Dodaj do ulubionych

rączka w buzi

IP: *.* 25.11.01, 14:44
Witam :(Mama 8 tygodniowego synka który ostatnio często wkłada rączkę do buzi.Czy zawsze to oznacza, że dziecko jest głodne??Pozdrawiam tessi
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 25.11.01, 17:22
      W przypadku mojej Mai nie zawsze. Jak wkłada rączke do buzi i jest przy tym niespokojna to zwykle glod. Ale czesto lize sobie raczke dla przyjemnosci ssania. Zwlaszcza ostatnio to sie nasililo (maja ma 3 miesiace)Pozdrawiam,Ania
    • Gość: suzimuzi Re: rączka w buzi IP: *.* 25.11.01, 17:27
      Hej Thessi!Izunia robi dokladnie to samo (ma 2 tygodnie). Myslalam, ze to dlatego, ze jest glodna i dawalam jej cyca, ale zauwazylam ze czasem to ja zloscilo jeszcze bardziej.W koncu dalam jej smoka (a zarzekalam sie, ze moje dziecko nie bedzie mialo smoka) - i daje jej gdy zaczyna ssac lapki. Jak to kiedys ktos na forum powiedzial - od smoka latwiej bedzie odzwyczaic, bo mozna go kiedys odebrac.:hello:Suzann
      • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 25.11.01, 19:01
        Moja córeczka smoczka absolutnie nie chciała, była mistrzynią w pluciu smoczkiem na odległość. Karolinka ssie dwa palce, bo tak polubiła. Inne dzieci wolą kciuk. Dzieci potrzebują takiego uspokajacza, w przypadku dzieci karmionych piersią jest właśnie zazwyczaj rączka. Pozdrawiam :D Kruszynka
    • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 25.11.01, 20:40
      Hej !!!Mój pediatra wytłumaczył mi ten fenomen dziecięcych rączek w buzi. Okazuje się, że dzieciaczki mają ogromną potrzebę ssania. Najchętniej non stop ssałyby pierś i to niekoniecznie aby się najeść. Jak nie ma piersi znajdują sobie jakiś jej substytut (najczęściej są to paluszki lub całe piąstki). Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest sięgnięcie po smoczka. Później łatwiej jest odzwyczaić dziecko od smoczka niż od ssania palucha (smoczka można wyrzucić przez okno i po kilku dniach płaczu jest spokój, z rączką lub paluszkiem ten numer nie wyjdzie, a wada zgryzu jak malowanie).A jak sprawdzić, czy dziecko ssie smoka dla przyjemności, czy z powodu głodu? Gdy ssie smoka spokojniutko, znaczy, że robi to dla przyjemności, gdy jest głodne ssie łapczywie, płacze i najczęsciej wypluwa go.Pozdrawiam Hanka z małą Zuzią (która ubóstwia ciumkać swojego smoka)
    • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 25.11.01, 21:25
      Mój 2.5 miesięczny synek też liże sobie rączki lub ssie kciuka, a smoczka za nic w świecie nie chce ssać. Dlatego wpadłam na pomysł i wkładam mu do rączki gryzaczka, którego wpycha sobie do buzi.Czy to dobry pomysł? Dziewczyny doradźcie czy nie będzie miał od tego wady zgryzu?
      • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 26.11.01, 10:09
        Trudno powiedzieć. Mnie położna tłumaczyła, że np. kciuk jest anatomicznie przystosowany do ssania. Mówiła też że jedno jej dziecko ssało smoka drugie kciuk i paluszki i oboje mają dobry zgryz. Pozdrawiam Kruszynka
    • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 25.11.01, 21:50
      Nie zawsze :-)))Moja Madzia (7 tygodni) tez tak zaczyna robic a bardzo ladnie je i super przybiera na wadze. Po prostu dziecko wchodzi w noy etap w swoim zyciu, zaczyna interesowac sie wlasnymi raczkami i z tego to wynika. Powody do niepokoju mozna by bylo miec, gdyby dziecko robilo to po kazdym karmieniu, zle przybieralo na wadze, bylo placzliwe i rozdraznione.Jesli tak nie robi to nie masz powodow do niepokojuPozdroAga:hello:
      • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 26.11.01, 23:41
        Jak widzę nie tylko mój maluszek ubóstwia swe rączki.Kiedyś wolał smoka od 0-2 miesiące.a w 3 zaczął ssać łapki ,potrafi włożyć 4 paluszki na raz!a smokiem pluje, też się martwię o jego zgryz, mam nadzieję , że nie będzie kłopotów.
    • Gość: guest Re: rączka w buzi IP: *.* 27.11.01, 13:56
      Moja 4 miesięczna córeczka też wpadła w nawyk ssania kciuka lub paluszków w liczbie od 1 do 5. Podobnie jak inne mamy uważam, że łatwiej będzie ją później odzwyczaić od smoczka, dlatego mimo wyraźnych oporów zainteresowanej przyzwyczajamy ją do niego. Drugim powodem jest strach przed nie tyle wadą zgryzu, ile wyglądem rączek - już teraz potrafią być zaczerwienione i suche od ssania. W nauce ssania smoka pomaga "wyrobienie" gumy - fabrycznie nowa jest twarda i nieprzyjemna, dlatego trzeba ją najpierw samemu possać :-)) aż będzie mięciutka - wtedy maluszek szybciutko się do niej przyzwyczai :-)
    • Gość: ingroz Re: rączka w buzi - niemal NON-STOP? IP: *.* 19.02.02, 09:54
      Wiem,że dziecko wkłada rączkę do buzi dla uspokojenia, dla zaspokojenia silnej potrzeby ssania, ale od 2 dni moja prawie czteroromiesięczna Luizka robi to niemal NON STOP - przed jedzeniem, po jedzeniu, czasami w trakcie jedzenia (!) puszcza cyca i wkłada kciuk do buzi! Przed spaniem na uśpienie, ale teraz też w nocy w trakcie głębokiego snu! W łóżeczku zamiast bawić się zawieszonymi zabawkami, ssie kciuk. Nawet w tej chwili robi to na moich kolanach. Przyznam się, że to ciągłe ssanie palca mnie denerwuje i martwi! Zwłaszcza, że przy okazji jest marudna. Czy ktoś mi potrafi powiedzieć o co chodzi???:hello:Kasia R mama Luizy ssącej non stop paluszkiPS. Smoka i podawane gryzaczki błyskawicznie wypluwa!
    • Gość: iberia Re: rączka w buzi IP: *.* 19.02.02, 10:27
      czesc,nasz pan doktor powiedzila, ze to jest tylko odruch ssania.ale moj synek Kubek ma ten odruch az za bardzo odruchowysmile, bo ssie palec wlasnie NON STOP i to nie kciuk a palec wskazujacy, ktory jest juz tak czerwony az mi go zal.nie przyjmuje smoczka od samego poczatku zabawki tez schodza na dalszy plan , bo w poblizu jest najlepszy przyjaciel"wskazówek":-)pozdrawiamiza
      • Gość: Sylwia2 Re: rączka w buzi IP: *.* 19.02.02, 11:45
        Kasia,A może to ząbkowanie? Niekoniecznie jeszcze wyrzynanie się ząbka, ale schodzenie zawiązków zębów - podobno wtedy dziąsełka też swędzą, a taki paluszek może zdziałać cuda....Sylwia
    • Gość: AniiaM Re: rączka w buzi IP: *.* 20.02.02, 12:29
      Maciek ma prawie cztery miesiące i pięść jest w buzi bardzo często. Poza tym wszystkie zabawki, ręce rodziców, kołdry, poduszki, pieluszki, śliniaczki i wszystko co trafi do ręki.Nawet ssąc pierś ładuje kciuka do buzi.Ale on chyba ząbkuje, więc się nie martwię.PozdrawiamAnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka