27.11.06, 17:46
Przy ostatniej infekcji, jak powiedziałam, ze synek nie cierpi eurespalu,
lekarka kazała podawać zyrtec. powiedziała też, że na przyszłość jak się
będzie coś dziać, to podawać ten lek. teraz mamy katarek, lekarka stwierdziła
lekką infekcję wirusową i znowu zyrtec. Dodam jeszcze że synek nie ma
stwierdzonej alergii. Czy Wy też przy wirusach dajecie zyrtec?
Obserwuj wątek
    • mala67 Re: zyrtec 27.11.06, 18:08
      kurcze nie jestem pediatra wiec nie wiem wszystkiego o zastosowaniu zyrtecu
      ale..to lek typowo przeciwhistaminowy-czyli p/uczuleniowy!!!
      • annairam Re: zyrtec 27.11.06, 18:46
        Po dwóch miesiącach wodnistego, przezroczystego kataru, leczonego na wszelkie
        możliwe sposoby, pediatra zapisał Matyldzie Zyrtec jako lek przeciwko alergii
        (najprawdowpodobniej powodem były kurze i różne pyły poremontowe). Katar
        sukcesywnie malał i zniknął po około 2,5- 3 tygodniach podawania tego leku.
        Lekarz powiedział, że jeśli Zyrtec pomoże na ten katar to będzie to sygnał
        (jeszcze jednak nie 100%) alergii. Nic nie mówił, żeby podawac go przy
        infekcjach. Stwierdził za to, że ten lek nie działa tak od razu, tylko
        długofalowo raczej. Po za tym kazał obserwować i przyjśc na kontrolę gdy lek sie
        skończy.
        • monismonis Re: zyrtec 27.11.06, 19:33
          U nas również przy infekacjach podawany jest zyrtec. Kiedys Patryś miał katar
          przez ponad 2 miesiące nic nie pomagałao wiec lekarka powiedziała żeby dawać
          Zyrtec no i przeszło slicznie smile I tak jak u ciebie kazała podawać przy każdej
          infekccji i ja tak robie u nas to jedyne co skutkuje. Ostatnio miał katar
          dawałam mu Eurespal nic nie pomagał, dałam mu zyrtec i po paru dniach ani sladu
          kataru. Dodam że nie jest alergikiem miał robione badania IGe i ani śladu
          alergi. Podobno jest to równiez lek przeciwzapalny.
          • maretina Re: zyrtec 27.11.06, 19:36
            u nas przy infekcji kajtek dostl syropek n alergie. podobno u dzieci czesto
            infekcje maja podloze alergiczne. kajtkowi clemastil pomogl.
            oprocz zaniku objawow infekcji syn lepiej znosil ktar, byl mniej rozdrazniony.
            bylam zadowolona.
            • alfa36 Re: zyrtec 27.11.06, 22:10
              Nam również przy intensywnym leczeniu przez kilka tygodni kataru, pediatra zapisala zyrtek. Mieliśmy brać przez 4 tygodnie i właśnie kilka dni temu ten czas minął. Dzis natomiast zauważyłam, ze Jakub ma mokry nosek, tak jakby miał mieć katar. Na razie wstrzymałam sie z zyrtekiem, podalam cebion i krople homeopatyczne do nosa. Zsatanawia mnie to, co piszecie i tak myślę, czy jednak nie włączyc zyrteku. Podejrzewam alergię na plesnie. Tyle tego wkoło. Jutro będę widziała pediatrę, to zapytam. U nas jednak w czasie podawania zyrteku Jakub miał olbrzymi apetyt i boję sie, żeby nie rozepchał sobie żałądka.
              • alfa36 ile dajecie kropli? 27.11.06, 22:16
                jak w temacie
    • bomba001 Re: zyrtec 27.11.06, 22:26
      loekarze zawsze mi to lub clemastin daja ja nigdy nie daję. tylko starszemu
      synkowi jak przez katar lub kaszel nie może spac to tak: działa usypiająco. ale
      rano głowa jak z żelaza, sama spróbowałam. zyrtec tylko łagodzi objawy,
      eurespal leczy. oczywiście infekcje wirusowe, co innego alergia.
    • kraabik Re: zyrtec 27.11.06, 22:51
      Kurcze, dziewczyny, jestem troche w szoku, że tak często lekarze przepisują
      zyrtec takim maluszkom. Ja sama mam astmę, uczulenia od urodzenia praktycznie,
      ale przestałam brac ten zyrtec kilka miesięcy przed ciążą - zaryzykowałam i nie
      biorę do dziś. Gin stwierdził, że dobrze, że nie biorę, do mleka też się
      przedostaje, a że karmię to nie jem nadal. Dobrze się czuję, a kataru ani
      duszności jak na razie nie mam, a takie tam inne pęknięcia skóry da sie przeżyć.
      Nie neguję zaleceń lekarzy, ale to lek antyhistaminowy i tak przy infekcjach
      zapisują...
    • kama755 Re: zyrtec 28.11.06, 09:31
      Dzieki za wszystkie wypowiedzi. Ja daję 5 kropli raz dziennie. Tym razem
      doleczymy się już tym specyfikeim. Nastepnym razem, jednak poproszę o coś
      innego.
    • ninjo Re: zyrtec 28.11.06, 10:04
      Natalce tez przepisywali Zyrtec (mowiac, ze mozna go brac caly czas)
      brala przez 2-3 miesiace
      ma podejrzenie skazy bialkowej i zmiany skrone na szyi
      jednak te zmiany na szyi mysle, ze nie sa alergiczne
      przestalam juz dawac Zyrtec w porozumieniu z lekarzem, a na zmiany skorne to
      nijak nie wplynelo
      • monismonis Re: zyrtec 28.11.06, 13:22
        Ja mysle że nie masz sie co obawiać dawania Zyrtecu. Mi go poleciła specjalista
        ze szpitala i ta samo tezę potwierdziłą dr. w przychdoni. Zyrtec nie jest takm
        szkodliwy jak np. Claritina wiec jest dla dzieci powyżej roku. Ja Patrysiowi
        podawałm jak nie miał jeszcze roczku i zawsze tylko to skutkowało smile No
        oczywiście to indywidualna sparawa i decyzja. Ja np. juz wiecej nie podam mu
        Eurespalu bo on nigdy nam nie pomógł.
    • miska28 Ja dostalam zyrtec na alergie 28.11.06, 13:31
      Mi lekarz dermatolog przepisal Zyrtec w tabletkach jak wyskoczyl mi wyprysk
      kontaktowy na dloni(najprawdopodobniej od proszku lub plynu do naczyn). Z tego
      co czytalam ulotke...jest na alergie.
      Wiec pewnie ten dla dzieci tez.

Pierwsze slysze zeby lekarz zapisywal to na katar...ale moze podejrzewa inne
      jego pochodzenie, wlasnie alergiczne.
    • mala67 Re: zyrtec 28.11.06, 15:49
      dzialajac przeciwhistaminowo znosi tez odczyn zapalny (jaki powoduje ów
      histamina), takze tylko tak moge sobie wytlumaczyc czemu przepisuja
      ale skoro przepisuja to znaczy ze udowodnione jest skuteczne dzialanie Zyrtecu
      w takich przypadkach
      mysle ze zawsze jednak to lekarz powinien decydowac czy i jak dlugo zyrtec
      podawac, anwet jesli stoi na polce w domu-
      • aniapatryk Re: zyrtec 29.11.06, 08:31
        Niestety zyrtec jest nadużywany przez lekarzy,ale wiem od lekarki ze jakas Rada
        lekarska daje wytyczne do leczenia i wlasnie tam słynny polecany zestaw to
        ZYRTEC i EURESPAl.
        Niestety Zyrtec daja na katar,na gardło,ostatnio moja mam dostała nawet na
        zatoki smile))))))
    • sdomitrz Re: zyrtec 29.11.06, 08:44
      Zyrtec, Clarityna, Clemastyna coraz częściej są przepisywane nałym dzieciom
      podczas infekcji. Moim zdaniem jest to nadużycie. Pomyślcie same - leki
      antyhistaminowe są po to żeby łagodzić rekcję organizmu na alergeny czyli obce
      cząsteczki. To działa na zasadzie okłamywania organizmu, który normalnie
      reaguje silną reakcją obronną na ingerencje.
      Może czegoś nie rozumiem albo nie wiem, ale na wg mnie w przypadku wirusów i
      bakterii jest to nawet niewskazane. Jak ten biedny organizm ma dać radę z
      wirusem, skoro podajemy mu środek który ma zaćmić reakcje obronne?
      Być może ma to sens gdy ztwierdzono na 100% że nie jest to infekcja, a objawy
      są na tyle uciążliwe dla dziecka że można by było je złagodzić (jakiś straszny
      katar, który nie daje spać i t.p.). Ale działa to tylko i wyłącznie na zasadzie
      łagodzenia objawów i nic więcej.
      Ale jak już wybierać wśród tych 3 leków, to stanowczo wybrałabym Zyrtec - jest
      najmniej obciążający wątrobę (ze słów wielu lekarzy alergologów), poza tym nie
      jest w posaci syropu, a więc nie pakujemy w dziecko barwników, zagęszczaczy ani
      zbędnego cukru

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka