dunia001 22.09.07, 07:10 moja córcia jest niejadkiem,prosze napiszcie są jakies witaminy na apetyt dla 9miesiecznego bobaska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niuska231 Re: niejadek 22.09.07, 08:04 podbijam u mnie to sao dzis konczymy 9 m-cy tylo cycy- jest mniam zupki beeeee czasem deserek Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: niejadek 22.09.07, 09:02 O podawaniu niemowlęciu jakichkolwiek leków, nawet pozornie niewinnych witaminek (których przedawkowanie może być dla dziecka zwyczajnie niebezpieczne) moze decydowac tylko lekarz. Jakoś nie piszesz, żeby lekarz miał zastrzeżenia do wagi i rozwoju dziecka, może to tobie sie zdaje, ze masz niejadka, a dziecko miesci sie w normie? Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: niejadek 22.09.07, 09:22 Na jakiej podstawie twierdzisz, że córka jest niejadkiem? Może to tylko Twoje wrażenie. Albo którejś z babć... Gdy w sierpniu wyjechaliśmy w góry, nasz wtedy 10-mies. synek "obce" jedzenie ograniczył do małej ilości przecierów owocowych i malinek z krzaka. Reszta to był cycuś. Miesiąc później zaczął lepiej jeść. Ale po prostu są takie dzieci i już. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia001 Re: niejadek 23.09.07, 13:08 witam.moja córcia jest niejadkiem to fakt,tylko piers jako tako widac ze lubi,a tak to deserkiem pluje,zupki tez nie chce,kupiłam jej sinlac to jak zrobie i jej chce podawac to nawet nie ruszy,do wylania za kazdym razem.a jest drobniotka niecałe 8kg waży,a ma 9miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
hapkaj Re: niejadek 24.09.07, 14:48 To co ja mam powiedziec, moja ma 10,5 i ledwo 7 kg. I je, tylko malo mleka. Nic jej na sile nie wepchne, bo sie nie da. Wyniki ma dobre, silna, siada sama, pelza, cwiczy wstawanie itd itp. I kiedy juz zaczyna przybierac cos, znowu wylazi zab. I zaczynamy od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia001 Re: niejadek 24.09.07, 18:11 no własnie jak te ząbki zaczynały dawac o sobie znac to mało w tym czasie przybywała na wadze,i mało jadła. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: niejadek 24.09.07, 20:46 Nie przesadzasz? W miesiąc przybrała 800-900 gramów i skoczyła z okolic 3. centyla na 25. Raczej powinnaś martwić się zbyt dużym przyrostem - chyba że zazwyczaj jest na 25. a spadek na 3. był spowodowany ząbkowaniem. Ale i tak 800-900 w miesiąc to dużo, nawet dla noworodka, a co mówić o tak dużym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: niejadek 24.09.07, 22:30 niejadek? jaj sobie kobieto nie rob! moja ma prawie 2 lata i wazy 10kg! toooo jest prawdziwy niejadek!!! a to ze twoja nie chce nic innego jesc to sie nie przejmuj, skoro cyc jej smakuje to niech je i sie nie martw, dzieci tez maja swoje gusta smakowe, jesli juz sie upierasz i chcesz jej dawac cos jeszcze to szukaj smaku ktory polubi, a poza tym jezeli jest tylko na cycu i nie chce nic innego jesc to zwroc uwage na sposob jedzenia, dzieci nie umieja jesc z lyzeczki od razu, musza sie nauczyc tej umiejetnosci i przy pierwszych karmieniach nieumiejetnie wypychaja wszystko jezykiem, ale jesli to naprawde jest oznaka ze cos jej nie smakuje to zrob przerwe na kilka dni i potem od nowa probuj, w koncu znajdziesz cos co dziecko polubi Odpowiedz Link Zgłoś
mikolciowa Re: niejadek 24.09.07, 15:36 Nie martw się, moja córcia też słabo je i ma 11 miesięcy ,na siatce centylowej idzie środkiem . Każdy lekarz powie Tobie że dziecko się nie zagłodzi,zawoła gdy będzie głodna.Sama biegam za swoją małą cały dzień a to z owockiem a to zupka itp. choć po łyżeczce z każdego smakołyku a może się uda. Uwielbia pić , więc podaje jej koktaile owocowe w butelce do picia:np. sok z jabłka + jogurt itp.( musi mieć konsystencje rzadką jak sok) ,możliwość kombinacji dowolna. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: niejadek 24.09.07, 19:06 8 kg w 9 miesiacu to wg polskich siatek centylowych 25 centyl! Absolutna norma. Moja Z. tez w tym wieku (konkretnie 9m3t) ważyła 8, a jest okazem zdrowia. Po raz kolejny zacytuję wypowiedz p. Moniki Staszewskiej, eksperta forum "Karmienie piersią" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 "Otóż dzieci w drugim półroczu mogą mieć przeróżną ilość posiłków niemlecznych i mlecznych. Jedne będą jadły cztery razy "nowości" i siedem razy pierś, inne cztery razy nowości i cztery razy pierś, jeszcze inne sześć razy pierś i raz czy dwa nowości, itd.. Ważne żeby sześcio, siedmiomiesięczniak miał nie mniej niż cztery (pięć) posiłków mlecznych, ośmio, dziewięciomiesięczniak nie mniej niż trzy, cztery razy mamine mleko, a jeszcze większy starszak choć trzy razy pierś w ciągu doby. Czy do tego będzie dwa razy słoiczek (pół słoiczka czy dwa słoiczki) czy inne dorosłe jedzenie w ilościach satysfakcjonujących dziecko nie jest jakoś super ważna sprawą. Naprawdę dzieci są różne i jedne preferują długie miesiące mleko, a nowości ewentualnie poliżą, inne z kolei kochają "poważne" potrawy i pierś ograniczają do niezbędnego minimum. Jedne i drugie jeśli są zdrowe i dobrze się rozwijają mają prawo jeść wedle własnych upodobań. Naszym zadaniem jest tylko pokazywanie im różnych produktów o różnych konsystencjach, staranie się żeby owe "dorosłe" potrawy proponować o w miarę stałych porach, i nie biegać za dzieckiem po całym mieszkaniu czy robić mały teatr żeby tylko Obywatel zechciał otworzyć buzie i wziąć jeszcze jeden kęsik. I chyba najważniejsza sprawa, dobrze by było, żeby nie myśleć ciągle i ciągle o tym co i w jakich ilościach dziecię zjadło. Dopóki człowiek nie zepsuje dobrze funkcjonującego, naturalnego systemu podjadaniem, przegryzaniem, niezdrową żywnością organizm doskonale wie czego i ile potrzebuje. pozdrawiam monika staszewska" Odpowiedz Link Zgłoś