frijka 20.10.13, 19:50 1. Czy istotne jest picie mleka (mm) w postaci płynnej czy np. spożywanie go po dodaniu kleików w postaci papek jest bez znaczenia? 2. Jak długo dziecko powinno (nie mylić z może) pić mleko mm? Do jakiego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaaniula Re: Mleko 20.10.13, 20:31 Odpowiadając na pierwsze pytanie to nie ma znaczenia. Pod warunkiem, że odpowiednio przygotujesz, czyli np. nie gotujesz mm w celu wykonania budyniu. Mój ma 14 miesięcy i ostatnio lekarka nam powiedziała, że gdyby zrezygnował teraz z mm to by tragedii nie było. Oczywiście jeśli zastąpię mu mm innymi produktami i przetworami mleka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Mleko 20.10.13, 20:54 Odpowiedź oficjalna na drugie pytanie jest taka, że dziecko do 3 roku życia powinno pić mm. Odpowiedź skandynawska jest taka, że po roku daje się zwykłe mleko krowie i dzieci mają się dobrze. Odpowiedź sekty antymlecznej jest taka, że dziecko w ogóle nie powinno pić mleka. Należę do tej sekty i mleka nigdy nie dawałam (poza swoim). Dzieci zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tulimatka Re: Mleko 21.10.13, 00:34 Pyt. 1: bez znaczenia dla Ciebie, natomiast dziecko może traktować mm w postaci płynnej jako wyborny trunek/gasić nim pragnienie - może np nie lubić pić wody/soku; to tak jak Ty idziesz do kuchni i nalewasz sobie szklankę płynu i czerpiesz z tego frajdę poza tym dziecko nauczone pić mm płynne łatwiej będzie pić krowie mleko, taką zasadę zauważyłam po dzieciach w rodzinie. Pyt. 2: Lekarze zalecają picie mm do 3 r.ż. i jest to ułatwienie życia rodzicom bo w takim mm masz jak w pigułce całą potrzebną tablicę Mendelejewa, podaż wapnia, żelaza itd., natomiast jeśli dobrze i mądrze karmisz dziecko poza mlekiem, to NIE MA potrzeby pić mm do 3 r.ż., swobodnie możesz przejść stopniowo na mleko krowie po ukończeniu roku przez dziecko - o ile nie jest uczulone na białko mleka krowiego oczywiście. Zalecenie picia mm do 3 r.ż. wzięło się pewnie z lobby firm mm oraz z fatalnych statystyk badań dzieci gdzie co drugie dziecko ma niedobór wit D i wapnia. Zachodnie kraje EU, USA, poradniki dla rodziców i dopytany lekarz zawsze odpowiedzą: spokojnie może Pani dawać mleko krowie dziecku pow. 12mca. Odpowiedz Link Zgłoś
kluska77 Re: Mleko 21.10.13, 16:03 Sądzę, że zalecenie picia mm do 3 roku życia wynika ze znajomości diety ludzi dorosłych, gdzie na co dzień je się sam cukier i karkówkę, zagryzając parówkami. Nie jest to najlepsza dieta dla dziecka, więc lepiej żeby piło te dwie szklanki mleka najdłużej jak się da Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Mleko 21.10.13, 06:17 picie mleka nie jest istotne. wszystko co daje mleko - mozesz uzupelnic odpowiednia dieta. moj syn w okolicy 9 miesiecy dostal mleko krowie przetworzone (jogurty, sery, serki, etc), ok. roku - zwykle z kartonu, w postaci mannej, owsianki, budyniu etc. dlugosc karmienia mlekiem mm wynika bardziej z lobby producentow niz rzeczywistej koniecznosci. nie wiem czy to prawda, bo nie sledze tych produktow, ale gdzies mi sie obilo o oczy, ze pojawiaja sie i sa propagowane mm do 5 roku zycia bodajze. i sama znam chlopca, ktory ma 6.5 roku i nadal pije mm. bo lubi, a tego z kartonu juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: Mleko 21.10.13, 08:18 Ojjj tak, sama znam chłopca, który ma 4 lata i głównym składnikiem jego diety jest bebilon pepti. Bo lubi. Mnie to przeraża. Nie umie gryźć w zasadzie. Zje zupę-krem, serek homogenizowany i ewentualnie parówkę. Myślę, że to zasługa słoiczków dla dzieci w wieku 2 lat i propagowania picia mm do 3 czy 5 roku życia, które mamy często podają jak niemowlętom- w butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
frijka Re: Mleko 21.10.13, 10:08 Moje dziecko jeśli chodzi o mm jest bardzo wybredne i toleruje tylko bebilon comfort. A pytanie wzięło się stąd, że od ząbkowania mam problem z piciem z butelki. Pomimo trudności jakoś tam było. Pił mniej czy więcej ale przyzwoicie ( z wyjątkami). Ale od tyg. kiedy złapał rotawirusa praktycznie w ogóle nie chce butli. Wszystko zagęszczam za wyjątkiem karmienia ok. 4 rano na śpiocha. ok. 8 rano czasem wypije połowę porcji, ale takiego rzadszego np. 4 łyżeczki zamiast 5 mm. Może to jeszcze się unormuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bisiek10 Re: Mleko 21.10.13, 18:56 My mieszkamy w UK.Ostatnio bylysmy na one year check-up i kazali nam wprowadzac nie odtluszczone mleko do tego witaminy w kropelkach.Wszystko fajnie tylko moje dziecie jeszcze nie da sie oszukac woda w nocy wiec z mm mi latwiej Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Mleko 22.10.13, 13:25 1.Raczej nie istotne. 2.Nie wiem ile powinno- ja nie pijam mleka-żadnego od 8 mż i mam się świetnie. Ważne chyba jest żeby jeść nabiał. A co do "może"- tak długo jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
niuniek3 Re: Mleko 22.10.13, 13:34 1. Nie. Mleko plynne muszą pić niemowleta które jeszcze nie jedzą. 2. Jeśli zdrowe to myślę że koło roku można przejść na przetwory mleka krowiego. Mleka jako takiego wcale nie musi. Ja kp do 13mz. Od 9-10 dawalam jogurty kefiry twarog. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Mleko 22.10.13, 22:22 1. nieistotne 2. u mnie w Kanadzie, oficjalnie zaleca sie karmienie piersia przynajmniej do 6 mies, potem od 6 do roku piers lub w zastepstwie mm, a po roku piers albo zwykle pelnotluste homogenizowane mleko krowie moj 10 mies syn od paru dni z nabialu jada wylacznie jogurt i zolty ser i nie zamierzam z tego robic tragedii te wszystkie mleka nastepne to wylacznie marketing (chec stworzenia popytu) na kolejny `niezbedny` produkt ... zreszta niezle pomyslane, bo co, dziecku mleka odmowisz? he he he (marketingowcem jestem, wiec straszny cynik ze mnie, trudno mi cokolwiek wepchnac) Odpowiedz Link Zgłoś