uosman 29.01.08, 18:07 powiedzcie dziewczyny jak jest z waszymi maluchami jesli chodzi o chodzenie,bo ja sie martwie,ze moja corcia jeszcze nie chodzi a ma juz skanczony roczek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi.czm Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 18:25 Niema powodu do obaw dziecko ma czas do 18-tu miesiecy na nauke.Czas pierwszych kroków jest też uwarunkowany genetycznie wiec jesli rodzicom sie nie spieszyło to dzidzi też nie musi choć to nie reguła.U mnie w rodzinie wszystcy dość szybko stawiali pierwsze kroki( ok.9 miesiąca) ale np mojej przyjaciółki syn dopiero w 14-tym m-cu a szwagierki maluch ma 13 m-cy i ani myśli o chodzeniu nawet za rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
sylpal13 Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 19:58 spokojnie, moja bratanica zaczęła chodzić jak miałą 14 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 20:04 Jeszcze 9 lat temu, jak byłam mamą roczniaka, pozytywna odpowiedź na pytanie czy dziecko przedeptało roczek, budziła radosny uśmiech na twarzy pytającego - takie śliczne dziecko i takie zdolne. Idź na forum "Małe dziecko", raz na tydizen pojaiwa sie pytanie, czy już sie martwic, że kilkunastomiesieczne dziecko nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia2 Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 20:08 ewentualnej pomocy i rehabilitacji wymaga dziecko ze stewirdzonymi nieprawidłowościami, nierehabilitowane jest zapóźnione w stosunku do rówieśników, ale jesli twoja córka nie miał nic zdiagnozowanego we wczesnym niemowlęctwie, to nie martw, naprawdę każdy ma swój rytm i styl. Mój miał 10 mies. jak poszedł - a zaczął od stania w miejscu, nigdy nie chciał być oprowadzany za rączkę. Starsza córka wykończyła mi kręgosłup tym oprowadzaniem chyba ze 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 20:23 moja córka miała 14 miesięcy jak zaczęła chodzić. Teraz po 4 latach nie mogę jej czasem dogonić. Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 20:59 Tylko 50% dzieci zaczyna chodzic przed ukonczeniem 12 miesiecy. Nie chodzacy roczniak jest najnormalniejszy na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatar-m Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 21:32 podpisuje się pod kazdym postem wyżej tylko zastnawiam się czy nie pójśc z dzieckiem gdzięś ( np. do oropedy), które w wieku 26 miesięcy nawet za ręce nie przejdzie więcej niż parę kroków, trochę przy meblach,,, rodzice mówią ,że ich dziecko nielubi chodzić...co z takim fantem. po prostu jestem ciekawa waszych opinii Odpowiedz Link Zgłoś
agatar-m Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 21:32 ...teraz zobaczyłam pomyłkę, oczywiście 16 miesięcy a nie 26!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: 1 roczek,a nie chodzi 29.01.08, 23:46 poczekac do 18 miesiecy, ma czas jeszce, dwa miesiace to kupa czasu dla takiego malucha moja poszla majac 17 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaani Re: 1 roczek,a nie chodzi 30.01.08, 11:18 spokojnie ma czas - każde dziecko ma swoje tempo rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś