Dodaj do ulubionych

hipotrofia!!!

20.02.04, 14:43
Jestem w 32 tygodniu i właśnie czoraj na USG pani doktor
stwierdziła, że dziecko jest o dwa tygodnie za małe, w dodatku mam starzejące się łożysko i mało wód płodowych. Nie głodziłam się w ciąży a wręcz przeciwnie. Na razie zaczynam panikować, że dziecko urodzi się za wcześnie i coś będzie nie w porządku. Czy któraś miała podobne sytuacje?
Justyna i Maleństwo
Obserwuj wątek
    • gosia.mama.wojtusia Re: hipotrofia!!! 20.02.04, 16:11
      był niedawno taki wątek,przesyłam ci linka,
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=10310050&a=10310050
      ja znam akurat przypadek ,który zakonczył się bardzo smutno ale często wszystko
      jets w porzadku,porozmawiaj z lekzrem i nie denerwuj się bo to tylko szkodzi
      maluszkowi,pozdrawiam i życze szczesliwego rozwiazania-Goisa
      • beata-ww-22 Re: hipotrofia!!! 20.02.04, 17:41
        Mi na USG też brakowało 2 tyg. i również było mało wód, na co niewiele można
        poradzić. Sytuacja nie zmieniła się, jestem w 35.tyg. ale doświadczona pani
        gin. powiedziała, że to się czasem zdarza, a i tak dzieci rodzą się o czasie
        (swoim czasie, czyli ok.dwa tyg. później), są zdrowe i w dobrym stanie ogólnym.
        Więc wygląda na to, że nie należy się zbytnio denerwować.Radzę spokojnie
        obserwować dalszy rozwój maleństwa i pić więcej płynów. Pozdrawiam gorąco!
        • kiruna1 Re: hipotrofia!!! 21.02.04, 13:30
          Właśnie siedzi obok mnie śliczna, zdrowa, prawie trzyletnia córeczka. Jak byłam
          z nią w ciąży to w 31 tyg. też miałam 2 tyg. opóźnienia, tylko nic mi nie
          wiadomo o małej ilości wód płodowych. Zaczęłam jeść dużo białka i żelaza, a po
          trzech tygodniach lekarz mi powiedział, że się prawie wyrównało. Córka urodziła
          się 10 dni po terminie, ale niestety ważyła tylko 2,500 kg. Wszyscy mi mówili ,
          że dojdzie do prawidłowej wagi, ale jakoś do tej pory nie kwapiła się i cały
          czas idzie po najniższej linii oporu - teraz waży 10 kg. Najważniejsze jednak
          dla mnie jest to, że córka nigdy poważnie nie chorowała, rozwija się nawet
          trochę szybciej niż rówieśnicy. Teraz jestem w 29 tyg.drugiej ciąży, a maluszek
          ostatnio na USG był nawet o 1 tydzień większy.
          Trzymajcie się, wszystko napewno będzie dobrze.
          Magda
    • maja252 Re: hipotrofia!!! 21.02.04, 22:48
      droga Justyno

chce cię pocieszyć ...trzy dni temu prztyszła na świat dziewczynka o której też
      mówiono że jest zamała do wieku ciążowego o dwa tygodnie ...fakt jest malutka
      bo waży 2500 ale jest zdrowa jak byk ....dostała 10 pkt. i lekarze uwarzają że
      poprostu taka jej uroda i szybko nadrobi ...głowa do góry ...napewno wszystko
      będzie dobrze ...trzymam za was kciuki

ps. pozatym sam poród napewno będzie o wiele przyjemniejszy,ja urodziłam
      trzeciego synka kolosa 4220 i gwarantyje ci że wolała bym żeby w momęcie porodu
      był malutkismile))
    • wieczna-gosia Re: hipotrofia!!! 22.02.04, 13:13
      Tym, ze dziecko jest za male o dwa tygodnie w stusunku do terminu porodu- nie
      martwilabym sie wcale. W koncu termin porodu jest ustalany z 2-tygodniowa
      tolerancja.
      Dalsze zarzuty sa powazniejsze- skonsultowalabym to z doswiadczonym radiologiem
      na dobrym sprzecie.
      A co ci o tej sytuacji powiedziala pani doktor? Bo na moj gust to wlasnie ona
      powinna cie wyslac na dalsze badania.
      • malwes Re: hipotrofia!!! 22.02.04, 13:41
        Witaj!
        Mój synek urodził się jako hypotrofik - przestał szybko przyrastać po 32 tyg -
        przyczyna do końca nie była jasna ale raczej to była wina mojej macicy
        dwurożnej - tylko, że u mnie przepływy, ilość wód płodowych i stan łóżyska były
        wzorcowe. Urodził się w 38 tygodniu z biometrią na 35/36 tydz - ważył 2340 i
        miał 49cm. Dostał 10 pkt. Miał wprawdzie sporo problemów zdrowotnych w
        pierwszym tygodniu życia ale to z zupełnie innych powodów (różne grupy krwi
        moje i męża plus moja cukrzyca).
        Generalnie to nie jest jakiś większy problem ale musisz być pod nadzorem
        lekarskim. I z tego co wiem, lepiej hypotrofika urodzić wcześniej i "podpaść"
        mleczkiem niż pozowolić mu zostać za długo w brzuszku bez warunków do
        prawidłowego rozwoju. Ale to już o tym musi indywidualnie zdecydować lekarz.
        Pozdrawiam serdecznie.
      • justyna04 Re: hipotrofia!!! 25.02.04, 11:05
        Dzięki za słowa otuchy. Pani doktor w pniedziałek zrobi mi jeszcze jedno USG - kontrolnie. Jeśli chodzi o wymiary dzidziusia to kazała się tak bardzo nie przejmować. Gorzej z pozostałymi rzeczami bo jeśli moje łożysko już nie dostarcza tyle jedzonka co powinno i nadal będzie się tak starzeć to
        będą mnie musieli wczesniej rozwiązać. Wszystko wyjaśni się w poniedziałek.
        Na razie staram sięwięcej pić i mniej myśleć.
        Pozdrawiam
        Justyna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka