Dodaj do ulubionych

Próchnica?

IP: *.* 28.05.01, 12:56
Moja mała ma 3 lata i 2 miesiące. Jej zęby to dla mnie poważny problem. Cztery górne zęby (1 i 2) zaczęły się jej psuć. Z pozostałych żaden. Stomatolog kilka razy smarował ząbki Lapisem, od którego oczywiście zczarniały. Teraz wyglądają koszmarnie.Lapis podobno hamuje dalszy rozwój próchnicy (której lekarz nie stwierdził) i nie pozwala przerzucić się jej na zęby stałe.Ze słodyczami nigdy nie przesadzałam, a raczej przesadzałam w drugą stronę. Podejrzewam, że winna jest tu butelka, z którą Ada nie rozstaje się po dziś dzień...Co sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Próchnica? IP: *.* 28.05.01, 14:54
      Kasiu Temat próchnicy u dzieci był tu już poruszany !wyszukaj w przeglądarce jest tam sporo informacji!!!!Gosia
    • Gość: guest Re: Próchnica? IP: *.* 28.05.01, 14:56
      to jeszcze raz ja,zajrzyj na "zdrowie"(zymafluor,wady zębów,mycie zębów)Pa Gosia
      • Gość: guest Re: Próchnica? IP: *.* 29.05.01, 07:38
        dzięki za wskazówke ja tez mam ten problem mój Michał nie obydwu 2-jek a reszta marnie wyglada Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Próchnica? IP: *.* 29.05.01, 13:16
          Beato mamo Michała czy jesteś Beatą z Olsztyna????Gosia
    • Gość: guest Re: Próchnica? IP: *.* 30.05.01, 11:52
      bardzo możliwe, że to butelka. ja mam radę - mycie zębów, często i dokładnie. najlepiej elektryczną szczoteczką - moja 2-letnia córka dostała taką na urodziny i nie wyobraża sobie dziś (po 7 miesiącach) innego mycia zębów). A więc myć ! Powodzenia!Gosia
      • Gość: guest Re: Próchnica? IP: *.* 02.06.01, 13:21
        Ja mialam problem z przesadnym piciem z butelki,a teraz mam problem z prochnica u mojego Filipa-2 latka.Ostatnio bylismy z nim u pana dentysty iokazalo sie,ze szesc gornych zabkow nadaje sie do leczenia !!!Kategorycznie nakazal nam odstawienie wszelakich napojow w nocy,mozna dawac sama wode.Mycie zebow oczywiscie jest rowniez konieczne.Tak wiec moj Filip przez dwie ostatnie noce dostaje wode i nawet nie za duzo marudzi,wypija o wiele mniej,tak wiec wystarcza mu na cala noc niecala butelka wody,przez co i pielucha jest normalniejsza.Mycie zebow nie podobalo mu sie i nadal nie podoba,ale w koncu mam nadzieje,ze sie przyzwyczai.
    • Gość: marysia Re: Próchnica? IP: *.* 09.06.01, 16:42
      Mój starszy syn (obecnie 5,5lat) miał zdrowe zęby. Do czasu. W wieku trzech lat udało nam się zamienić butelkę ze smoczkiem na butelkę z dziobkiem. Po pierwszej wizycie u stomatologa (miał 3,5 roku) okazało się że 10 zębów jest zepsutych i pani dentystka powiedziała mu, że nie można pić mleczka na noc po myciu zębów. I dało się odstawić od razu. Niestety ciąg dalszy obejmował leczenie wszystkiech 10 dziur (na 20 istniejących ząbków!) pod narkozą. Przez ponad rok był zupełny spokój, teraz wyleczyliśmy kolejne dwa zęby.Niewątpliwie butelka sprzyja próchnicy, zresztą o tym pisano wielokrotnie. Życzę, by wam samym udało się butelkę odstawić, choć myślę, że mozna do współpracy namówić dentystę lub pediatrę.Pozdrawiam Marysia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka