Dodaj do ulubionych

kupki noworodka

21.08.05, 11:44
Witam, jestem mamą od 18 dni. Mój maluszek karmiony jest piersią na żadanie i
robi kupki b. często-niestety wodniste i malutki, jakby plamił pieluszkę przy
pruknięciu. Są tez i normalne kupki musztardówki(2-3 dziennie). Pozosałych
jest nawet 6, 7. Czy to normalne. Czy maleństwa wasze robią kupkę przy
kąpieli? Mój zawsze. Pupa juz cała czerwona..
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: kupki noworodka 21.08.05, 12:40
      Przy kąpieli nie zdarzylo się ani jednemu, ani drugiemu dziecku, ale nie sądzę,
      zeby to było nienaturalne.
      Małe kupki kilka razy na dobę są normalne u noworodka i u małego niemowlęcia
      karmionego piersią.
      Może przydałoby się zredukowac ilość gazów w brzuszku - u nas poskutkowała
      herbatka koperkowa. Mniej gazów to mniej tych małych kupek i mniej tarcia na
      pupie, więc mniej podrażnień.
      Możesz zastosowac krochmalową metodę Kortis, opisaną w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=24549547&a=24571138
      A, i jeszcze jedno: niektóre mamy a nawet niektórzy lekarze zalecają na
      problemy z pupą maść Tormentiol - nie wolno jej używać u małych dzieci ze
      względu na zawartość kwasu bornego, który u maluchów jest toksyczny, chociaż
      maść podobno naprawde dobrze działa. W tym poście Driadei:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=26610713&a=26623413
      jest link do rozporządzenia Ministra Zdrowia z czerwca 2002 roku o substancjach
      niedozwolonych w kosmetykach itp.
      • magda9945 Re: kupki noworodka 21.08.05, 12:49
        Z pewnoscia to normalne.Moja coreczka nie zrobila ani jednej twardej kupy dopoki
        nie dostala innego pokarmu niz piers.Kupki byly u nas przy kazdym karmieniu,a i
        takie brudzenie pieluszek tez.Trwalo to dos dlugo ok 1,5 m-ca.Pozniej kupki sie
        nie zmienily,ale byly nie tak czesto.Pupa niestety na tym cierpi,ja stosowalam
        Linomag(z zielonym paskiem)i Nivea przeciw odparzeniom,u innych dobre efekty
        dawal Sudocrem.Niestety pupa idealna nie byla,ale moja pediatra powiedziala,zeby
        sie tym
        tak bardzo nie przejmowac,chyba,ze stan sie zaostrzy.Pozdrawiam i zycze
        mniejszej ilosci kup.
        Ps.Jezeli chodzi o kapiel to na szczescie w wannie nic sie nam nie
        przytrafilo,ale na przewijaku zawsze.
      • elutach Re: kupki noworodka 21.08.05, 18:00
        Dziękuję serdecznie za rady, wykorzystam na pewno, dzisiaj robię krochmal...smile)
    • katklos Re: kupki noworodka 21.08.05, 13:38
      Mój synek też robił masę wodnistych kupek, niestety raz bardzo odparzyła mu sie
      pupa ( miał ranki). Pamiętaj by jak najwiecej wietrzyć pupę - przy okazji
      maluszek poleży na brzuszkusmile I zanim nałożysz krem, sprawdzaj czy skóra jest
      zupełnie sucha. Pozdrowienia dla Maluszka i Mamusismile)
    • magdunia24 hej 21.08.05, 17:45
      Moja córcia też robiła kupki tak częso. Ale problemów z pupa żadnych nie miałam.
      Po każdym "pruknięciu", a tym bardziej po kupie myłam córce pupę. ale nie
      chusteczkami czy czymś podobnym, tylko brałam małą "pod pachę" do umywalki i
      myłam jej pupę wodą z mydłem, potem płukałam czystą wodą.
      Potem cienką warstwę linomagu. Na noc po kąpieli smarowałam kremem skarb matki z
      tlenkiem cynku.
      Nie zdarzyło się żeby mała miała zaczerwienioną pupę.
      Pozdrawiam
      Magda
    • margola7 Re: kupki noworodka 21.08.05, 20:01
      Witaj elutach!

To zupełnie normalne, że twoje dziecko robi takie kupki. Co jakiś czas jeśli
      widzisz, że twoje dziecko nie może zrobić kupki, podaj mu herbatkę z kopru
      włoskiego (ok.20-30 ml).Pomoże mu ona w wypróżnianiu się. A jeśli chodzi o
      odparzoną kupę- to wyleczyłam pupę Viktorii naparem z rumianku.Poza tym dobrym
      sposobem są też wietrzenie pupy przy każdej zmianie pieluchy i używanie czasami
      pieluch tetrowych, poza tym częste zmienianier pampersa.Viktorii nie pomagały
      żadne maści na odparzenia. Pozdrawiam.
    • aliklo Re: kupki noworodka 21.08.05, 21:28
      mi pediatra powieział, że przy karmienu piersią kupki mogą być "każde", czyli
      zólte, brązowe, zielone, wodniste, ze sluzem - każde. Chyba , że przez tydzireń
      są zielone i dziecko b. płacze przy robieniu kupki to mogą być uczulenia na
      jakiś pokarm. Więc od tamtej pory kupkami się nie przejmuję i o ile łatwiej żyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka