monk164 29.06.06, 08:05 moja corka ma 10 mies i nie raczkuje tak normalnie na dwoch kolanach tylko na jednym .nie wiem czy to normalne czy powinnam sie martwic .myslicie ze moze byc to problem ze stawami biodrowymi?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiniak22 Re: raczkowanie 29.06.06, 11:09 mozesz to ewentualnie skontrolowac u ortopedy ale wiedz ze jest kilka rodzajow raczkowania i nie wszystkie dzieci raczkuja na czworaka mojej kolezanki cora np raczkowala a raczej skakala jak zaba i raczej ciagnela za soba nogi niz nimi przebierala Odpowiedz Link Zgłoś
monis80 Re: raczkowanie 29.06.06, 11:28 moja mała tak robiła na poczatku jak jeszcze raczkowała nieudolnie potem jej przeszło i raczkowała już normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
dzemma Re: raczkowanie 29.06.06, 11:44 nie martw sie na zapas, mój synek najpierw raczkował jak małpka, tzn, chodził na stopach podpierajac sie raczkami, dopiero po jakimś czasie zaczął uzywać kolanek (swoją drogą to kilkakrotnie w ciagu dnia podczas takiego raczkowania zginałam mu kolanka), może małej przejdzie, jesli zauwazysz ze jest to problem dla niej czyli jest niewygodnie lub sie złości, ze nie moze inaczej - skontaktuj sie z ortopeda. Odpowiedz Link Zgłoś
1a6 Re: raczkowanie 29.06.06, 13:12 moim zdaniem skonsultuj to z neuroloegiem dziecym,moj synek raczkuje ale ciaga za soba nózki ma szeroko rozstawione kolanka,od 3,5 mcacwicze go vojta bo ma (juz praktycznie nie ma)asymetrie.teraz ma 9 m-cy.lepiej to skonsultuj na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
anaj75 Re: raczkowanie 29.06.06, 17:02 Też jestem zdania, że warto skonsultować się z neurologiem a następnie rehabilitantem. Mój synek tak raczkował. Ja, niestety, tego nie skonsultowałam. Dziś widzę, że jak trzylatek jest nieco mniej skoordynowany od rówieśników, ma niewłaściwą postawę ciała, znaczne płaskostopie i koślawość nóg. Nie wiem tego na pewno, ale po przeczytaniu tego i owego oraz po rozmowach z doświadczonym rehabilitantem, podejrzewam, że jest to następstwem niezdiagnozowanego w niemowlęctwie nieco wzmożonego napięcia mięśniowego. Odpowiedz Link Zgłoś