Dodaj do ulubionych

8 dni -karmienie

23.11.13, 17:10
Moja córeczka ma 8 dni, karmię ją piersią + w razie konieczności dokarmiam butelką ale teraz już niezbyt często. Mam pytanie mała ssie pierś przez 5 minut i zasypia, czasami jest tak co godzine lub 2 , a czasami potrafi przespać 4 godziny lub więcej. Czy powinnam ja wybudzać do karmienia, co jest bardzo trudne, bo bierze brodawke do buzi i śpi dalej. Czy jezali bedzie głodna to sama się obudzi i da mi znać płaczem? Czy ja jej nie głodzę czasami? Bardzo proszę pilnie o jakieś odpowiedzi bo jestem silnie zestresowana. Dzisiaj po piersi i butelce zwymiotowała i starałam się ją karmić częściej a mniej bo może za szybko wypiła tą butlę?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: 8 dni -karmienie 23.11.13, 17:15
      a jaka to koniecznosc zmusza do podania butelki?
      O tym, czy dziecko sie naada, swiadczy tylko i wylacznie waga dziecka. Wazenie wylacznie na wadze niemowlecej, najlepiej zawsze na tej samej i obowiazkowo na golasa Bez bodziaow i pieluch
      Cala reszta: czestosc/dlugosc karmien, ulewanie, itd, nie ma znaczenia, aczkowleik u noworodka tych karmien powinno byc duzo. W zasadzie wiekszosc czasu noworodek spedza przy piersi i to jest norma. 2-godzinne odstepy miedzy karmieniami noworodka to raczej wyjatek, niz regula.
      • mama.rozy Re: 8 dni -karmienie 23.11.13, 17:36
        może ulewac-pierś i dopchabie butlą,trochę duż tego jak na żołądek wielkości pięści ssaka;)
    • mad_die Re: 8 dni -karmienie 23.11.13, 22:57
      medellin.777 napisał(a):

> Moja córeczka ma 8 dni, karmię ją piersią + w razie konieczności dokarmiam bute
      > lką ale teraz już niezbyt często.
      Butelka oczywiście do kosza idzie. Sztuczna mieszanka niepotrzebnie obciąża niedojrzały układ pokarmowy malucha. A smoczek zaburza ssanie.
      Twoje mleko jest idealne dla malucha. Taki kotek mały ma być przy mamie no stop i ssać pierś tyle razy ile chce, i tak długo, jak tego chce.

Mam pytanie mała ssie pierś przez 5 minut i z
      > asypia, czasami jest tak co godzine lub 2 , a czasami potrafi przespać 4 godzin
      > y lub więcej.
      Jak skończy ssać jedną pierś ZAWSZE podaj drugą.
      Zanim podasz drugą rozbierz malucha, posmeraj po plecach, pomasuj za uchem, pod brodą, zmień pieluchę, odbij.
      I do piersi.

Czy powinnam ja wybudzać do karmienia, co jest bardzo trudne, bo
      > bierze brodawke do buzi i śpi dalej.
      Tak, powinnaś.

Czy jezali bedzie głodna to sama się obudz
      > i i da mi znać płaczem?
      Raczej nie da sama znać, lepiej pilnuj sama, żeby jadła co 2h przynajmniej.

Czy ja jej nie głodzę czasami? Bardzo proszę pilnie o j
      > akieś odpowiedzi bo jestem silnie zestresowana. Dzisiaj po piersi i butelce zwy
      > miotowała i starałam się ją karmić częściej a mniej bo może za szybko wypiła tą
      > butlę?
      Butelka zbędna. Ale o tym już było.

Jak mała sika? Kupy robi? Ważyłaś ją?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka