17.04.14, 18:03
Poradzcie prosze co moge podac na sniadanie do samodzielnego jedzenia 7mio miesiecznej corce. Kolo godziny 8:00 ciumka sobie ze mna chlebek. Potem, kolo 11:00 - 12:00 probowalam dac jej dzieciece (bezcukrowe) kaszki, ale odkad odkryla, ze moze sama jesc, za cholere nie wezmie nic odemnie z lyzeczki! A mi jak na zlosc nie wychodzi zbita jaglanka, zeby z niej cos uformowac i dac dziecku.
Macie jakies propozycje??
Obserwuj wątek
    • notalent Re: Sniadania 17.04.14, 22:27
      Koleżanko droga smile a dajesz już codziennie coś? Tak kilka razy dziennie? I zawsze jest to to samo co Ty masz? i zawsze jecie razem?
      Moj nadal nie siedzi a ja dostaję zjeby codziennie od rodziny, że dzieciaka głodzę sad masakra. Tak mi się nie chce go trzymac n akolanach podczas jedzenia. Po prostu nie widzę tego i nie chce tego robić i basta.
      A próbowałaś dawać płątki ryżowe? Gotuje się je z 3 minuty na wodzie czy mleku roślinnym a po ugotowaniu wciskasz banana czy tam inny świeży owoc, posypujesz amarantusem i kłądziesz na tacke. Da się to wziąć w łapki smile
      • mmajcka Re: Sniadania 18.04.14, 04:39
        Dzieki. Poszukam tych platkow, chociaz szczerze mowiac nie obily mi sie one u nas o oczy. Ale za chwile bede w Polsce i nie omieszkam wyprobowac Twojej propozycji.
        A jak wyglada nasze jedzenie? hehe. Roznie. Jak juz pisalam, rano ciumkamy sobie chlebek (ostatnio nawet z avocado), potem wlasnie nie mam pomyslu co dac i tak kolo godziny 4:00 obiadek. Czasami tez podjadamy jakiegos owocka. Jedzenie razem to na razie niewypal smile Po pierwsze ja caly czas sie na nia patrze i nie moge sie skupic na swoim talerzu. Po drugie Mloda dosc szybko sie nudzi. Pociapka, pociumka, rozsmaruje i potem jest awantura o zmiane miejsca i zabawek smile No wiec biore ja, myje, zamiatam, bo w miedzyczasie juz cos sie przyczepilo do skarpetki i wracam do zimnego obiadu. A tu jeszcze trzeba dziecie lapac, bo idzie do kabli/kuwety/butow itp. Gotowanie dla calej rodziny to tez za duzo powiedziane. Na razie nam to nie wychodzi. Owszem zjem warzywka, ktore Mloda zjada, czasem tez z jej tacki. Ale wiadomo, jednak nasze obiady sa inne.
        A o rodzinie to mi nawet nie mow!!!! Moja mama codziennie sie pyta: to ile zjadla tego brokula? Rozyczke? Dwie? A ile brukselki? Zjadla chociaz jedna? A kulki miesne? Pol? A ja na to, ze nie wiem. Zobaczymy jutro w pieluszce. Nawiasem mowiac, kupy sa juz zasadniczo inne, wiec chyba jednak cos tam zjada smile A jednak gdybys karmila lyzeczka to bys wiedziala. Albo czy to juz jest jeden staly posilek? Jak odpowiadam, ze nie bo ciagle pije z piersi, moze mniej a moze nie to juz zaczyna sie wzdychanie i jeczenie, ze inne mamy to juz maja to rozpracowane.. Itd
        Ach... Mozna by gadac i gadac...
        Bedzie dobrze! Zycze nam duzo cierpliwosci i samych cietych odpowiedzi!
        • ony17 Re: Sniadania 09.05.14, 11:11
          Polecam placuszki owsiane z bananem z blogu "ugotuj mi mano blw". polecam też jabłko (pokrojone w ósemkę) ugotowane w mikrofali, miękkie ze skórką. Jajecznica mocno ścięta lub omlet(można dodawać różne warzywa). pasty do chlebka -tych są dziesiątki na stronach wegetariańskich i wegańskich- polecam z kaszy jaglanej -zdrowo i smacznie.
          Rodzinę olej , lub okłamuj lub mów że musiałabyś ważyć jedzenie. ja na początku próbowałam być precyzyjna w takim tłumaczeniu, ale tak się nie da.
    • mmajcka Re: Sniadania 18.04.14, 19:12
      Znalazlam fajny i szybki przepis na ciasteczka bananowo-owsiane. No i mi - arcybeztalencie kulinarne - wyszy super! A dziecko sie zajadalo. Mialam nawet obawy, bo platki owsiane byly troche twarde i takie jakby ostre (moze nastepnym razem zostawie je troche po polaczeniu z bananem do zmiekczenia), ale corka poradzila sobie wysmienicie! Chyba widze efekty jedzenia samodzielnego smile
      Pisze, bo moze ktos tak jak ja bedzie szukal cos na sniadania BLW.
      No i moze ktos jednak doda cos?

A tu znalazlam ten przepis
      www.justmydelicious.com/2013/07/ciasteczka-owsiane-z-bananem-2-skadniki.html
      • notalent Re: Sniadania 18.04.14, 23:41
        Supersmile dzieki
        A ja Ci tutaj wrzucę na szybko (bo mało czasu przed swietami) blog z jakiego my korzystamy smile/
        alaantkoweblw.blogspot.com/
        bardzo polecam bo przepisy proste, zdrowe i dobre smile
        • mmajcka Re: Sniadania 19.04.14, 00:36
          Wiem, wiem! Tez tam zerkam. Ale na razie dalej jestesmy w fazie testow produktow. A przepisy dziewczyny maja super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka