Dodaj do ulubionych

Jelitówka

IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.14, 14:26
Dopadła nas jelitówka, ledwie zipiemy. Mały (9,5 miesiąca) się ostał i póki co jest zdrowy. Zastanawiam się, czy mogę podać moje mleko starszej, trzyletniej córce? Zaszkodzę, pomogę?
Obserwuj wątek
    • kjut Re: Jelitówka 25.05.14, 17:43
      Możesz. Wirusy powodujące jelitowkę znajdują się w Twoim przewozie pokarmowym a mleko wytwarzane jest z krwi. Zawiera za to Twoje przeciwciała które pomogą jej zwalczyć chorobę.
      • Gość: iga Re: Jelitówka IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.14, 18:53
        A laktoza nie zaszkodzi? Małego dopadło:(
        • Gość: maddie Re: Jelitówka IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 25.05.14, 19:21
          Podaj, przy takiej infekcji kazdy plyn jest wazny.
          Takze niech dzieciaki pija ile wlezie.
          • Gość: iga Re: Jelitówka IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.14, 00:10
            Mam nadzieję, że sytuacja jako tako opanowana. Nie udało mi się jednak nakarmić dzieci, tak się odwodniłam, że dla małego nie wystarczało:( Oby jutro było juz dobrze:) dzięki za pomoc!
            • Gość: Paula Re: Jelitówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.14, 21:23
              I mnie dopadl wirus :( wymioty, biegunka cały dzień o wodzie i kilku łyżkach ryżu. Boję się ze mój synek 5 tygodni będzie głodny tylko o piersi. Jak myślicie podać butelkę?
              • bathilda Re: Jelitówka 27.05.14, 22:53
                Ja miałam jelitówkę niedawno, syn miał 2 miesiące. Karmiłam cały czas, nic mu nie było. Tylko Ty dużo pij, żeby się nie odwodnić.
              • mad_die Re: Jelitówka 27.05.14, 23:24
                >>Boję się ze mój synek 5 tygodni będzie głodny tylko o piersi.
                Jak będzie miał pierś, to swoje wyssie.
                Ty się odżywiaj, dużo pij, zmuszaj się do jedzenia i picia.

Butelka zbędna.
                • Gość: iga Re: Jelitówka IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.14, 19:06
                  U nas zdrowotnie już całkiem dobrze, ale nie obeszło się bez ofiar:( Mały, któremu przy okazji wyrzyna się pierwszy ząb, praktycznie nic nie je. W nocy na karmienie wstał mi tylko raz ( jeszcze 3 tyg temu 6-12x!) W dzień się w ogóle nie upomina! Proponuję, czasem z 3-4x pozwala sobie na 2-3 minutowe sesje, ale, jak mi się zdaje, niewiele przełyka. Moczy dwie pieluszki (zazwyczaj 4). Dałam Paracetamol, niewiele pomoglo. Posmarowałam dziąsła i dalej tak samo.
                  Latam za nim z kubeczkami, rurkami, butelkami, łyzeczkami, no ale jak opanujemy sytuacje to zostaną nam jeszcze 23 zęby! A u mnie zastoje. Zastój to ja ostatnio miałam jak młody miał 2 miesiące a ja ległam spać na brzuchu! Oczywiscie laktator w ruch, ale sciągam po 15 ml przez ok 20 min sciagania i tylko tyle, ze mam wrażenie ulgi jeśli chodzi o ból w zastanym miejscu. Nie wiem co z tym fantem robić.

Mały nie wydaje się wyjątkowo apatyczny, ćwiczy wstawanie i reszta mało go obchodzi. Dziecko widział lekarz, nie jest odwodnione.
        • asia_i_p Re: Jelitówka 28.05.14, 07:15
          Nie zaszkodzi, kiedy córka miała jelitówkę pediatra radziła karmić piersią, ile chce, bo to jest dużo lżej strawne od zwykłego mleka.
    • asia_i_p Re: Jelitówka 28.05.14, 07:14
      Pomożesz, mojej prawie trzylatce pierś pomogła uniknąć odwodnienia - to jest bardzo lekkostrawny pokarm.
    • Gość: masia45 Re: Jelitówka IP: *.lublin.mm.pl 15.06.14, 14:24
      a po ilu dniach taka jelitówka powinna przejść? Mały już od kilku dni ma biegunkę, od wczoraj zaczęłam dawać probiotyki, daję też elektrolity.
      • rulsanka Re: Jelitówka 16.06.14, 10:25
        A ile kup dziennie robi?
        Generalnie jelitówka trwa do 2 tygodni a postępowanie zależy od ilości stolców i od tego czy są wymioty/gorączka i ile płynów dziecko przyjmuje.
      • Gość: jakatanka5 Re: Jelitówka IP: *.nycmny.fios.verizon.net 16.06.14, 18:15
        U moich dzieci biegunka trwała tak do pięciu dni. Cały czas podawaj probiotyk, nawet jak minie biegunka. Najważniejsze żeby dziecko dużo piło.
        • anrra12 Re: Jelitówka 16.06.14, 18:27
          probiotyki to powinno się jeszcze przez tydzień, dwa po biegunce dawać żeby wszystko unormować w żołądku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka