Dodaj do ulubionych

lezaczek-bujaczek

10.06.05, 22:18
drogie mamy podzielcie sie swoimi doswiadczeniami odnosnie leżaczków
bujaczków, od kiedy mozna ich uzywac, jak często i jakich firm lezaczki polecacie
Obserwuj wątek
    • giga16 Re: lezaczek-bujaczek 10.06.05, 22:51
      Jeśli leżaczek ma usztywnione oparcie i regulowaną wysokość oparcia, można
      używać go dosyć wcześnie. My używamy od połowy drugiego miesiąca (wtedy był
      rozłożony na płasko). Teraz MAluch ma 4 miesiące i oparcie troszkę podnoszę.
      Leżaczka używam 2-3 razy dziennie po 20 - 30 min.(wtedy jak mam coś pilnego do
      zrobienia. Jest to naprawdę duże ułatwienie, zwłaszcza że przez prawie cały
      dzień nie mogę liczyć na czyjąś pomoc.
      Niestety nie pamiętam jakiej jest firmy a nie chcę teraz wchodzić do pokoju
      MAlucha aby go nie budzić.
      Pozdrawiam
    • quuzka Re: lezaczek-bujaczek 10.06.05, 22:54
      Cześć!
      Leżaczek-bujaczek to bardzo dobra rzecz! Dzieciątko może go używać już od pierwszych dni życia - może na początku nie będzie sobie zdawało sprawy, gdzie leży, ale mama może w ten sposób bezpiecznie transportowac go po całym mieszkaniu. My jesteśmy bardzo zadowoleni z tego sprzętu, chociaz troche za późno go kupiliśmy (gdy Kubuś skończył 3 miesiące). A teraz do czego się przydaje:
      - umożliwia dziecku obserwację, leżaczek posiada regulację od pozycji leżącej po siedzącą
      - Na rączce leżaczka można powiesić kolorowe grzechotki-gryzaczki, kolorowe tasiemki; dziecko leżąc próbuje dosięgnać tych zabawek, przez to wspaniale sie rozwija
      - Gdy musiałam np. zrobić obiad kładłam Kubę w leżaczku, wieszałam zabawki i przenosiłam leżaczek do kuchni. Dziecko było zajęte a ja wyrabiałam się z obowiązkami domowymi i cały czas miałam dziecko na oku
      - Leżaczek przydał się też na wyjazdach, Kubia lubiał w nim spać (siedzisko leżaczka jest usztywnione grubą tekturą, do tego dochodzi gąbka i pokrowiec)
      Kuba ma już 8,5 miesiąca i od kiedy odkrył pozycję siedzącą, nie chciał już siedziec w leżaczku i przeniósł się na podłogę...
      Nie kupowaliżmy leżaczka jakiejś znanej marki, ważne było żeby płozy pozwalały były tak wygięte żeby rzeczywiście bujały, żeby była na nich taka specjalna zapadka-coś w rodzaju hamulca, żeby była dosyć duża ilość poziomów leżenia no i cena (leżaczek kupiliśmy za 120zł)
    • marta_nie_martka Re: lezaczek-bujaczek 10.06.05, 22:55
      Ja kupiłam córeczce leżaczek jak miała 1,5 mies. firmy brevi. Można go rozłożyć
      na płasko lub złożyć na kształt fotelika samochodowego (kołyska), jest kilka
      stopni pochylenia zarówno części pod pleckami, jak i siedziska. Innych nie
      używałam więc nie mogę porównać. Ten miał jeszcze odczepiany pałąk, na którym
      wisiały zabawki. Zosia korzystała z niego do końca 6 mies. potem kategorycznie
      sprzeciwiała się siedzeniu w nim.

Na te kilka mies. było to dokonałe rozwiązanie. Mogłam zabrać małą wszędzie w
      domu - do kuchni, łazzienki. Jak szliśmy w 'gości' też zabieraliśmy bujak ze
      sobą i nie było kłopotu z trzymaniem Zosi cały czas na rękach, a ona widziała
      więcej niż z gondolki.

Mój leżaczek ma trochę podniesione boki, dzieki temu dziecku nie 'leci' na boki
      głowa. Zdarzało się, że Zosia spła w tym leżaczku, oczywiście na płasko. Zwykle
      jak moja mama jej pilnowała, nie umiała jej uśpic w łóżeczku (mala zawsze przed
      snem trochę płacze), a tak, w leżaczku mogła ją ukołysac. Było to sporadyczne
      wiec dzidzia nie przyzwyczaiła sie.
      Pierwsze posiłki Zosia jadła włanie w leżaczku, była jeszcze za mała na
      krzesełko.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego zakupu. jedynym minusem był kolor,
      który sama wybrałam. Czerwony - farbujący. Zwróciła bym uwagę, czy leżak ma
      uchwyty do przenoszenia, mój ma i często się przydawały. Czy ma gumowe ochrony
      zapobiegające przesuwaniu sie leżaka i blokadę bujania. i czy płynnie sie buja,
      mój przy pewnym wychyleniu stuka biegunem o podłogę, mała tego nie lubiła. Ja
      bym do takich leżaczków dodała jeszcze pasek umocowany pod siedziskiem do
      bujania. Ciąga się za pasek i można bujac leżakiem np. leżąc w łózku, co
      musiałam kilka razy robić wink JA taki pasek sama przyszyłam.
      • kajka271 Re: lezaczek-bujaczek 10.06.05, 23:13
        Hej!
        U nas również bardzo się przydał taki leżaczek. Dostaliśmy na poczatku od
        kuzynki, ale musieliśmy jej go oddać gdy synek miał 3 miesiące, bo jej sie
        urodziła córeczka, jednak tak sie do tego przyzwycailiśmy ( i planujemy kolejne
        dzieci), że kipiliśmy teraz sobie własny. Używaliśmy go dosłownie od pierwszego
        dnia w domku. Mamy rozbrykanego kota i bałam się zostawić synka samego, a tak
        miałam go cały czas na oku. Do tej pory (mały ma 5 miesięcy) zawsze jak ide pod
        prysznic, to wkładam go do leżaczka i stawiam w łazience na podłodze, tak że
        mogę go obserwować i w razie czego uspokajać z pod prysznica (super rozwiązanie!).
        Poza elementami, o których wspominały poprzedniczki, to ważne żeby leżaczek miał
        pasy bezpieczeństwa. Nasz Grześ juz się "wygina" i próbuje siadac gdy jest na
        leżaczku i wchodząc pod prysznic zapinam go żeby nie wypadł.
        Podobno lezaczek tez się sprawdza do początkowego karmienia, gdy dziecko nie
        siedzi jeszcze w krzesełku, do tego etapu jeszcze nie doszliśmy, ale i tak na
        razie uważam, że to super zakup.
        Myśmy kupili nasz używany na alegro, najzwyklejszy i niestety nie ma napisanej
        firmy więc nie mogę ci jej podać. Kosztował 30zł smile
    • evelk Re: lezaczek-bujaczek 11.06.05, 10:24
      bardzo dziekuje Wam za opinie, moja coreczka ma 2 m-ce i wlasnie przymierzamy
      sie do zakupu, zupelnie nie wiem czy wybrac tani prosty lezaczek czy tez
      zainwestowac i skusic sie na allegro na fisher price
    • roxi_hart Re: lezaczek-bujaczek 11.06.05, 10:37
      My dostalismy lezaczek-bujaczek na gwiazdke i od tego czasu uzyty byl moze kilka razy, moja corka w ogole go nie polubila. Stoi, kurz na nim osiada a nie mam go gdzie schowac bo za duzysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka