2kobietka 07.02.09, 00:12 Czy możliwe jest to że moja córka ładnie czyta i ma dysleksję.Robi błędy typowe do dysleksji np.zamiast b pisze d itp.Tata córki też robi okropne błędy czyli mogła to odziedziczyc po tacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mak-111 Re: Dysleksja 07.02.09, 10:40 bardzo mozliwe, ze odziedziczyla to po mezu- dysleksja prawdopodobnie jest dziedziczna. ale czy to jest dysleksja? dziwne, ze czyta prawidlowo, choc mozliwe, ze moze sie tak zdarzyc, ze zaburzona jest koordynacja oko-reka,a percepcja wzrokowa jest w porzadku (nie mam pewnosci-ale wiem, ze mozliwe jest wszystko). tylko nie jestem pewna czy to swiadczy o dysleksji, czy raczej jakims innym zaburzeniu (moze lateralizacja krzyzowa ma na to wplyw???nie wiem...). radzilabym sie skonsultowac z pedagogiem w szkole i z psychologiem w poradni. na pewno zleca jakies cwiczenia , ktore im szybciej beda stosowane to przyniosa wieksze efekty. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Dysleksja 07.02.09, 13:21 Dysleksja - problemy z czytaniem Dysgrafia - problemy z pisaniem Dysortografia - ze stosowaniem reguł ortograficznych POMIMO ich dobrej znajomości Dyskalkulia - problemy z matematyką ogólnie mówiąc Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dysleksja 07.02.09, 15:37 Dziecko czytajace rewelacyjnie może jak najbardziej mieć dysortografię, ktora jest jedna z form dysleksji. M.in. polega wlasnie na tym, ze "normalny" dzieciak, jesli czyta bardzo duzo, a nawet przeciętnie, to automatycznie utrwala sobie pisownię. Dysortografik może czytać parę książek tygodniowo i nie umiec sie poprawnie podpsać. Mam w domu trzy takie sztuki. I tak, to jest dziedziczne, odkryto nawet gen, ktory za dysleksję odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Dysleksja 08.02.09, 21:24 ale dziecko, ktore ma dysortografie robi bledy ortograficzne, a nie bledy typowe dla dyslektykow czyli mylenie liter podobnych ksztaltem. a dysgrafik ma problemy z pisaniem czytelnym-nie miesci sie w liniaturze, stawia krzywo litery, za kazdym razem inaczej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dysleksja 08.02.09, 23:35 Myli - tylko w pisaniu, nie w czytaniu. Dysleksja, dysortografia i dysgrafia sa objawami dysleksji rozwojowej. Moga wystepować razem, alebo oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Dysleksja 08.02.09, 23:55 jesli jest dyslektykiem to ma problemy rowniez z rozpoznawaniem liter podobnych ksztaltem w czytaniu- nie tylko pisaniu. to dziecko myli tylko w pisaniu dlatego nie mam pewnosci czy mozna to okreslic dysleksja. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dysleksja 09.02.09, 15:08 A ja mam 100% pewność. Dysleksja rozwojowa to specyficzne klopoty w czytaniu i pisaniu, a czasem i w pewnych innych dziedzinach (rozpoznawanie stron swiata, uczenie się na pamięć słówek itd). Ale absolutnie nie musza być jednoczesne - dysortografik ma dysleksje rozwojową, a może czytać bez żadnych omyłek. Mam co do tego absolutną pewność, jako matka trójki świetnie czytających dysortografików ze stwierdzoną - i to przez szereg poradni - dysleksją rozwojową. Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Dysleksja 09.02.09, 17:34 a ja po ukonczeniu studiow na kierunku pedagogika korekcyjna (zajmujaca sie specyficznymi trudnosciami w uczeniu sie) nie mam pewnosci poniewaz ta dziewczynka nie robi bledow ortograficznych typowych dla dysortografii, a robi bledy typowe dla dysleksji. aby zdiagnozowac dysleksje trzeba wykonac rozne badania i musza byc "spelnione" okreslone kryteria. powtarzam, ze dysortografik robi bledy ORTOGRAFICZNE a dyslektyk nie (owszem moze miec problemy z nauka jezykow obcych, rozroznianem str.sw za to blediata itp.)-robi za to bledy typowe dla dysleksji- wlasnie takie jak opisala matka dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dysleksja 10.02.09, 16:58 Kochana, niewiele się na tych studiach nauczylaś - albo cos ci się pokreciło. Syn pieze obecnie doktorat z dysleksji - dysortograficy, jak nazwa w2skazuje robia rózne błędy, w tym także ORTOGRAFICZNE. Moze przeczytaj jakis podrecznik? Moje dzieci byly w sumie badane przez 9 poradni - wszyscy stwierdzili dysleksje na podstawie błedow ortograficznych. Podreczniki i zeszytyu ćwiczeń dla DYSLEKTYKÓW z ktorych korzysta moj najmłodszy ucza ORTOGRFII. Odpowiedz Link Zgłoś
alinkamaj Re: Dysleksja 08.02.09, 23:52 Za mało danych żeby stwierdzić dysleksję. Czy może mieć pewnie ale trudno to stwierdzić jak tylko przez badanie właśnie w poradni. Nie napisałaś ile córka ma lat, to tez jest ważne poza tym może to jest brak koordynacji oko- ręka jak już ktoś zauważył. Szczerze mówiąc trochę dziwne, że dziecko ładnie pisze, czyta i ma dysleksję z reguły te rzeczy są sprzężone Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dysleksja 09.02.09, 15:10 Chodzi o to, ze nie pisze poprawnie. A czytanie i pisanie wcale nie musza być ze soba sprzężone, choć nie znajacym się na dysleksji zupełnie logiczne wydaje się, ze powinny... Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Dysleksja 09.02.09, 17:40 rozumiem, ze jako matka 3 dzieci ze specyficznymi trudnosciami masz o tym pewna wiedze, ale jak juz pisalam dysleksja to specyficzne trudnosci w nauce czytania i pisania (chodzi o zaburzenia analizy i syntezy wzrokowej i/lub sluchowej).wiem, ze dyslektyk nie musi byc dysortografikiem czy dysgrafikiem choc moze.jednak to dziecko nie spelnia wszystkich kryteriow potrzebnych do zdiagnozowania dysleksji i dlatego nie mam pewnosci czy wlasnie tego typu "zaburzenie" byloby zdiagnozowane w poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dysleksja 09.02.09, 20:33 Spełnia absolutnie wszystkie kryteria. Dysleksja to specyficzne trudnosci, ktore NIE MUSZĄ obejmować jedniocześnie czytania i pisania. Dysortografia - wyłąznie dysortografia, bez zaburzeń czytania JEST forma dyslekscji rozwojowej. Moje dzieci czytały nie tylko dobrze, czytały bez porownania lepiej niż rówiesnicy, najmlodszy czytał w wieku 4 lat. I zdiagnozowana dyslekcję mają bez wątpliwości. Podobnie jak ich ciotka czytająca w 5 jezykach, z arabskim włacznie, ktora nie potrafi napisac bezbłednej kartki z wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Dysleksja 09.02.09, 21:38 ale zapewne robi bledy ORTOGRAFICZNE a nie bledy typowe dla dysleksji. poza tym gartuluje szybkiego postawienia diagnozy. rozumiem, ze wszystkie badania wlacznie z badaniem wzroku i sluchu oraz z testami dla okreslonej grupy wiekowej i umiejetnosci zostaly juz przeprowadzone i niejaka verdana jest w ich posiadaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dysleksja 10.02.09, 15:46 Kobieto... błedy ortograficzne sa typowe dla dysortografii. Dysortografia JEST formą dysleksji. A juz mylenie p i b jest jednym z nnajbardziej typowych błędów. Nie twierdze, ze dziecko ma dysleksje, uwazam tylko, ze powinno byc koniecznie w tym kierunku przebadane, tym bardziej , ze ojciec ma dysleksje a to schorzenie dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 do 2kobietka 10.02.09, 18:18 w takim razie radzilabym porozmawiac z nauczycielka i ew.pedagogiem szkolnym. byc moze stwierdzenie, ze czyta "dobrze" nie jest do konca obiektywne (w testach bada sie min.tempo czytania, sposob, technike i zrozumienie tekstu odpowiednie dla okreslonego wieku). mozliwe, ze ma dysleksje a byc moze jesli myli litery tylko piszac to poprostu ich jeszcze nie utrawlila (pisane litery roznia sie przeciez od drukowanych). co prawda to juz 2 semestr, ale wszystko jest mozliwe. ciezko stwierdzic nie widzac dziecka i nie majac szczegolowego wywiadu-np.wazne jest czy dziecko nie ma wady wzroku, a jesli ma to czy jest ona odpowiednio korygowana szklami. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: do 2kobietka 09.04.09, 00:01 Hm, nauczycielka mojej córki też twierdziła do 3 klasy, że dziecko nie ma kłopotów z czytaniem i ortografią... Mała sadziła takie błędy, że się za głowę łapałam, a czytała gorzej od siostry w zerówce... Dlatego nie sugerowałabym się wyłącznie opinią nauczycielki, tylko poszła do poradni szkolno-pedagogicznej, gdzie powinni sobie poradzić z diagnozą... lepiej niż my tu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Dysleksja 10.02.09, 18:05 toz wlasnie caly czas o tym pisalam - musi byc przebadane i prawdopodobnie te dysleksje bedzie miec zdiagnozowana, ale pewnosc co do tego mozna miec dopiero po badaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mak-111 Re: Dysleksja 10.02.09, 18:20 mak-111 napisała: > toz wlasnie caly czas o tym pisalam - musi byc przebadane i > prawdopodobnie te dysleksje bedzie miec zdiagnozowana, ale pewnosc > co do tego mozna miec dopiero po badaniu. to bylo do verdany oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś