anes91ka 28.05.10, 16:27 Czy tworzenie się rozwarcia boli. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuchtor Re: rozwarcie. 28.05.10, 16:30 Anestko tak podczytuję Twoje wątki. Czy Ty aby nie panikujesz kobieto? Czy przypadkiem nie naczytałaś się jakiś bzdur na forum? Rozwieranie szyjki jest spowodowane ZAWSZE skurczami, szyjka nie rozwiera się bez skurczy. A skurcze mogą być bolesne (jak te porodowe), a także bezbolesne, odczuwane jako twardnienie brzucha. Ale UWAGA nie zrozum, że każde twardnienie brzucha oznacza rozwieranie szyjki! Odpowiedz Link Zgłoś
anes91ka Re: rozwarcie. 28.05.10, 18:09 Może i panikuje. Każda dziewczyna boi się pierwszego porodu tym bardziej jeśli od samego początku ma komplikacje. Dwa mam tylko dziewietnaście lat i nie mam z kim o tym gadać niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: rozwarcie. 28.05.10, 16:34 raczej tak, choć są kobiety, które nie odczuwają żadnych dolegliwości w zw. z tym. Nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: rozwarcie. 28.05.10, 18:14 A ja się nie całkiem zgodzę. Rozwarcie może być bezbolesne do 2 trymestru ciąży w przypadku niewydolności szyjki macicy. Nie ma żadnych skurczy, bólów i innych wskaźników, że dzieje się coś złego, a jednak szyjka ulega rozwarciu. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarka Re: rozwarcie. 29.05.10, 20:54 Aneska, Bede mowic za siebie. Mnie nic nie bolalo - oporcz skurczow oczywiscie Nie mialam tez zadnych objawow rozwiazania; nie odszedl mi czop, nie odeszly wody. Po prostu ktoregos dnia pojawily sie regularne skurcze i nie przechodzily przez kilka godzin. Jak staly sie powaznie dokuczliwe to pojechalam do szpitala. Nie wkrecaj sie historiami na forum Kup dobra ksiazke np. Iny May Gaskin albo Penny Simkin i taka literatura na pewno pomoze Ci w porodzie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś