Dodaj do ulubionych

Buteleczka

IP: *.* 01.01.02, 21:47
Drogie emamy!Mam 5 m-czna coreczke, ktora karmie piersia. Na razie malutka niczego innego nie dostaje. Ostatnio probowalam odciagac pokarm, zeby byl pod reka, gdy ja wyjde, a dzidzius zapragnie zjesc. Na razie byla to proba, nigdzie nie wychodzilam i sama probowalam nakarmic mala. Niestety odmowila wspolpracy, bawila sie tylko buteleczka. W koncu podalam jej piers, bo zaczely sie krzyki. Malutka calkowicie zignorowala butelke. A mowi sie, ze ssanie ze smoczka jest latwiejsze niz z piersi. Czy powinnam uczyc malucha pic ze smoczka (jak?) czy dac sobie spokoj. W 7 m-cu zaczne jej urozmaicac diete, wiec w razie mojego wyjscia dostanie cos innego.Pozdrawiam serdeczniea2002
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Buteleczka IP: *.* 01.01.02, 22:05
      moj synek ma prawie 2 latka i jest karminy piersia. nigdy nie pil z butelki. nie umie. napije podawalam w rozny sposob- najpierw lyzeczka,przez slomke, z kubka z dziubkiem, ale najchetniej pije z ze sklaneczki lub z kubka malego. to znaczy z duzego tez by pociagnal ale mu nie dajemy. nie jest to moze bezpieczne, ale nie potrafi ze smoka. byc moze u ciebie tez tak bedzie.
    • Gość: guest Re: Buteleczka IP: *.* 02.01.02, 04:33
      Cześć !!!Przede wszystkim chciałam Ci powiedzieć że jeżeli karmienie piersią przebiega bez problemów, mała się dobrze rozwija i jest usatysfakcjonowana, a Ty nie musisz np. wracać do pracy to nie podawaj butelki. Piszę to na podstawie własnego doświadczenia. Moja córa która ma teraz 7 lat była od poczaątku dokarmiana, nie miała żadnego problemu z piciem na przemian z piersi i z butelki. Natomiast obecnie mam synka który ma 4 miesiące. Dwa tygodnie temu musiałam brać antybiotyk, w tym samym czasie Kuba który do tej pory był karmiony wyłącznie piersią, zaczął jej odmawiać. Ssał krócej i krócej, odrywał się, musiałam go raz po raz przystawiać na nowo, nie najadał się. W końcu musiałam go dokarmić butelką z formułą bo płakał z głodu a piersi nie wziął. Nigdy bym nie przypuszczała że po tych dwóch razach nie będzie w ogóle chciał wrócić do piersi. Niestety tak się stało. Piersi odmówił totalnie, po prostu odpychał się i płakał, nie chciał ssać, tylko w nocy jak był śpiący. Teraz jest karmiony formułą. Bardzo to przeżywałam, powoli dochodzę do siebie. Za to Kubuś czuje się wspaniale.Mam tylko jedną radę. Jeżeli jesteś w sytuacji że musisz podać pokarm w butelce to spróbuj aby inny członek rodziny nakarmił małą, np. babcia, mąż itd. Czasami malutka nie chce przyjąć pokarmu w butelce od mamy bo wie że cycuś przecież jest bardzo blisko, pod koszulką, a to jest dla niej najlepsze na świecie, więc nie chce żadnych rzeczy zastępczych. Może to poskutkuje. Poza tym spróbuj użyć smoczka NUK, on jest polecany dla dzieci karmionych piersią. Ale naprawdę, jeżeli nie nie jesteś zmuszona to nie próbuj wcale. Pozdrowienia,Agnieszka
    • Gość: guest Re: Buteleczka IP: *.* 02.01.02, 10:12
      Dzieki Dziewczyny za rady. Nie chce na sile uczyc malej picia z butelki, zwlaszcza ze ona nie toleruje zadnych smoczkow. Chodzilo mi tylko o uspokojenie wlasnego sumienia kiedy gdzies wychodze, bo wtedy caly czas mysle w poplochu czy malutka nie ryczy w domu z glodu. A gdybym zostawila swoje mleko, to zawsze ktos moglby je podac. Chyba za rada any zaczne uczyc moja coreczke picia z kubeczka z dziubkiem. Czy sa jakies specjalne dla takich malych niemowlakow?Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi.:-)
      • Gość: guest Re: Buteleczka IP: *.* 02.01.02, 11:01
        jest bardzo duzy wybor takich kubkow. tylko nie wiem, czy mleko nie bedzie za geste do niego. moze inne mamy cos doradza. pozdro
      • Gość: guest Re: Buteleczka IP: *.* 02.01.02, 14:41
        CześćMój synek nauczył się pić z kubeczka w 5 msc. i teraz jestem spokojna (bo ściągnę mleczko i każdy może mu je podać). Używamy kubeczka Avnet (tzn. buteleczki a do niej dokupiliśmy rączki i dziubek - niekapek). Jest tylko jeden warunek - nie mogę być w pobliżu, bo wtedy maluszek chce tylko cycusia.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka