupuję.
              • yumemi Re: wsparcie - KP 7. miesiąc 21.04.13, 21:48
                yennefer12 napisała:

> Nic nie mają złego. Herbatę, sok i witaminę C. Granulowanych nie kupuję.

Niepotrzebnie przyzwyczajac dziecko do slodkich napojow, ktore pragnienia nie gasza a na zeby beda mialy wplyw.. do picia albo piers albo woda, picie wody to najzdrowszy nawyk dla dziecka na przyszlosc.
                Zamiast soku: owoc.
                • yennefer12 Re: wsparcie - KP 7. miesiąc 27.04.13, 10:42
                  A jak nie chce wody to lepiej nic niż sok? Serio pytam, nie nabijam się.
    • malwina.okrzesik Re: wsoarcie - KP 7. miesiąc 21.04.13, 13:40
      W naszych obawach dobrze, jak punktem odniesienia jest dziecko. A z Pani opisu wygląda, ze synkowi dobre jest w życiu, dlatego proponuję cieszyć się tym co jest, bo jest dobrze.
      Ilość karmien z piersi jest ok.
      Piersi moga byc cały czas miękkie.
      Może być tak, że synek najada się w bardzo krótkim czasie.
      Może być tak, że pokarm mamy wystarcza mu też jako picie.
      Do picia ew. proponować najlepiej czysta wodę, nie dawać innych "ssaczy", to maluch nie odzwyczai sie od piersi.
      Soki traktujemy bardziej jako posiłek.
      Nie przejmowac się zdziwieniami innych - karmienie w 7 miesiącu to norma a nie ekstragawancja :-)
      Tak trzymać!
    • alinalen Re: wsoarcie - KP 7. miesiąc 21.04.13, 21:00
      pociesze. mój odkąd skończył 2,5mies ssał najpierw 5min potem jeszcze mniej a teraz (prawie 6 miesięcy) max 2min z obu piersi-więcej nie chce. przełyka jak szalony. waży ok 8kg. wiec na pewno się najada. je oprócz piersi zupę i kaszkę na moim mleku na kolacje.
    • bibina Re: wsoarcie - KP 7. miesiąc 21.04.13, 23:29
      Dzielna z Ciebie mama! Karmisz po powrocie do pracy - da sie!
      • yennefer12 Re: wsoarcie - KP 7. miesiąc 27.04.13, 10:43
        Dzięki :) Odpisuję tak późno bo zliczyłam paskudną jelitówkę po drodze. A syn na szczęście nie. Poza szczęściem to pewnie zasługa KP, więc jestem dodatkowo podbudowana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka