Dodaj do ulubionych

odparzona pupa:(

13.06.09, 19:01
no mam pierwszy dzien ekopieluchowania za sobą.. od południa poszły 4 tetry w jednym otulaczu i jeden bumgenius..którego jak zdjelam do kapieli to pokazała sie czerwona odparzona pupa!

dlaczego tak sie stało? moze byc od tych papierków biodegradowalnych? zakładałam je za każdym razem.. jak ma tak byc to mi sie nie podoba wcale.... help

w jednorazowkach sie zdarzaly odparzenia kilka razy tez ale po wietrzeniu przechodziło zwykle
Obserwuj wątek
    • uccello1 Re: odparzona pupa:( 14.06.09, 14:53
      Już ktoś miał taki problem po przestawieniu się na wielorazówki. Zwykle mija to
      po kilku dniach. trzeba bardzo pilnować zmiany pieluchy.
      • gos85 Re: odparzona pupa:( 14.06.09, 17:09
        no zmienialam, czesto..nawet co godzine.
        dopiero po bumgeniusie sie pojawilo czerwone.
        sprobuje teraz bez papierka moze..
        • stokrotka.a Re: odparzona pupa:( 19.06.09, 14:14
          ja też zaliczyłam kilka odparzeń.
          może odpuść faktycznie papierki.
          dużo wietrz pupę niech sobie leży na czas odparzenia na pieluszce którą może
          zapaskudzić i pod tym kocyk polarkowy/wełniany
          jeśli zastosujesz maść na odparzenia zwróć uwagę na skład niektóre niestety
          jeszcze bardziej przyczyniają się do pogorszenia stanu skóry.
          My kupiliśmy w sklepie internetowym krem na odparzenia z tylko naturalnymi
          składnikami Weleda: cynk,wit.A,E olejek migdałowy.
          możesz też udać się do dermatologa przepisują maści robione na odparzenia.Te
          składniki są ważne.
          Zakupiłam również wkładki zapewniające suchość w ekobaby sucha pielucha skład
          poliester,jedwabne z taką samą funkcją a polarkowe sama zrobiłam(mogą czasem
          uczulać też się to zdarza),wełna lecznicza u nas zdziałała cuda(można w ekobaby
          kupić)...

Pocieszę że mieliśmy chyba z 3 razy takie problemy a potem pupa przyzwyczaiła
          się do innego pieluszkowania i kilku miesięcy nie mamy już żadnych
          problemów,czasem delikatne zaczerwienienie było kiedy nie zauważyłam kupy ale
          krem załatwił sprawę a następnego dnia pupa jak nowa...

napisz jak tam u Was z odparzeniem i pytaj jeśli będziesz miała pytania.
          • stokrotka.a Re: odparzona pupa:( 19.06.09, 14:16
            no i mąka ziemniaczana jest też fajna.ale nie stosować z maścią bo zrobią się
            kluchy.

nie stosować chusteczek nawilżanych i nas się przyczyniły do mega odparzenia a w
            zamian przemywać samą wodą.
            • gos85 Re: odparzona pupa:( 19.06.09, 21:10
              woda przemywam od samego poczatku. chusteczki tylko na wyjscia jak nie ma opcji uzycia wodywink

teraz poniewaz nie zaopatrzylam sie w pelny zestaw pieluch to korzystam na zmiane z jednorazowymi pieluchami. odparzenia sie zagoiły na razie.

wietrzenie jest codziennie.

dzieki za odpowiedzsmile

znalazłam tez kilka starszych wątków na forum i troche poczytałam. jestem spokojniejsza bo wiem ze pupka sie po prostu musi przyzwyczaicsmile
          • nineave Re: odparzona pupa:( 23.08.09, 22:02
            A te polarkowe wkładki to z jakiego polaru? Bo ja dostałam tylko 300, nie mogę dostać cienszego, jak pytam to mówią że ewentualnie grubsze mają, ale nie cienszy. Jak sobie dodam taką wkładkę, tetrową pieluchę i otulacz to na te noworodkową pupę trochę za dużo chyba.
    • alerion1 Jak w temacie 06.08.09, 21:05
      mały ma miesiąc. Od początku w wielorazówkach. Niestety robi sporo bączków a przy każdym bączku kleksik wink No i się pojawiło odparzenie w samej szparze pośladkowej. Dziś to sie załamałam bo na gaziku była kropelka krwi - zrobiło się już nadżerka ;_((((

Co robić??? Ile sie goi odparzona pupa średnio?

Od razu powiem, że myjemy pupę tylko wodą, używamy mąki ziemniaczanej jako zasypki. Ostatnio na te odparzenie sudocrem. Często zmieniam pieluche. W nocy co 2 h jak karmię. W dzień cały czas wietrzymy. I tak od tygodnia. Czasem niewielka poprawa, schodzi zaczerwienienie ale te nadżerki nic a nic...

Pomocy!
      • minimka83 Re: Jak w temacie 08.08.09, 00:06
        Mama, która długo pracuje na oddziale noworodków, kazała mi używać tormentiolu,
        a zrezygnować z sudocremu. Zasypuję pupę Alantanem. Pojawiają się owszem
        zaczerwienienia, ale tormentiol je ładnie łagodzi.
        • alerion1 Re: Jak w temacie 08.08.09, 12:22
          No ten sudocrem to tylko na te odparzenie... Potem bede chyba smarować
          alantanem. Coś mi ktoś mówił, że tormentiol drażni...

Cholercia i bądz tu mądry i pisz wiersze no!
          • gos85 Re: Jak w temacie 10.08.09, 20:27
            nas uczulala maka ziemniaczana i zasypki wszelkie!

pomogl tomentiol (jest tez wersja bez szkodliwego kwasu bornego-pytaj w aptece,nie pamietam nazwy) i duzo wietrzenia. oraz uzywanie malej ilosci proszku do prania pieluch.

z jednorazowek najlepsze bella happy bo nie maja tych zapachow, aloesu itd co pampersy i huggiesy. nas odparzały.
            • babyetta Re: Jak w temacie 20.08.09, 21:31
              A może te odparzenia właśnie dlatego były, że ciut dużo proszku do prania pieluszek?
              Do codziennej pielęgnacji pupci polecam mydełko marsylskie z olejkiem z oliwy:
              Tekst linka
              Cudo po prostu. Zero kremów i maści i zero oparzeń od 8 miesięcy smile
              • alerion1 Pupa okiełznana :-) 21.08.09, 10:32
                No i sie udało opanować sytuację fioletem i tormentiolem.
                • nineave Re: Pupa okiełznana :-) 21.08.09, 22:01
                  Hej! Też mam ten problem, i też mam momenty zwątpienia w wielo, bo nie chcę synkowi szkodzić. Mój mały ma dwa tygodnie, stosuję wielo od początku i dziś zauważyłam małe odparzenie. Myję skórę tylko wodą, nie używam chusteczek, do tej pory nie stosowałam też profilaktycznie żadnych kremów. Myślę, że mój błąd polegał na tym, że na wizytę u lekarza założyłam mu otulacz PUL na ten upał, a potem jeszcze byliśmy na spacerze i chyba był w nim za długo. Ale przyznaję też że w nocy nie zmieniam tak często pieluch, bo tylko przy karmieniu (przed i po), a on w nocy ma karmienia co 3-4 godz., nie dałabym rady chyba częściej. Myślicie, że powinnam stosować jednorazówki na noc wobec tego? Ale przecież problemu kupy nie rozwiążą.
                  • alerion1 Re: Pupa okiełznana :-) 24.08.09, 10:31
                    Jeżeli odparzenie jest miedzy pośladkami to żadne pampersy ci nie pomogą.

Po pierwsze przy takiej delikatnej pupie i płynnych kupach bez kremu sie nie
                    obejdzie. My będziemy stosować alantan za radą koleżanki jak już sie pupa
                    całkiem wygoi. Znam mame stosującą maści na codzien bez uszczerbku dla pieluch
                    smileDodatek bio-d ładnie spiera nawet tormentiol i fiolet z tetry smile

Moja rada? Co zmiana pieluszki smarować tormentiolem, jeżeli sa juz nadżerki to
                    przed tormentiolem fiolet gencjanowy ( roztwór wodny ) i poczekać az wyschnie
                    zanim nałożysz tormentiol. Jak sie spiesze to osuszam pieluszką. No i wietrzenie
                    polega u nas na rozchylaniu pupy przy każdym przewijaniu tak na 2 minutki.

Odkąd tak pielegnuje pupa sie goi ładnie mimo używania Pula i kieszonek na noc.
                    smile Moim zdaniem nie ma to związku z pieluchami.

• mona607 Re: Pupa okiełznana :-) 25.07.15, 16:00
                      zgadzam się - krem jest potrzebny; u nas pomagał Bepanthen myślę, że bez niego nie dałabym rady wytrwać przy pieluszkach tetrowych; ale nie tylko tetra odparza - mogę potwierdzić! przy drugim dziecku używałam pieluszek jednorazowych i też Bepanthen był potrzebny; odparzeń po prostu nie da się uniknąć
    • kkowalska86 Re: odparzona pupa:( 21.10.15, 11:12
      U mnie przy jednorazówkach też pojawiają się czasami odparzenia. Często jest to bezpośrednio powiązane z odżywianiem. Np. zauważyłam, że po pomidorach mały robi częściej kupki i one bardziej go odparzają niż po innych produktach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka