Dodaj do ulubionych

Miksowanie

30.04.12, 16:43
Kiedy przestajecie miksowac niemowlakom obiadki?
Moja ma 9 miesiecy i z trudem mi przyzwyczajanie jej do gryzienia. Pare keskow bananka, krakersika czy marchewki, zadlawi sie i juz potem niczego nie chce jesc, a nawet odmawia picia. Czasem to sie boje probowac, bo wole zeby cos zjadla czy chocby napila niz mialaby mi znowu odmowic po zadlawieniu.
Czy macie jakies "cudowne"rozwiazania, moze ktoras tez tak miala i jakso sobie poradzila?
Obserwuj wątek
    • kajakam Re: Miksowanie 05.05.12, 20:30
      Moj maluch miał miksowne jedzonko bardzo drobno... ale od kilku dni zwiekszam mu kawaleczki zeby probowal gryzc . Z poczatku mial problemy ale z kazdym dniem szło mu lepiej.. teraz zjada wieksze kawaleczki ..( ma 8 m-cy)
    • toya666 Re: Miksowanie 06.05.12, 09:13
      Sprobuj czesc jedzonka zmiksowac, a czesc rozgniesc widelcem.
    • 1matka-polka Re: Miksowanie 07.05.12, 15:31
      Najlepiej w ogóle nie zaczynać miksować - BLW.
      • kondolyza Re: Miksowanie 08.05.12, 13:57
        ja od 6go mca rozszerzałam dietę i od wtedy dawałam zawsze coś do łapy kilka razy dziennie-gotowane warzywa, owoce w kawalkach, chrupek itp.
        wiec nie bylo zaskoczeniem ze dziecko sukcesywnie w 9tym miesiacu przeszlo zupelnie na kawalki, zupa prosto z gara, drugie danie typu kasza, klopsik i warzywa-najadała się sama, rączką, z kaszą trzeba było czasem pomóc.
        stopniowe przejście-od gładkiej masy, przez słoiczki 11+ (grudkowate) w 7-8 mcu, potem mocniej rozgotowane, bardziej miękkie warzywa, czasem rozgniecenie widelcem, z czasem miksowałam tylko mięso aż przestałam nawet to ostatnie.
        pierwszy etap, bardzo skuteczny-polecam, to dodawanie do gładkiej zupki kaszy czy ryzu w grudkach, jak to załapie to juz wieksze tez bedzie łapać.
        • tomelanka Re: Miksowanie 08.05.12, 14:33
          taa, ja mojemu ostatnio podetknelam plasterek marchewki z moich warzyw na patelnie-myslalam ze odgryzie kawałek, a on wciagnal jak odkurzacz, ale moze dlatego ze dopiero pol roku bedzie mial? wink
    • heja5 Re: Miksowanie 08.05.12, 17:58
      ja robiłam tak, że na pierwszy głód dawałam miksowane, a potem dopiero w kawałkach, aż mały się przyzwyczaił (nie trwało to długo). Podziałało.
      • shoja Re: Miksowanie 09.05.12, 10:00
        zamiast bananka i marchewki (najbardziej "dławiące") daj ziemniaka, brokuła, fasolkę, dynię - pokrojone w "patyczki".
        a reszty nie miksuj tylko gnieć widelcem.
        moja młoda zajada się powyższymi - mamy prawie 6 miesięcy, papek nie zna.
    • mw144 Re: Miksowanie 09.05.12, 12:52
      Miksowałam młodszemu do końca 4 m-ca, czyli przez 2 tygodnie. Młodszemu wcale, większe kawałki rozgniatałam widelcem.
    • mamciunia_kamciunia2 Re: Miksowanie 09.05.12, 19:04
      pszestałam miksować jak zkonczylam karmic czyli mjendzy 5 a 6 rokiem syna do drugich urodzin był na samej pjersi potem zawsze miksowałam mu papu zeby sie nie ułdławił
    • gosiaczek265 Re: Miksowanie 09.05.12, 22:20
      mamciunia_kamciunia2 się śmieje a ja byłam u gastrologa z Tośkiem ponieważ podejrzewano u niego wiotkość przełyku. Okazało się, że jest zdrowy ale ma wrażliwą tylną ścianę gardła. gastrolog powiedział, że on nie rozumie tego pędu do jedzenia kawałków przez pół roczne dziecko. Dziecko miksowane posiłki może jeśc nawet do roku czasu.
      • kondolyza Re: Miksowanie 10.05.12, 09:25
        gastrolog może powie że tego nie rozumie, a logopeda powie że to zaniedbanie rozwoju aparatu mowy i do mnie jakoś przemawia ten drugi argument. to nie jest pęd dla wiwatu, tylko mobilizowanie dziecka do rozwoju. jak się to zaniedba w okresie 6-12 mcy to potem trudno nadrobić bo tak intensywny czas rozwoju już nie wróci.
        • justcedr84 Re: Miksowanie 10.05.12, 17:04
          a moj syn jadł zmiksowane do 2 roku życia i zaczął jeść normalnie z dnia na dzień sam. Mimo częstych prób, jak mu nie miksowalam mógł nie jeść całymi dniami, również w żłobku nie jadł. Uważam,że to sprawa indywidualna ale jeżeli problem trwa długo trzeba pójść do logopedy, my chodziliśmy.
          • gosiaczek265 Re: Miksowanie 10.05.12, 17:52
            Myślę, że każdy z tych lekarzy ma swoja rację. Ale prawda jest taka, że trzeba tez patrzeć na dziecko indywidualnie. Jedno dziecko w wieku 6-12 mies będzie gotowe do jedzenia kanapki (oczywiście mówie w przenośni) a inne nie. Dzisiaj Tosiek (2lata i 8 mies) je wszystko w kawałkach, normalnie tak jak my. Ale przed ukończenie roku nie był na to gotowy. Doszło do takiej sytuacji że na 6 posiłków zwracał cztery... Ze strony logopedycznej oki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka