Dodaj do ulubionych

wysokosc alimentow

27.09.05, 10:35
Dziewczyny chcialabym wiedziec jakie sumy mniej wiecej dostajecie na dzieci,
i czy rzeczywiscie je dostajecie czy tylko macie zasadzone.Sad zasadzil mi na
moje dziecko dosc duza sume(moj jeszcze maz duzo zarabia, ok 5 tys).Zasadzili
mi ta kwote na poczatku wrzesnia a ja nie dostalam tych pieniedzy. Czy to
dopiero od pazdziernika sie nalezy czy za wrzesien tez?Ja pracuje, mala(6
mies) ma opiekunke wiec z pieniedzmi krucho(zarabiam duuzo mniej od niego
niestety).Jezeli nie zaplaci to co mam dalej robic?I czy on sie moze od tego
jakos odwolywac?
Obserwuj wątek
    • adgata Re: wysokosc alimentow 27.09.05, 10:59
      W wyroku sądowym (jeżeli jeszcze nie masz to przyślą ci do domu albo sprawdź w
      sadzie jeżeli chcesz wiedzieć już ) jest na pewno napisane - płatne do ... dnia
      każdego miesiąca do rąk ustawowej przedstawicielki począwszy od miesiąca... - i
      tu doczytasz czy od września i do jakiego dnia ma ci płacić.
      • kiraw Re: wysokosc alimentow 27.09.05, 11:15
        Dzieki.Nie dostalam tego orzeczenia jeszcze.Z sadu jak czytala sedzia to
        zapamietalam tylko ze ma placic do 10 dnia każdego miesiaca,a od jakiego
        poczawszy juz nie(moze tego nie bylo)nie pamietam bo bylam strasznie
        zdenerwowana i zdziwiona kwota.Obawiam sie ze moj maz bedzie sie jakos
        wymigiwal od placenia albo zlozy jakies zazalenie, bo chory by byl gbyby musial
        zaplacic.
        • kotka.na.dachu Re: wysokosc alimentow 28.09.05, 14:50
          Jeśli nie zgadza się z wyrokiem sądu, to ma na to 7 dni (od daty ogłoszenia
          wyroku) na zapowiedź apelacji . Idź do sekretariatu sądu, podaj swój nr sprawy
          i dowiedz się jaki jest ciąg dalszy - czy jest apelacja. Jeżeli nie ma, to
          spisz sobie wyrok - od którego dnia itp. Jeżeli jest zapowiedź apelacji, to nie
          masz na razie na co liczyć... czekaj na sprawę. Na spr. apelacyjnej możesz
          żądać alimentów z wsteczną datą (czyli np. od października - jeśli tak było w
          postanowieniu sądu 1 instancji).
    • julia.68 Re: wysokosc alimentow 27.09.05, 11:11
      Rozumiem, że nie masz na piśmie wyroku sądowego.
      W wyroku jest napisane kiedy i od kiedy powinien płacić. We wniosku też
      musiałaś napisać, od kiedy żądasz alimentów. Zwykle sąd przyznaje je od
      miesiąca, w którym rozpoczęła się sprawa (chyba, że dochodziłaś wstecz).
      On mógł się odwołać, ma na to ok 3-4 tygodni. W ciągu 7 dni musiał złożyć
      wniosek o uzasadnienie wyroku, a w ciągu 14 dni od otrzymania uzasadnienia może
      się odwołać.
      Idź do sądu i poproś akta Twojej sprawy - zobaczysz co się dzieje.
      ponieważ wyrok o alimenty ma z urzędu klauzulę natychmiastowej wykonalności,
      nawet jak się odwołuje, to musi płacić (tak na 100% nie jestem tego pewna, może
      ktoś wie?)
      Jeżeli nie będzie płacił, to możesz zawsze zgłosić się do komornika, który
      ściągnie alimenty z jego pensji + koszty komornicze. Ty dostaniesz wszystko co
      się należy Twojemu dziecku zgodnie z wyrokiem.
      Powinna byłaś złożyc wniosek o uzasadnienie wyroku - nawet jak wygrywasz to sie
      przydaje, bo to pewnie nie jedyna sprawa o alimenty, jaką przeżyjesz. Z
      uzasadnienia dowiadujesz się co sąd wziął pod uwagę ustalając wysokość
      alimentów. jeżeli on złozył taki wniosek, to może będziesz mogła dostać odpis?
    • ann17 Re: wysokosc alimentow 28.09.05, 14:02
      on moze zlozyc apelacje, ale nie zwalnia go to z obowiazku placenia. wyrok
      pewno ma wymog natychmiastowej wykonalnosci. i za pewne alimenty sa zasądzone
      od dnia zlozenia pozwu (tak jest standardowo). musisz przeczytac wyrok i
      sprobowac wyegzekwowac te pieniadz, nie czekajac na wynik apelacji. i drugie -
      musisz solidnie przygotowac sie do apelacji (jezeli apeluje tylko on, oznacza
      to ze alimenty moga pójść tylko w dół). przede wszystkim musisz dobrze
      przygotować kwestię kosztow utrzymania dziecka (szczegółowe zestawienie).
      • kiraw Re: wysokosc alimentow 28.09.05, 17:29
        mialam takie zestawienie juz na tej rozprawie, wszystki erachunki przyklejone
        na kartkac i dodatkowo poopisywane, taki spis tresci tego co przedstawilam, z
        miesiecy poprzednich.Sedzina pytala mnie jeszcze raz na co wydaje i co
        konkretnie kupuje.Jezeli bedzie apelacja to nie mam juz co im przedstawiac, mam
        tylko te rachunki i zbieram kolejne.Maz tez byl przesluchiwany, na co wydaje
        swoje pieniadze,itd. łaczne z jego wymyslanymi chorobami, okazalo sie na
        rozprawie ze musi jesc "owoce morza", ławniczki zaczely sie normalnie
        smiac.Czyli jezeli apelacja czego sie spodzewama to nie dostane od niego
        zupelne nic, mam dziecko czym karmic niby?to jakies nienormalne jest.
        • renne1 Re: wysokosc alimentow 28.09.05, 21:51
          Witaj. Jeżeli:
          masz zasądzone przez Sąd alimenty od ojca dziecka i ich nie otrzymujesz lub
          otrzymujesz nie w całości i jeśli dodatkowo Twój dochód netto na osobę w
          rodzinie za 2004r. nie przekroczył kwoty 583zł to możesz się starać o zaliczkę
          alimentacyjną. Wypłaci Ci ją ośrodek pomocy społecznej w miejscowości, w której
          mieszkasz. Wniosek i inne informacje otrzymasz właśnie tam. Powodzenia.
    • gromkowa Re: wysokosc alimentow 04.10.05, 10:56
      My dostajemy 200 zl na miesiać. Jeśli Ci nie płaci alimentów to wyslij wyrok do
      zakłady pracy do kadr z prożba o odciaganie od wypłaty i przelewanie
      bezpośrednio na twoje konto.

Ja chciałam zapytac czy wiecie może procentowo od wypłaty ile można zarządac
      alimentów?? Bo te 200 zł to dosc mało jak na potrzeby rocznego dziecka a ja nie
      pracuje sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka