Dodaj do ulubionych

Ulewanie-Debridat?

IP: *.* 13.06.01, 23:42
Witam!Dawidek ma 6 m-cy.Wciąż mu się dość mocno ulewa.Doktorka zapisała mu Debridat,choć poprzednio nie zauważyłam po nim znaczącej poprawy.A w ogóle we wskazaniach nie ma tam ulewania.Napiszcie,co o tym sądzicie?Jakie leki u Waszych pociech zmniejszyły te pioruńskie ulewanie(szczególnie,że od niedawna jemy zupki ...).Pozdrawiam.Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 16.06.01, 18:59
      Witaj! Ja jestem mamą 6 miesięcznych bliźniaków i jednemu tez sie ulewalo( robi to nadal - ale w mniejszej ilości).Ja bylam z moim u wielu lekarzy i wiem jedno nie powinnas stosowac Debridat, ten lek stosuje sie na zupelnie inne dolegliwości miedzy innymi kolki. Najlepszy jest Coordinax w zawiesinie dla dzieci(stosuje go od 2 miesiecy).Jesli chcesz wiedziec wiecej co robic napisz do mnie na adres annaj@interia.plPozdrawiam Ania z Kielc
      • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 16.06.01, 19:07
        Aniu! Czy ja mogłabym w związku tematem postu napisać do Ciebie na priva?Aśka P.
    • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 16.06.01, 23:53
      Mój synek ma kłopoty z przełykiem i na ulewanie dostał Coordinax. działa super. Choć trochę ma zwiększoną dawkę tzn. przy wadze 5 kilo dostał dawkę na siedem kilo. Bo według wagi nie pomagało. Od czasu zwiększenia dawki (ok. miesiąc temu)nie zdarzyło się ani razu ulanie. Wcześniej potrafił nawet po kilku godzinach ulać.Pozdrowienia
      • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 17.06.01, 10:11
        Nie mialam pojecia ze jest na to lekarstwo.... Ja karmie Malenka mlekiem przeciwko ulewaniu, to byl Bebilon AR ale teraz nie sposob go kupic w Krakowie. Jest jeszcze Nan AR ,ale nie jest juz taki dobry, Mala nie bardzo go lubii i bardzo ciezko sie rozpuszcza (czesto zostaja grudki). W sumie to mleko pomaga - malej sie nie ulewa (przy normalnym mleku trzeba bylo sie caly czas pilnowac), ale bardzo po nim tyje...6,5 kg /3 miesiac zycia.Prosze napiszcie cos jeszcze o tym leku... Moja lekarka nic mi o nim nie powiedziala, trace do niej zaufanie (to nie piewszy raz).Pozdrawiam,Marta z Olenka
    • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 17.06.01, 19:34
      MAm pytanie do mam, których dzieci dostają Coordinax. Moja córka ma 6 miesięcy i wciąż ulewa. Czy lekarz zlecił Wam jakieś badania przed przepisaniem tego leku, czy zrobił to gastrolog czy pediatra. Moja lekarka nie chce sama podjąć leczenia i wysyla mnie do gastrologa. Ale czy gastrolog jest konieczny? Bedę wdzieczna za szybką odpowiedź jutro idę do lekarki i chciałabym mieć jakieś argumenty. Za odpowiedź będę bardzo wdzieczna
      • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 17.06.01, 23:48
        Mojemu synkowi Coordinax przepisał chirurg bo urodził się z zarośniętym przełykiem i trzeba było operować. Coordinax Michałek bierze od trzeciego tygodnia życia. Mój pediatra twierdził że nie jest to lek obojętny dla organizmu. Przy okazji kolejnej wizyty kontrolnej u chirurga zapytałam go o to i powiedział mi że mało jest tak bezpiecznych leków jak Coordinax i ja mu wierzę. W końcu uratował zycie mojemu synkowi.PozdrawiamAga
      • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 18.06.01, 08:06
        Moja mała gdy dostawała Coordinax, to po nim zasypiała, on ma chyba również jakieś działanie uspokajające.
        • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 23.06.01, 10:29
          MOJEJ CORCE ULEWALO SIE CHYBA DO OK POL ROKU ALBO DLUZEJ, NIE ROBILISMY NIC SPECJALNEGO, ZA RADA PANI DOKTOR - Z KRAKOWA ZRESZTA - Z czasem samo przeszlo, a jedyne co robilismy, to kladlismy dziecko spac na pilusze, ktora sie wymienialo, gdy dziecko mialo „wypadek”. Co do 3 miesiecznego i 6 kilowego malucha, to chyba u takich malych ulewanie jest jeszcze calkiem naturalne, w kazdym razie ja sie nie niepokoilam, a gorzej, jak sie kociak utuczy, wiem cos, bo bylam grubym dzieckiem, problemy na cale zycie i dieta non stop - obecnie kolejnaPozdrawiam Kasia
          • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 23.06.01, 10:30
            To znowu ja, zapomialam napisac, ze moje male dostalo debridat na zaparcia - zreszta skuteczne bardzo - w ok. 8 miesiacuKasia
            • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 23.06.01, 21:52
              Przy zaparciach stosowałam czopki glicerynowe. Skuteczne i bezpieczne.Basia
      • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 23.06.01, 21:49
        Dostałam Coordinax od pediatry ale nie urzywałam gdy przeczytałam ulotkę. Prawdę mówiąc przestraszyłam sie. Stwierdziłam, że wolę aby poulewało, niż wystąpił którys ze skutków ubocznych brania tego lekarstwa.Ciekawe co jest przyczyną ulewania u Twojego dziecka? U mojego syna zawsze była podwyższona temperatura.Basia
        • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 23.06.01, 22:38
          Moj synek dostawal i debridat i coordinax (ale nie jednoczesnie!). Jedno na kolki, wzdecia i inne sensacje brzuszkowe (ktore mial potworne!), zas drugi specyfik pomogl w obrzarstwie mojego malucha.Obydwa lekarstwa Julek uwielbial, po coordinaxie nie mial zadnych skutkow ubocznych a wrecz "zgrzecznial", przestal wisiec mi u "cyca" i wyc jakby go zywym ogniem przypalali.Lekarstwa przepisala nam Julkowa Pani Doktor, pomogly i jestemy jej za to bardzo wdzieczni :)PS. Juliusz ma dzis 4 miechy wazy 9 kilo a ja moge od czasu do czasu zezrec czekolade i surowke z kapusty :)
          • Gość: guest Re: Ulewanie-Coordinax? IP: *.* 25.06.01, 07:51
            Basiu 0 dzieki za rade o czopkach, uzywamy je wyjatkowo, jakos lekarka nam odradza, tzn - jak juz nic nie pomaga.Katju, gratuluje Juliusza i kapusty!!!!!!! Tzn moje dziecko ma prawie rok i chyba sie obilo o 9 kilo ostatnio, i kapusty, ktora zarlam namietnie w ciazy, a karmiac nie moglam nawet marzyc. Bowiem do konca karmienia bylam na scislej diecie.Kasia
    • Gość: guest Re: Ulewanie IP: *.* 25.06.01, 09:33
      Moje córce ulewało się do ósmego miesiaca - w oooogggromnych ilosciach. Była karmiona tylko piersią do piątego. Wymiotowała na kazdego, kto przychodził w gości i chciał ją wziąc na ręce ;) Żadnych ciuchów wymagających prasowania - wytrzymywała w nich dziesięć minut - do kolejnego zwymiotowania. Ciągle ssała - bo ciagle wymiotowała, aż do "kryzysów mlecznych" u mnie.Wprowadzenie zupek na początku niewiele zmieniło, ale z czasem poprawiło się. Teraz ma dziesięć miesięcy I NIE ULEWA :). Koniec z praniem wszystkiego, łacznie z pokryciem kanapy !W moeje ocenie, jeśli dziecko przybiera na wadze, to nie ma sensu szpikować do lekami.Pozdrawiam mamuśki ulewających! To mija!
    • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 25.06.01, 13:10
      Moja córcia (obecnie piętnastomiesięczna) ulewała do 10 miesiąca życia. Debridat nie pomógł, po Coordinaxie miała okropne bóle brzucha. Zresztą (jak się później dowiedziałam lek ten został wycofany z amerykańskich aptek ze względu na swoje skutki uboczne. Jeżeli dziecko przybywa na wadze wg siatek centylowych, lub nawet nieco mniej - radzę poczekać, samo przejdzie. Przyczyną ulewania jest niedojrzały wpust żpłądka (okrągły mięsień, który po napełnieniu powinien zamknąć wlot do żołądka), który u niektórych dzieci ukształtowuje się z pewnym opóźnieniem. Problem jest wtedy, gdy pokarm wylatuje z dziecka z dużą siłą (tzw. wymioty chlustające), a maluch traci na wadze. Wtedy najprawdopodobniej mamy do czynienia z przerostowym zwężeniem odźwiernika - mięśnia zamykającego żołądek z drugiej strony. Można to rozpoznać na USG i wtedy potrzebny jest zabieg chirugiczny :-(
      • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 25.06.01, 19:05
        Tez o tym kiedys slyszalam. Tak jak Asia mowi, przy problemie z wpustem zoladka wystepuja wymioty `na dystans` i dziecko nie przybiera na wadze. Problem czesto rozwiaze sie sam badz w skrajnych przypadkach potrzebna jest malenka operacja. To tyle wyczytalam. Normalnie jednak kazde dziecko ulewa -mniej lub wiecej. Czesciej dzieci karmione butelka poniewaz nawet przy uzyciu najlepszych smoczkow dostaje sie wraz z mlekiem nieco powietrza i gdy sie ono wydostaje to troche jak mala eksplozja.Nie wiem,moze juz to robicie ale jesli nie to jest na to rada-takie zapobieganie niespodziewanym chlusnieciom.Otoz kladzie sie maluszka na swoim ramieniu(lub na kolanie w pozycji na brzuszku)-warto sie wczesniej zabezpieczyc podkladajac pieluche lub zarzucajac sobie na ramie.Nastepnie delikatnie opukuje sie plecki maluszka przez 2-3 min czekajac az powietrze samo sie ulotni.Czawem sie nie ulotni bo po prostu go tam nie ma. Moja kuzynka ,pamietam, gdy to widziala-smiala sie mowiac,ze to dziala na zasadzie babelkow gazu w butelce. Pewnie tak. W kazdym razie gdy juz powietrze sie ulotni to i dzidzia poczuje sie lepiej i nas nie czeka `niespodzianka`. Ulewanie do 8-go miesiaca to norma i jak juz wspomniala Mela-jesli maluszek przybiera na wadze to nie ma sie czym przejmowac. Po prostu przetrwac. Powodzenia i przepraszam jesli przynudzam z czyms oczywistym :)
        • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 25.06.01, 19:15
          Aha, a jesli rzeczywiscie okaze sie,ze to reflax (czy jak to sie nazywa-no ten problem z wpustem zoladka) to wowczas albo jest specjalnie dostosowane mleko (to dla dzieci karmionych butelka) albo zaleca sie karmienie z przerwami ,w malych ilosciach-przy karmieniu piersia. Tylko w skrajnych wypadkach preparat doustny badz operacje.
        • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 26.06.01, 06:44
          Trochę pomieszałaś - wpust jest pomiędzy przełykiem i żołądkiem i jego niedojrzałość jest niegroźna - mamy wtedy do czynienia z refluxem żołądkowo-przełykowym. Wymioty "na dystans" są przy zwężeniu oddźwiernika (mięśnia przepuszczającego częściowo strawiony pokarm do jelita cienkiego)- i to jest ta bardziej groźna przyczyna ulewań.
          • Gość: guest Re: Ulewanie-Debridat? IP: *.* 26.06.01, 08:10
            Sorry,tu znowu wylazi moja nieznajomosc polskich terminow w tej dziedzinie. Reflax w j angielskim po prostu wyjasniony jest jako problem z wpustem zoladkowym. Dzieki za wyjasnienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka