07.04.15, 10:14
tak oto po świątecznych spotkaniach rodzinnych naszły mnie wątpliwości wink otóż nasz bąk ma 10 mcy, od jakiegoś czasu wstaje przy meblach, ale jeszcze nie przesuwa sie wzdłuż nich... no i jak jeden mąż podczas świąt ciotki stwierdziły, że muszę mu buty sprawić, co nóżka będzie bardziej stabilna... fakt faktem, że na bosaka nie biega, a w skarpetkach / rajstopkach / lub tych takich skarpetkach soho (czy jakoś tak), które co chwila mu zjeżdżają i przekręcają się.. ale żeby już butki? pytałam kiedyś naszego fizjo to powiedział, że to zależy - jeżeli dziecko ładnie stópki układa, to nie trzeba... wizytę u fizjo mamy za tydzień, wiec zapytam, ale co myślicie?
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: buciki? 07.04.15, 10:32
      Wiedza czysto teoretyczna: boso, boso, boso. Na zewnątrz attipas-zawikowski pisał że ok.
      • stysia1987 Re: buciki? 07.04.15, 11:06
        Pokutuje opinia, zeby dac jak najszybciej sztywne, za kostke buty... oj wiem cos o tym od babc i cioc... A moze z tym byc wiecej klopotu niz pozytku.. Tez czytalam o attipas, chyba sie skusze na nie, choc u nas jeszcze troche czasu zanim beda potrzebne wink
        • stysia1987 Re: buciki? 07.04.15, 11:10
          attipas.pl/sklep/corsage/corsage-green-s cos pieknego wink tylko nie wiem jak sie mierzy stopki?
        • zabka141 Re: buciki? 07.04.15, 11:56
          Tak, to tak jak z opinia ze nie mozna jesc wszystkiego karmiac piersia. Troche taki oldschoolowy poglad.

Jak mi to ostatnio kolezanka wylumaczyla - teraz zacheca sie by dzieci jak najdluzej chodzily bez butow. Jesli juz buty to bardzo miekkie/flexible/tzn. takie wyginajace sie , z naturalnych materialow (poleca sie skore), zadne tam usztywnianie kostki.

Ja przymierzam sie do zakupy takich: kidstown-klamotti.de/JOCHIE-Baby-handgenaehte-Lauflernschuhe-extrem-weich-T-Spange-Gr20-23. Ale nie wiem czy nie za bardzo odkryte na dwor?

Ale core mam duzo starsza i dopiero zrobila pierwszy samodzielny krok w tym tygodniu. Wczesniej w domu latala bez butow. Czasami zakladalam jej takie skorzane kapcie bez futerka (yooca-outlet.pl/product-pol-19764-CELAVI-skorzane-kapcie-z-futerkiem-3098-kol-601.html) - to na wyjatkowo sliskich podlogach.

• terefere134 Re: buciki? 07.04.15, 11:07
      Opinia prywatna: podobnie jak przedmówczyni: boso, boso, boso. Przecież stopy są stworzone do chodzenia, nie potrzebują stabilizacji. Mieśnie stóp muszą się wzmocnić i wyrobić, ludzie obecnie tak polegają na butach, wkładkach wspierających i innych cudach, że bez nich nie są wstanie chodzić (pracuję w sklepie górskich, gdzie ludzie szukają "dobrych butów" bo ciągle mają problemy ze stopami, widzę to na codzień).
      Więc wg mnie boso, najlepiej na podłożu naturalnym jeśli się da.

PS. Dostałam chyba z 10 par bucików dla malucha. Nie wiem jak one mają cokolwiek stabiliziwać szczerze mówiac wink
    • jak-kania-dzdzu Re: buciki? 07.04.15, 11:41
      Powtarzając za Pawłem Zawitkowskim: aparat ruchu kształtuje się w ruchu, nic nie może stopy dziecka krępować w próbach stabilnego chodzenia, bo to tak, jakby dorosłemu założyć buty narciarskie i kazać w nich skakać, biegać i ćwiczyć. Dopóki dziecko samo pewnie nie chodzi, to tylko boso. Później buty z jak najbardziej elastyczną i miękką podeszwą i nie krępujące kostki.
      A z tym chodzeniem prze meblach to różnie bywa, mój już 4 miesiąc chodzi przy meblach, ale do samodzielnego chodzenie jeszcze droga daleka. I nie ma jeszcze butów smile
      • zabka141 Re: buciki? 07.04.15, 11:59
        Tak, u nas podobnie. Tzn. bardzo dlugo chodzila przy meblach, kilka dobrych miesiecy. Nie ma sensu kupowac butow na dwor. Zwlaszcza ze bedziesz musiala nastepna pare kupwac jak juz bedzie chodzic, bo wyrosnie. A dzieciece buty sa bardzo bardzo drogie.
      • ama-ka Re: buciki? 07.04.15, 12:07
        tak sobie myślałam właśnie, że te buty to zły pomysł...
        dzieki za te wszystkie typy, o tych butach na aaaa nawet nie słyszałam..
        a co myślicie o takich ortopedycznych www.google.pl/search?q=obuwie+korekcyjne+kapcie&client=opera&hs=s0m&tb ??
        to bardziej kapcie, ale zakładam, że mój syn bedzie chodził jakoś latem, moja bratowa miała takowe dla dwójki dzieci i tak też myślałam o tym, by kupić mojemu szkrabowi... jak już oczywiście bedzie umiał chodzić wink
        • ama-ka Re: buciki? 07.04.15, 12:07
          zły link mi się wkleił, chodziło mi o takie:

www.google.pl/search?q=obuwie+korekcyjne+kapcie&client=opera&hs=s0m&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yqsjVfW7F4G5sQGrp4HYCQ&ved=0CCYQsAQ&biw=1366&bih=659#imgrc=2IUFgxuog5ZEOM%253A%3ByvaS-qoYAXnybM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.asortopedyka.pl%252Fimages%252Foffer%252F367%252F130199734627258us_a.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.asortopedyka.pl%252Fbuty-ortopedyczne-aurelka-55%3B700%3B500
          • zabka141 Re: buciki? 07.04.15, 12:26
            Nie znam sie, ale buty korekcyjne to maja korygowac jakies wady, a wasz maluszek nie ma zadnej wady. Do tego pomysl o zakladaniu tych butow - dziecko moze nie lubiec zakladania butow, stad cokolwiek co sie tylko latwo wsuwa na noge jest najlepsze (zamiast zapinania, sznurowania, wpychania).

Na teraz poolecam ci nic albo takie zwykle kapcie skorzane, o np. takie: bobuxpolska.pl/soft-sole

Za kilka miesiecy, jak dziecko bedzie chodzic samodzielnie (i niektorzy mowia jak juz w ogole bedzie dobrze chodzic - czyli 2-3 miesiace od rozpoczecia chodzenia) mozesz kupic buciki na zewnatrz. Choc wtedy to juz bedzie cieplo i byc moze dziecko nawet w tych kapciach na dworze moze chodzic.
            • amiralka Re: buciki? 07.04.15, 13:32
              Ja tez polecam takie kapcie, poki nie chodzi, my mamy ekotuptusie, duzo tansze a dobra jakosc. Takie dziecko chodzace bokiem tez przeciez wyjmuje sie z wozka czy nosidla, moje na przyklad stalo przy lawce czy murku i tak sie przemieszczalo, w skarpetkach raczej bym go nie puscilawink
            • terefere134 Re: buciki? 07.04.15, 13:35
              ..... oni mają w sprzedaży buty dla noworodka... ? Po co???
              • bieniewicka Re: buciki? 07.04.15, 13:47
                Dokładnie jak dziewczyny, żadnych bucików.
                moja zaczela stawać około 7m i wyglądało to kuriozalnie bo wyginala stopki, ale po tygodniu juz like a pro wink sam dojdzie odpowiednią technika smile

z bosakiem nic nie wygra smile

Do wózka mamy cieple paputki la millou. A teraz kupiłam takie skarpetki z gumowa podeszwą, gdyby chciala koniecznie wiosna postać na spacerze.
              • jak-kania-dzdzu Re: buciki? 07.04.15, 14:16
                Jak to po co? Bo takie ładne, słodkie, urocze, tak ślicznie w nich dzieciątko wygląda.... Ech, mam znajomych, którzy córce zakładają po domu mini emu na nogi i się dziwią, że dziecko ma 7m i zero prób pełzania. Ciekawe jak się to dziecko ma wybić do pełzania.
                • stysia1987 Re: buciki? 07.04.15, 15:12
                  Moje kolezanki dziwia sie, ze Ewka ciagle w rajtkqch i bodziakach, a nie w sukieneczkach. A ja odpowiadam, zeby same sie probowaly nauczyc raczkowac i siedziec w tych falbankach... Dlatego na uroczyste wizyty idzie ubrana "wizytowo" , a po obowiazkowych zdjeciach przebieramy w staly zestaw wink
                  • terefere134 Re: buciki? 07.04.15, 17:59
                    Moja w sukieneczkach wygląda jak baleronik albo beczułka wink)))
    • klubgogo Re: buciki? 07.04.15, 14:18
      Jedyną opinię jaką słyszałam o nauce chodzenia to BOSO, BOSO i jeszcze raz BOSO.
    • nowamama2 Re: buciki? 07.04.15, 20:04
      dziecko nie chodzi, po co buty ? Buty się kupuje po pierwszych krokach dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka