Dodaj do ulubionych

znów ten smoczek

21.06.07, 13:40
Witam jak to w końcu jest z tym smoczkiem? Ja byłam u doradcy laktacyjnego I
pani doktor powiedziała mi że smoczek nie może zaburzyć techniki ssania
Jeżeli dziecko umiało ssać prawidłowo to przez smoczek tego nie zapomni
Warunek jest taki żeby go dać po 6 tygodniu życia by do tego czasu dziecko
nauczyło się prawidłowo ssać Według nowych trendów nie zrzuca się już całej
winy na smoczek
Obserwuj wątek
    • skomik Re: znów ten smoczek 21.06.07, 13:47
      Pani jest międzynarodowym dyplomowanym doradcą laktacyjnym IBCLC
      • mama_piotrka07 Re: znów ten smoczek 21.06.07, 14:06
        Z całym szacunkiem, żadne dyplomy nie dają patentu na nieomylność. Musisz
        obserwować dziecko - jeśli po smoku zacznie gorzej ssać to go trzeba odstawić.
        Taki efekt może nie nastąpić od razu a może też nigdy. Mój dostał smoka jak miał
        10 dni. Po kilku dniach zauważyłam że jakoś gorzej ssie, wypuszcza pierś, więc
        bardzo ograniczyłam smoczek. Po tygodniu smok wrócił a przy piersi problemów nie
        było. Teraz ma 8 tygodni i sam smoka wypluwa (co mnie trochę cieszy a trochę
        nie, zwłaszcza np. w poczekalni u lekarza gdy tak łatwo byłoby go wyciszyć
        smokiem). Żadna teoria nie sprawdza sie na każdym dziecku.
        • izka100 Re: znów ten smoczek 21.06.07, 14:53
          Hej!
          Mój synek, obecnie 4 latek. dostał smoczka jak miał ok 2 miesięcy więc juz ten
          odruch miał wyćwiczony i nic sie potem ze ssaniem nie działo a nawet dobrze ze
          dostał smoka bo tył bardzo mocno i w końcu wyglądałby jak ten ludek Micheline :-
          ) a tak wyhamował z wagą. No ale niestety ssał smoka grubo ponad 2 lata.
          Natomiast moja córeczka, obecnie 9 tygodniowa, dostala smoka w pierwszym
          tygodniu życia no i nie jest fajnie bo jednak zauważyłam mniejsze przyrosty i
          złą technikę ssania. Mała wydaje dziwne odgłosy jakies ciumkanie jest, zbyt
          płytko łapie pierś. Więc od wczoraj odstawiłam smoczka. Zobaczyny jaki będzie
          efekt. Mamo piotrka ile u ciebie trwało az sie dziecie nauczyl znów poprawnie
          ssać?
          izka
          • mama_piotrka07 Re: znów ten smoczek 21.06.07, 15:39
            Trwało to jakieś tydzień-półtora. Chociaż niestety cmokanie przy jedzeniu
            zostało (i wkurza mnie okropnie), ale ponieważ przyrosty są ok. i poważnych
            problemów brzuszkowych nie ma to już z tym nie walczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka