Dodaj do ulubionych

mało waży

27.11.06, 11:41
hej,

mój synek urodził się ważąc 4020 g i mierząc 57 cm. początkowo świetnie
przybierał na wadze aż do teraz( za tydz będzie miał 7 m-cy).teraz waży 8 kg
przy wzroście 68,5 cm. to jest jakis 25 centyl. co sie dzieje? jest na cycu
cały czas, dojada deserki i zupki, ja pokarm mam bo tryska z obu piersi przy
karmieniu, może zbyt mało treściwy?Julek nie siedzi jeszcze sam, nie pełza,
ale dużo się wieri i przekręca na brzuch. POradzcie, może sie mylę....
Obserwuj wątek
    • asiaaa1 Re: mało waży 27.11.06, 11:54
      Nie martw sie. Kazde dziecko rozwija sie swoim wlasnym tempem. Zawsze tak
      slyszalam ze maluch ok. pol roczku powinien podwoic wage urodzeniowa i to sie u
      was zgadza. Myslisz ze jest zbyt slaby bo mleczko ma malo tresciwe? Ale to
      najzdrowsze jedzonko na swiecie. Moja malutka tez slabo przybierala na wadze i
      dopiero sie ruzylo jak zaczekam zupke wprowadzac a teraz pediatra zalecila mi
      nawet 2-3 razy dziennie zupke dawac skoro zjada chetnie i duzo. Oprocz warzyw i
      mieska - rozgotowuje jej kasze jaglana lub platki jeczmienne do tego i miksuje
      razem. Nie dosc ze pomaga to rozwijac uklad trawienny to w dodatku zapycha
      malucha i "nabija" cialko.
    • nikusia221 Re: mało waży 27.11.06, 11:55
      Wydaje mi się że nie masz się ci martwić. Jeśli centyle wzrostu i wago nie
      różnią się znacznie, to dziecko rozwija się prawidłowo. Widocznie taka jego
      uroda. Mój Mateusz jest w podobnym wieku, przy urodzeniu ważył 2400, a teraz
      8000. Jest na podobnym centylu i wcale się tym nie przejmuje. Jeśli lekarz nie
      widzi problemu to nie masz się co martwic!
      • sosenka21 Re: mało waży 27.11.06, 13:39
        Moja córka również jest na 25 centylu i zaden lekarz nie powiedzial mi ze za
        malo przybiera na wadze, zawsze tylko mowili ze jest drobna
        • ssierzp Re: mało waży 27.11.06, 13:52
          dziękuję dziewczyny,dopiero startuje jako forumowiczka, troche mnie
          pocieszyłyście, choć ciągle mam wątpliwości....urodził się w końcu taki duuuży,
          a teraz jakby regressad ale najważniejsze że jest zdrowy i taki CUDNY!!!!Wy też
          się zakochujecie każdego dnia od nowa?
    • nikasob Re: mało waży 27.11.06, 18:35
      Przecież to akurat - podwoił wagę urodzenową w ciągu pół roku.
      Moja mała ważyła przy urodzeniu 3650, a teraz (jutro pół roku) ma dopiero 6400.
      Ale rozwija się dobrze i nie martwię się zbytnio.
      • vanilia25 Re: mało waży 27.11.06, 21:01
        a ja troszke mniej optymistycznie niz poprzedniczki. nie rzeby straszyc ale
        zeby wyczulic. moj bartek jest tez chudziudki, ma 6400 a 15 grudnia skonczy 7
        miesiecy. od wrzesnia zaczelo sie zwracanie uwagi na wage synka. lekarka kazala
        dokarmiac, ale na wizycie w pazdierniku okazalo sie, ze efekt marny. wiec
        dostalam polecenie butli a dokarmianie piersia, czyli najpierw butla a potem
        cyc. obecie bartula jest tylko na butli, zupkach i deserkach. zaczal ladnie sie
        podnosic na siatce. przeciez miesiac temu byl ponozej jakiejkolwiek normy na
        grafiku siatki. okazalo sie ze powodem min byly w moczu jakies tam wiruski,
        przez ktore syn nie mial apetytu. zostal z nich wyleczony i jemy teraz ladnie.
        wiec zrob tak dla pewnosci synkowimocz i krew. jak wyniki beda dobre to nie
        masz sie co martwic. aha, dziewczyny nie mozna wagowo porownywac dziewczynek do
        chlopcow. pozdrawiam
        • monikajacka Re: mało waży 27.11.06, 21:34
          a ja optymistycznie...niejadek_moja Hania wcale nie miała anemii ani zadna
          bakteria nie znalazła miejsca w moczu a jednak nie jadła,terazwiem,ze to taki
          typ,ma swój dzien i zajada ale zdaza sie ,ze nie ma na nic ochoty,wiec róznie
          bywa

Hania 26.05.06
          4000g 59 cm

a teraz 71cm i ile wazy?(jak miała 4,5 to ważyła 7600)dowiemy sie na szczepieniu
          pozdr.Monika
          • vanilia25 Re: mało waży 27.11.06, 22:10
            Monika, ja nie chcialam straszyc. napisalam tylko o naszym przypadku, ktory
            zbyt dlugo bagatelizowalismy. a swoja droga jak mozesz pisac ze Hania to
            niejadek, skoro w wieku 4,5 miesiaca wazyla tyle co moj syn w wieku prawie 7
            miesiecy tyle nie wazy, a syn autorki niedawno osiagnal taka wage.
          • monikajacka Re: mało waży 28.11.06, 10:58
            hania to naprawde niejadek potrafi prawie cały dzień nic nie jeść.Jak zaczęła
            jeśc zupki to niestety wag jej spadła ale teraz nadrabia straty niestety
            powolutku.

A mocz i morfologię trzeba sprawdzić,masz świetą rację,zawsze sie wie,ze
            dziecko zdrowe lub nie.

A i jescze dodam,ze czesto super znajome mówią o tym ,ze mleko(nasze cycusiowe)
            jest za słabe ,ja w to nie wierzę,albo sie ma mleczko albo nie.U nas laktacja
            zmniejsza sie na korzyść zupek i owoców.
    • lila_m Re: mało waży 28.11.06, 14:17
      Najniższa waga mojego syna to 4,32 9 maja (urodził się 26 kwietnia) przy
      długości 60 cm
      Pół roku później 7 listopada ważył 8,10 przy długości 75!
      Jest chudy, ale ma apetyt. Głównie na piersi (w nocy z trzy razy), w ciągu dnia
      je kleik, kaszkę, rybkę albo mięsko. Przekręca się, dzwiga do siedzenia i pełza.
      Podaję Ci te informacje dla pocieszenia. Pewnie niektóre dzieci już mają taką
      urodę i przemianę materii. Badanie moczu robiłam, ale dla własnego też spokoju
      zrobię morfologię.

pozdrawiam ciepło

Lila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka