joanna1981.pl 04.07.09, 21:51 Jak można podać cukinię piętnastomiesięcznemu dziecku? Proszę o proste przepisy. Można ugodtować na osolonej wodzie i podać np. do ziemniaków i mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avvg Re: cukinia 04.07.09, 23:28 Ja dawałam ugotowaną na parze (ugotowana w wodzie traci według mnie smak) i przetartą, czasami z odrobiną czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: cukinia 05.07.09, 01:07 A po co gotowac w osolonej wodzie cukinie, ktora i tak sama z siebie ma duzo wody. Lepiej ugotowac to warzywo na parze lub przyrzadzic dobra potrawke "w stylu" duszona na wolnym ogniu lub piekarniku badz na parze z warzywami typu pomidor, cebula, czosnek, pomidory odpestkowane, ziemniaki.....ewentualnie puree ..... Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: cukinia 05.07.09, 10:38 Dokladnie tak robie! Cukinia jest bardzo miekkim warzywem, wrazliwym na temperature, nie potrzebuje dlugiego gotowania. Najczesciej wlasnie robie pomidorowa "potrawke" do makaronu lub ryzu. Gotuje sos pomidorowy (przetarte pomidory, woda, doprawione przyprawami), szatkuje cebulke, przecieram czosnek, cukinie kroje w malenka kostke i wszystko na malym ogniu dochodzi do miekkosci. Pycha! Robilam tez kiedys zapiekana cukinie z owczym serem i ziolami do marynowania sera i sosem pomidorowym - tez wyszlo super (cukinie przekroilam wzdluz, na to pokruszony ser feta lub owczy, ziola, odrobina sosu pomidorowegoi na to i siup do piekarnika). Cukinie widzialam tez w skladzie dan pomidorowych w sloiczkach dla niemowlat juz po 8 mcu zycia Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: puree z cukini z cielecina 05.07.09, 11:11 Przypomnialo mi sie, ze robilam takie cosik dla mojej wowczas 7 mcznej maludy: 100 g cukini 50 g ziemniakow 30 g chudej cieleciny (lyzeczka miesa) 2 lyzeczki oleju rzepakowego 2 lyzki soku pomaranczowego (przyprawia potrawe, ulatwia wchlanianie zelaza z miesa i sprawia, ze danie nie jest "suche"). Ziemniaka obrac, cukinie tez i pokroic w kostke. Mieso pokroic w paski. Wszystko dusic w ok, pol szklance wody pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie odcedzic wode, do warzyw i miesa dodac olej i sok pomaranczowy i zmiksowac na gladka mase. Gdy dziecko ma alergie na cytrusa sok pomaranczowy zastapic mozna jablkowym Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1981.pl Re: puree z cukini z cielecina 05.07.09, 21:30 dzięki, dziewczyny. Ugotowałam cukinię na parze, potem trochę poddusiłam z pomidorem i ząbkiem czosnku. Podałam z kaszą kuskus i mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś