Dodaj do ulubionych

raczkowanie

29.06.06, 08:05
moja corka ma 10 mies i nie raczkuje tak normalnie na dwoch kolanach tylko na
jednym .nie wiem czy to normalne czy powinnam sie martwic .myslicie ze moze
byc to problem ze stawami biodrowymi?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiniak22 Re: raczkowanie 29.06.06, 11:09
      mozesz to ewentualnie skontrolowac u ortopedy ale wiedz ze jest kilka rodzajow
      raczkowania i nie wszystkie dzieci raczkuja na czworaka mojej kolezanki cora np
      raczkowala a raczej skakala jak zaba i raczej ciagnela za soba nogi niz nimi
      przebierala
      • monis80 Re: raczkowanie 29.06.06, 11:28
        moja mała tak robiła na poczatku jak jeszcze raczkowała nieudolnie potem jej
        przeszło i raczkowała już normalnie
    • dzemma Re: raczkowanie 29.06.06, 11:44
      nie martw sie na zapas, mój synek najpierw raczkował jak małpka, tzn, chodził
      na stopach podpierajac sie raczkami, dopiero po jakimś czasie zaczął uzywać
      kolanek (swoją drogą to kilkakrotnie w ciagu dnia podczas takiego raczkowania
      zginałam mu kolanka), może małej przejdzie, jesli zauwazysz ze jest to problem
      dla niej czyli jest niewygodnie lub sie złości, ze nie moze inaczej -
      skontaktuj sie z ortopeda.
      • monk164 Re: raczkowanie 29.06.06, 12:42
        dzieki za odpowiedzi
        • 1a6 Re: raczkowanie 29.06.06, 13:12
          moim zdaniem skonsultuj to z neuroloegiem dziecym,moj synek raczkuje ale ciaga
          za soba nózki ma szeroko rozstawione kolanka,od 3,5 mcacwicze go vojta bo ma
          (juz praktycznie nie ma)asymetrie.teraz ma 9 m-cy.lepiej to skonsultuj na
          wszelki wypadek
    • anaj75 Re: raczkowanie 29.06.06, 17:02
      Też jestem zdania, że warto skonsultować się z neurologiem a następnie
      rehabilitantem. Mój synek tak raczkował. Ja, niestety, tego nie skonsultowałam.
      Dziś widzę, że jak trzylatek jest nieco mniej skoordynowany od rówieśników, ma
      niewłaściwą postawę ciała, znaczne płaskostopie i koślawość nóg. Nie wiem tego
      na pewno, ale po przeczytaniu tego i owego oraz po rozmowach z doświadczonym
      rehabilitantem, podejrzewam, że jest to następstwem niezdiagnozowanego w
      niemowlęctwie nieco wzmożonego napięcia mięśniowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka