Dodaj do ulubionych

od kiedy Danonki?

14.03.05, 20:40
Drogie Mamusie!
Moja Córeczka ma 9mcy i zaczynam się zastanawiać od kiedy mogę Jej podawać
Danonki? Wspomnę, że Blanka nie lubi mleka modyfikowanego i kaszek -
wprawdzie jeszcze karmię, ale w niewielkich ilościach, wyłącznie wieczorem i
rano - boję się o poziom wapnia, w związku z tym może Danonki będą
ratunkiem>> Będę wdzięczna za Wasze odpowiedzi,
S.
Obserwuj wątek
    • ankabialy Re: od kiedy Danonki? 14.03.05, 20:49
      WitajsmilePodobno na infolini danona udzielają informacji że danonki zalecane są
      dla dzieci od lat 3.Pisze podobno ponieważ wyczytałam to tutaj na
      forum.Zasięgnij informacji o innych jogurtach.Ja zaczęłam małej ostatnio
      podawać naturalny bakomy(Zalecenie pediatry),póżniej przeżucimy się na
      smakowe.Mała ma 8.5 miesiąca.Pozdrawiam.
      • estocek Re: od kiedy Danonki? 14.03.05, 21:39
        Moja córeczka ma 9,5 miesiąca i od półtpra miesiąca zajada się danonkami.
        trochę się wystraszyłam, że są od trzech lat, bo wszystkie moje znajome też
        podają dzieciom danonkisad
    • monanan Re: od kiedy Danonki? 14.03.05, 22:11
      moj je prawie od 6 mies. Nic sie nie dzieje, pediatra nie zabronila, a nawet
      polecila, bo maly nie chce mleka. Teraz ma 9 mies. jest ok i kupy sie
      uregulowaly przy danonkach, a mial zaparcia straszne. Aha i daje na zmiane z
      bakusiami.
    • lidek0 Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 07:52
      Im później tym lepiej. Ja bym zaczęłą od jogurtów naturalnych a na Danonki jest
      jeszczeczas, to, ze innym dzieciom po nich nic nie jest to żaden argument.
      Postaraj się podawać małej melko modyfikowane mieszane z Twoim i mała się
      przyzwyczai.
      • mamaigora1 czy można jogurt z owocami np Pyszny danone ? 15.03.05, 08:19
        Jogurtów naturalnych Igor nie chce bo kwaśne w smau (domieszanie owoców nic nie
        pomaga) a czy w takim razie można podawac takie juz z owocami np Pyszny Danona?
        ma w soim składzie niestety jakies E 1442, ale czy Danonki serki tez nie maja w
        skladzie jakis E???
        • lidek0 Re: czy można jogurt z owocami np Pyszny danone ? 16.03.05, 07:37
          HIPP ma słoiczki jogurtowe-owocowe. Poza tym do wszystkiego trzeba malucha
          przyzwyczaić, raz drugi nei chce a za trzecim zaskoczy, cierpliwości.
    • iwoniaw Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 08:33
      Nam pediatra sama (tzn. bez jakichkolwiek sugestii czy pytań z naszej strony)
      zaleciła danonki, gdy mały miał 6 miesięcy. Osobiście jednak uważam, że to za
      wcześnie, dziecko do 7. m-ca bylo wyłącznie na piersi, teraz ma 9 m-cy i je
      wiele rzeczy, ale jogurtów mu nie daję, tylko "misiowe sady" (są one z mlekiem
      modyfikowanym). Nie to, żebym uważała danonki za szkodliwe ogólnie, ale jakoś
      przekonania nie mam, że to dla niemowląt.
    • zizia21 Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 10:16
      Moja Pani pediatra , do ktorej mam ogromne zaufanie i ktora jest dla mnie
      sporym autorytetem, od 9 miesiaca (podczas wizyty) pozwolila , zeby nie
      powiedziec zalecila , podawanie danonkow mojej Nel ...zaznacze jeszcze , ze Nel
      jest nadal na piersi i jest wczesniaczkiem , wiec skoro ona mogla , to kazde
      inne dziecko tym bardziej smile mozesz spokojnie podawac. My jemy juz od ponad 2
      tygodni albo i ze 3 i zupelnie zadnych skutkow negtywnych nie obserwujemy smile
      pozdrawiam
      iza
    • blamblam Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 11:16
      Firma Danon zaleca danonki od 3 roku życia ze wzgledu na mozliwość uczulenia.
      co znaczy że nie muszą uczulać ale mogą. Dzwoniłam tam stąd wiem. Na temat
      danonków wiele juz było dyskusji. Warto poczytać. Decyzję każdy musi podjąć
      indywidualne. jedno jest pewne Danonki moga uczulać, nawet po kilku miesiącach
      bezproblemowego spożywania. I podając je dziecku trzeba sie z tym liczyc.
    • teresai33 Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 11:28
      Wydaje mi się, że warto poczekać przynajmniej do ukończenia pierwszego roku
      życia, bo:
      1. Zawierają dużo cukru
      2. Grożą uczuleniem
      3. Nie są przeznaczone dla niemowląt, lecz starszych dzieci.

Na początek zdrowszy dla dziecka będzie jogurt naturalny lub twarożek (dobrej
      jakości, bez cukru, bez konserwantów, bez mleka w proszku) wymieszany ze
      słoiczkowymi owockami.
    • elgosia Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 13:41
      Są deserki, bodajże gerbera, z dodatkiem jogurtu lub twarożku. Może to na
      początek?
      • psotna Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 14:37
        Firmy produkujące dla dzieci zawsze się asekurują i podają zawyżone wskaźniki
        spożycia lub przyjmowania leków. Na lekach przeciwgorączkowych zazwyczaj
        podają , że powyżej miesiąca można przyjmować dany lek, a dlaczego? bo nikt nie
        robi doświadczeń na dzieciach.
        Na zachodzie dzieci wsuwają jogurciki typu danonki już od 5 miesiąca. Nie
        twierdzę, że to wspaniale ale u nas panuje jakaś histeria jedzeniowa. Nie długo
        się okaże, że dzieci będą musiały ssać mleko matki do matury.
        • fyde Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 14:58
          Może lepiej maślankę z owockami, danonki to straszna chemiasad
        • mamawiktorka1 Re: od kiedy Danonki? 17.03.05, 20:59
          Całkowicie się zgadzam
    • martamaria10 Re: od kiedy Danonki? 15.03.05, 15:11
      Myślę, że jogurty tak (chyba wszystko jedno jakiej firmy, ach te reklamy),
      najlepiej te naturalne, bez dodatków owocowych, ale – moim zdaniem – serki nie
      (zawierają minimalne ilości wapnia).
      Pzdr, Marta
    • agusia_o Danonki podobno w USA PODANE DO SĄDU 16.03.05, 08:42
      naukowcy i lekarze podobno w USA zastanawiali sie, dlaczego dzieci, które nie
      mają w swojej diecie słodyczy, mimo tego mają sporą nadwagę. Z opisu diety,
      jaką podwali rodziece, dzieci oprócz wysoko kalorycznych soczków do picia
      (patrz nm. KUBUŚ) podawali dzieciom DANONKI, które w jednym pojemniczku
      zawierają dwie łyżeczki cukru, sporo jak na tak mały kubeczek, a te wszystkie
      glupoty, że Danonki mają sporo wapnia, to naturalne mleko też je ma, bo które
      mleko nie ma wapnia?
      • martamaria10 do agusi 16.03.05, 12:58
        Każde mleko zawiera wapń, ale to zwykłe ma go niewiele, bo ok. 118 mg/100 g
        mleka. Przykładowo: w mleku modyfikowanym jest go 695, w mleku w proszku pełnym
        956, a – uwaga! – w w mleku w proszku odtłuszczonym aż 1277. Jest różnica,
        prawda?
        Pzdr, Marta
        • lidek0 Re: do agusi 17.03.05, 07:34
          Nie chodzi o to ile gdzie go jest tylko ile jest go wchłanianego a ile
          wydalanego. Ten z mleka jest w wiekszości wydalany, a smao mleko ciążkostrawne
    • wiinga Re: od kiedy Danonki? 17.03.05, 20:50
      A co jesli dziecko miało skaze białkową??
      Czekać, czy może spróbować? Czy ktos słyszał, że lepiej najpierw sprawdzić czy
      zupka na maśle nie uczula, a dopiero potem danonki itp.
      Pozdrawiam
      • lidek0 Re: od kiedy Danonki? 18.03.05, 07:25
        Przy skazie białkowej wogóle nie podaje się mleka ani jego przetworów. Moje
        dziecko ma skazę i nic nie wolno mu podawać. Nie wiem czy robiłaś dziecku testy
        czy nie, my robilismy i w zeszłym roku za zgodą lekarki podaliśmy Danonki prócz
        innychrzeczy /Maciek miał 3 latka/ i pięknie go wysypało. Jeżeli już chcesz
        testowac to na jogurtach naturalnych
    • karolina_244 Re: od kiedy Danonki? 18.03.05, 09:14
      CZESC JA DAJE SYNKOWY SEKI DANIO WSZYSTKIE OPRUCZ CZEKOLADY MA 11 MIESIECY
      JEDEN DZIENNIE W OSTATECZNOSCI DWAwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka