Dodaj do ulubionych

Chce kontynuowac studia

24.01.06, 21:06
Drogie mamusie poradzcie mi prosze!
Mam 2-miesieczna coreczke i bardzo chcialabym od pazdziernika kontynuowac
studia(zaoczne,trzeci rok).Problem w tym,ze mieszkam w Niemczech,a studiowac
chce nadal w Polsce i musialabym co drugi tydzien jezdzic z mezem i coreczka
do Polski.Podroz trwa okolo 7-8 godzin.Sarunia dobrze znosi jazde samochodem
(praktycznie wiekszosc czasu spi).W pazdzierniku bedzie miala 11 m-cy,wiec
nie bedzie juz taka kruszynka.Mimo to zastanawiam sie czy moge tak czesto
jezdzic z nia w tak dlugie trasy?No i czy ja wogole dam sobie rade na
studiach majac takiego szkraba.Zreszta same wiecie ile czasu i uwagi
pochlaniaja Wasze pociechysmile
Co Wy o tym myslicie?Moze ktoras z Was ma podobna sytuacje?Albo jak radzicie
sobie laczac macierzynstwo z nauka?
Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • kira_koslin Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 21:14
      Radę sobie dasz, wystarczy dobra organizacja i pojdzie....mąz na pewno tez Ci
      pomoze. a studia warto skonczyć.....
      Droga bedzie meczaca, rowniez dla Was ale czesto jest tez tak ze nie na
      wszystkich wykładach musisz być....a skoro mala dobrze znosi podróż to warto
      sie zdecydować, tym bardziej ze to kontunuacja....
    • annairam Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 21:39
      Mam praiwe 4 miesieczna córeczke. Kończę już studia, pisze magisterke i dłubie w
      domu. Roboty jest sporo i latwo nie jest ale jeśli chcesz to dasz radę. Ważna
      jest pomoc rodziny i przyjaciół i dobra organizacja. Jesli twoja córeczka bedzie
      dobrze znosic podróże to na pewno jej nie zaszkodzą.
    • mika_p Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 21:55
      W zimowej sesji bedziesz miała ponadrocznego malucha - jesli tylko będzie ktoś,
      kto da ci tochę "wolnego od dziecka", żebyś mogła się pouczyć, to dasz radę z
      egzaminami. A im dalej, tym łatwiej, dziecko dlużej zajmuje się sobą, prościej
      sie z nim dogadać, wiec coraz wiecej osob moze sie nim zajmować.
    • alexsc Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 22:11
      hej,
      mój synek ma teraz 18 miesięcy, za 3 tyggodnie nie bedzie już jedynakiem, po
      egzaminach mam termin porodusmile
      Decyzję o kontynuowaniu studiów podjełam przed zajsciem w drugą ciąże (Itej
      drugiej nie planowałam wcale ale samo wyszło) Za mną praktycznie 1 semestr,
      walcze teraz na egzaminach... Co bedzie jak urodzę? Pojęcia nie mam. Mąż bardzo
      mi pomaga i moja siostra. Na wszystkie zajęcia nie jeżdzę (studuije zaocznie
      magisterskie uzupełniające). Dojeżdzam 70 km do innego miasta. To na pewno nie
      jest 7-8 godz. Teraz Twoje dziecko bardzo dobrze znosi podróż bo jest mała i
      dużo spi ale w wieku 10-11 miesięcy nie będzie chciała, wiem to po synku!
      Wszystko zalezy od organizacji. Spróbować możesz a nawet powinnas bo nie
      będziesz wiedziała czy postąpiłas słusznie. I wtedy zobaczysz czy dajesz radę
      czy nie. A dlaczego nie mozesz studiowac w NIemczech?
      • androma Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 22:56
        Wszystko kwestia organizacji. Ja mam synka, studiuję dziennie, prowadzę agencję
        reklamową, zajmuję się domem, bo mąż z rodu "prawdziwych mężczyzn" i palcem nie
        tknie. Mamusia go w tym wspiera (bo to przecież mężczyzna) ale za to mi pomaga.
        Nieoceniona jest. Wszystko da się zrobić, wystarczy chcieć. A i w brydża gram
        raz w tygodniu smile
        • lamborgini1 Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 23:18
          Niezla jestes!Praca,szkola,dziecko,dom-jestem pod wrazeniem!Mam nadzieje,ze mi
          tez da sie wszystko dobrze zorganizowac,bo naprawde chcialabym kontynuowac
          nauke.Pozdrawiam i dzieki!
      • lamborgini1 Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 23:22
        Alexsc,nikt mi tu nie uzna tych dwoch lat,ktore mam juz za soba w
        Polsce.Musialabym zaczynac studia od poczatku,a to nie jest przyjemna
        perspektywa.Zal by mi bylo strasznie,ze te dwa lata byly zmarnowane.Poza tym
        nie czuje sie na silach-nie opanowalam jeszcze niemieckiego na tyle,zeby sie tu
        uczyc.Pozdrawiam!
        • mart44 Re: Chce kontynuowac studia 24.01.06, 23:35
          Moim zdaniem - wszystko ok, ale nie widzę sensu wożenia całej rodziny. Na pewno
          wyjdzie to drożej niż pociąg dla jednej osoby, nie męczysz dziecka, spokojnie
          się douczasz w pociągu...Nawet jeśli masz jakieś inne, rozsądne powody, to
          przemyśl to. Bo poza tym wydaje mi się, że dla chcącego nie ma nic trudnego!smile
          Pozdrawiam, życzę powodzenia
    • annaparzonka Re: Chce kontynuowac studia 25.01.06, 07:35
      Ja studia przerwałam na pół roku gdy urodziałam mala, a jak smiała niecałe 10
      miesiecy wróciłam równiez do pracy. wiec teraz i studiuje i pracuje na pół
      etetu. Wiem ze sobie dasz rade w koncu 11 miesieczne dziecko to nie noworodek.
      Pozdrawiamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka