Dodaj do ulubionych

Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow

IP: *.qld.bigpond.net.au 05.03.02, 05:02
W krajach tych szczegolnie odleglych od Polski takich jak USA czy Australia
dosc sporo razy slyszalem ciekawe i zabawne skojarzenia jesli chodzi o Polske.
Jednak najbardziej mnie zawsze smieszy wiedza z geografii.
W Ameryce kilka razy slyszalem, ze
1. Polska to wyspa (!)
2. Polska graniczy z Wielka Brytania
3. Polska lezy gdzies miedzy Norwegia i Szwecja
4. Alpy obejmuja Polske

Czy slyszeliscie tez jakies zabawne stwierdzenia odnosnie polozenia Polski na
mapie swiata?
Obserwuj wątek
    • Gość: maz Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.arach.net.au 05.03.02, 05:06
      No ,niedawno w Singapurze "dowiedzialem sie"
      ze Polska graniczy z Chinami.
      • Gość: zzzz Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.ipt.aol.com 05.03.02, 06:17
        ja słyszałam, że Polska leży koło
        a) Iraku
        b) Pakistanu

Mieszkam w Kanadzie smile
      • Gość: Gromit Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: 202.42.183.* 05.03.02, 10:39
        Gość portalu: maz napisał(a):

> No ,niedawno w Singapurze "dowiedzialem sie"
        > ze Polska graniczy z Chinami.

A ja niedawno dowiedzialem sie w Australii, ze Singapur jest w Chinach. I wpisal
        to facet wyraznie azjatyckiej rasy.
      • Gość: narval Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.abo.wanadoo.fr 06.03.02, 13:59
        Gość portalu: maz napisał(a):

> No ,niedawno w Singapurze "dowiedzialem sie"
        > ze Polska graniczy z Chinami.
        ________________________________________________________________________________

Widac w Singapurze znaja ten kawal/
        Po dluzszej komie budzi sie Jeltsyn i Clinton....Jeltsyn czyta ranna prase i
        mowi do Billa: Ameryka przeszla na komunizm! Na to Bill mu odpowiada: Patrz,
        zamieszki na granicy polsko-chinskiej nadal trwaja!!
    • Gość: lola Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: 203.69.88.* 05.03.02, 06:24
      Tez sie z tym spotkalam, ale czy ty mi odpowiesz jakie miasto jest stolica
      Taxasu, albo Arizony? Nie wystarczy tylko wiedziec ze to USA. Ten kraj to jak
      kontynent. Wielu Polakow w Polsce ( zreszta nie tylko Polakow) nie ma zielonego
      pojecia o stolicach stanow zjednoczonych. Uwazaj jak sie wymadrzasz. Zawsze
      znajdzie sie wyjatek.
      Pozdrawiam
      • Gość: DundeeGi Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: 144.138.135.* 05.03.02, 09:55
        Gość portalu: lola napisał(a):

> Tez sie z tym spotkalam, ale czy ty mi odpowiesz jakie miasto jest stolica
        > Taxasu, albo Arizony? Nie wystarczy tylko wiedziec ze to USA. Ten kraj to jak
        > kontynent. Wielu Polakow w Polsce ( zreszta nie tylko Polakow) nie ma zielonego
        >
        > pojecia o stolicach stanow zjednoczonych. Uwazaj jak sie wymadrzasz. Zawsze
        > znajdzie sie wyjatek.
        > Pozdrawiam

Lola, czemu od razu tak agresywnie, wyluzuj sie dziewczyno.
        Pozdrawiam
      • mufka -------------------------------------------Do Loli 06.03.02, 02:16

> Tez sie z tym spotkalam, ale czy ty mi odpowiesz jakie miasto jest stolica
        > Taxasu, albo Arizony? Nie wystarczy tylko wiedziec ze to USA.

Lola,co znaczy nie wystarczy????
        To tak jakbym mowila Amerykanom, ze niewystarczy wiedziec, gdzie lezy Polska,
        bo powinni znac wojewodztwa i miasta wojewodzkie.
        Porownujac- wiekszosc Polakow orientuje sie w nazwach poszczegolnych stanow(
        nie mowie ze wszystkich) ale spytaj amerykanow co to jest dolnoslaskie czy
        zachodniopomorskie i jeszcze o miasto wojewodzkie.

>Ten kraj to jak kontynent.
        Chyba skojarzylo Ci sie to z nazwa kontynentu na ktorym lezy
        (polnocnoamerykanski)
        Usa moze jest ogromne, ale nie zapominaj ze Kanada jest jeszcze wieksza, wiec
        mowienie ze Usa to prawie kontynent, jest troche przesadzone.

Wielu Polakow w Polsce ( zreszta nie tylko Polakow) nie ma zielonego
        >
        > pojecia o stolicach stanow zjednoczonych.
        Tu sie moge z Toba zgodzic w 100%, ale nie dodalas bardzo waznego faktu -do
        tego co napisalas w nawiasie -zaliczaja sie tam tez SAMI AMERYKANIE, ktorzy nie
        potrafia wymienic nawet wszystkich stanow, (nie wspominajac o ich stolicach),
        natomiast tego nie owiedzialabym o Polakach i naszych wojewodztwach.
        Fakt, ze jest ich mniej w Polsce nie ma zadnego znaczenia.b

Uwazaj jak sie wymadrzasz. Zawsze
        > znajdzie sie wyjatek.
        No wlasnie!
        pozdrawiam

• Gość: Lola Re: -----------------------------------------Mufki IP: 203.69.88.* 06.03.02, 04:48
          Przyznam sie ze nie wiem nawet gdzie lezy w Polsce woj. Podlaskie.
          Kiedys w urzedzie, w kraju "geniuszy geografii" napisano moje imie Malgorzata
          przez Z (z kropka). No i przezylam, tak ze sie nie przemadrzam.
          pozdrawiam cie.
          • mufka Re: -----------------------------------------Lola 06.03.02, 14:26
            Gość portalu: Lola napisał(a):

> Przyznam sie ze nie wiem nawet gdzie lezy w Polsce woj. Podlaskie.

No i masz prawo nie wiedziec (dopoki sama tam nie mieszkaszwink))))he,he...
            i nigdy tam nie bylas, ja sama nigdy nie bylam we wschodniej polowie Polski, i
            nie znam jej dobrze.
            A gdzie mieszkasz Lolu? w Polsce czy za granica?

> Kiedys w urzedzie, w kraju "geniuszy geografii" napisano moje imie Malgorzata
            > przez Z (z kropka).
            Wiesz, nieporownywalabym znajomosci geografii do ortografii, bo w jakim celu?
            pozdrowionkab

• Gość: PULS Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.tnt3.chi15.da.uu.net 05.03.02, 06:46
      Gość portalu: Pete napisał(a):

> W krajach tych szczegolnie odleglych od Polski takich jak USA czy Australia
      > dosc sporo razy slyszalem ciekawe i zabawne skojarzenia jesli chodzi o Polske.
      > Jednak najbardziej mnie zawsze smieszy wiedza z geografii.
      > W Ameryce kilka razy slyszalem, ze
      > 1. Polska to wyspa (!)
      > 2. Polska graniczy z Wielka Brytania
      > 3. Polska lezy gdzies miedzy Norwegia i Szwecja
      > 4. Alpy obejmuja Polske
      >
      > Czy slyszeliscie tez jakies zabawne stwierdzenia odnosnie polozenia Polski na
      > mapie swiata?

Nie za duzo wymagasz?.Amerykanie nie wiedza na jakim kontynencie zyja(sa wyjatki)
      Zapytany kiedys kto i z kim walczyl w czasie Wojny Cywilnej,odpowiedzial ze
      Ameryka z Zydami.
      • Gość: camel Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 08:22
        a ja sie na poczcie dowiedzialem, ze lesoto lezy gdzies w azji..

camel

• Gość: bogdan Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.proxy.aol.com 05.03.02, 08:39
          Nie za duzo wymagasz?.Amerykanie nie wiedza na jakim kontynencie zyja
          Jacy glupi ci amerykanie a jakie my sa mondre polaki-prawda?
          czujesz sie lepiej w swojej piwnicy?
        • Gość: camel Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.online-now.de 05.03.02, 11:01

> a ja sie na poczcie dowiedzialem, ze lesoto lezy gdzies w azji..
          >
          > camel

zapomnielem dopisac, ze to bylo na poczcie w warszawie smile))

• Gość: Troy Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 11:40
            To zabawny temat,bo mi sie w Nowym Jorku zdarzylo,ze
            rozmowca slyszac nazwe Polska stwierdzil,ze
            Praga to piekne miasto,ale wcale mnie to
            nie zdziwilo,bo amerykanie to przewaznie
            okropne glaby z Geografii.
            • Gość: A27 Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.ipt.aol.com 05.03.02, 14:56
              Lola, z tymi stolicami stanow to nie go konca fair, bo czasem jest nia bardzo
              male nieciekawe miasto. I tak na przyklad stolica Illinois jest zdaje mi sie
              Springfield (bardzo czesta nazwa miasta), a miastem-symbolem Chicago. Nie
              jestem moze w stanie nazwac wszystkich stolic stnowych (chociaz stolica Montany
              jest Helena, a Ohio Columbus), ale do kazdego stanu jestem w stanie przypasowac
              jakies miasto. Zatem jest chyba pewna roznica, miedzy lokowaniem Polski w
              Skandynawii i niedoinformowaniem, ze stolica Marylandu jest Annapolis, a nie
              jakby logika wskazywala Baltimore.
              • Gość: NYSE2000 Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.sympatico.ca 05.03.02, 15:11

kiedys kolezanka jechala z bostonu do nowego jorku pociagiem i z tamtad maila
                leciec do polski wienc taka babcia sie ich pyta po ang

gdzie dziewczynki jedziecie ?

a one - do polski !

na to babcia ? tym pociagiem ? a w jakim to jest stanie ?

ha ha ha !!! dobre - ale to nie tylko babcie takie sa - mlodzi tak samo

niektorzy nawet nie wiedza gdzie jset kanada !!!

smile
              • jot-23 Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow 05.03.02, 15:15
                Gość portalu: A27 napisał(a):

> Lola, z tymi stolicami stanow to nie go konca fair, bo czasem jest nia bardzo
                > male nieciekawe miasto. I tak na przyklad stolica Illinois jest zdaje mi sie
                > Springfield (bardzo czesta nazwa miasta), a miastem-symbolem Chicago. Nie
                > jestem moze w stanie nazwac wszystkich stolic stnowych (chociaz stolica Montany
                >
                > jest Helena, a Ohio Columbus), ale do kazdego stanu jestem w stanie przypasowac
                >
                > jakies miasto. Zatem jest chyba pewna roznica, miedzy lokowaniem Polski w
                > Skandynawii i niedoinformowaniem, ze stolica Marylandu jest Annapolis, a nie
                > jakby logika wskazywala Baltimore.

co jest nie do konca fair, to tutejsze kolo rozancowe wzajemnej asekuracji i
                pocieszania sie. Ja osobiscie nie spotkalem sie takimi historiami, przeciwnie,
                spotkalem sie z wieloma osobami co nie tylko wiedzieli gdzie jest polska, ale w
                niej byli...heh i nie tylko w oswiecimiu. ale nie tu jest problem. problem jest w
                tym ze spora grupa ludzi tutaj ma swiete przekonanie ze znajomosc polozenia
                geograficznego niewyrozniajacego sie kraju z zadupia europy, o niewyrozniajacej
                sie historii ani dokonaniach na skale swiatowa, stanowiacego 0.6 % populacji
                ziemi ma stawiac jakiekolwiek swiadectwo o inteligencji czy tez innych walorach
                innych nacji.
                • Gość: Jacal Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 05.03.02, 16:39
                  Wystarczy mala sonda uliczna w Polsce z zapytaniem o jakies male panstewko,
                  gdzies w Azji, Afryce, czy Ameryce Poludniowej, a dopiero potem czepiac sie
                  Amerykanow za "znajomosc" geografii rownie relatywnie malych panstewek i
                  ich znaczenia na arenie miedzynarodowej.
                • Gość: Toto Nic dodac nic ujac IP: *.proxy.aol.com 05.03.02, 16:39
                  Dziekuje za trzezwa wypowiedz.
                  • Gość: dodo lucky dodo IP: 209.226.65.* 05.03.02, 16:55
                    to ja mam zupelnie inne doswiadczenia - rybak z newfoundland, ktory w zyciu
                    poza swoja wioseczka i moze st.john's sie po ladzie nie przemiescil na haslo
                    polska zareagowal od razu "walesa, polish kolbasa" smile
                    w malenkim, nic nie znaczacym panstewku z innego kontynentu skad pochodzi moj
                    najstarszy syn polska kojarzona jest z polskimi lekarzami i znane sa nazwy
                    warszawa, katowice, lublin, bo stamtad pochodzili owi lekarze.
                    na haiti spotkalismy kilku czarnoskorych stanislawow i kazimierzy, ktorzy
                    doskonale wiedzieli skad sa ich imiona i skad byli pra-pradziadkowie smile
                    w argentynie bylismy goszczeni przez rodzine o nawisku zajac, ktora wprawdzie
                    po polsku nie mowi ale xix-wieczny kilim z polski na scianie ma i wie, ze
                    dziadkowie przybyli spod suwalk. no i o chopinie wiedza tez smile
                    a w pociagu wysoko, wysoko w gorach w peru ucielam sobie pogawedke z pewnym
                    meksykaninem niemieckiego pochodzenia, ktory jest wielkim milosnikiem
                    tworczosci polanskiego.
                    tak to podroze ksztalca albo przynajmniej daja szanse na spotkanie
                    wyksztalconych smile
                • muzaaa Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow 05.03.02, 20:04
                  Wielu Amerykanow uwaza, ze swiat zaczyna sie i konczy na United States of
                  America.
                  • Gość: jacal Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 05.03.02, 20:20
                    muzaaa napisał(a):

> Wielu Amerykanow uwaza, ze swiat zaczyna sie i konczy na United States of
                    > America.

Czy sie dziwisz? Ten kraj to jak kontynent.Kazdy stan, to prawie jak oddzielne
                    panstwo.Nowy Jork, Floryda Texas(glownie egzekucje i posiadlosc Bushow),
                    California - tam sie cos dzieje, gdzie reszta stanow lezy w ciszy mediow. Czy Ty
                    sadzisz, ze ja orientuje sie po nastu latach w USA co sie dzieje w Montanie,
                    Dakocie ...itp. Co mie to obchodzi. Mieszkam w New Jersey i co mie nawet obchodzi
                    co sie dzieje w Pensylvanii.To samo tyczy sie Europejczyka - jego swiat tez
                    zamyka sie w obrebie najblizszego otoczenia, wiec przestan glupio jebac na
                    Amerykanow i ich swiat. Spojrz naipierw na siebie tani krytykancie

• muzaaa Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow 05.03.02, 21:10
                      Stwierdzilam fakt i dziwie sie.
                      • Gość: jacal Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 05.03.02, 23:09
                        muzaaa napisał(a):

> Stwierdzilam fakt i dziwie sie.

Nadal sie dziwisz. Czy Ty po pracy z zapartym tchem wlaczasz TV, lub lapiesz
                        drzacymi rekami gazete, by dowiedziec sie co sie dzieje w krajach UE, o Afryce i
                        innych rejonach swiata nie wspomne? Najwyzej jakies glosne sprawy. Mam tu na
                        mysli glowne wydarzenia, a nie publicystyke typu Toniego Halika "Tu Bylem"
                        Krytykujac Ameryke : ilu Polakow co kolwiek czyta. Procent ludzi po wyzszych
                        studiach w kraju jest niski, a tez i duzo z nich rowniez nie wiele czym sie
                        interesuje,procz zycia codziennego i walka o byt - nie na wszystko starcza czasu.
                        Piszac o Amerykanach sugerujesz, ze cale spoleczenstwo polskie w kazdej wolnej
                        chwili przesiaduje w bibliotece, a nie przy chipsach,TV i programie sportowym
                        jak jankesi. Dziwie sie ...tym razem ja
                • Gość: Roller Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.rasserver.net 11.10.02, 08:08
    • Gość: paradise Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.dhcp2.washington.edu 05.03.02, 21:24
      USA:
      1. jestesmy byla republika radziecka (dosc powszechny poglad), mowimy po
      rosyjsku i uzywamy cyrylicy
      2. lezymy nad morzem Polnocnym (1 wypowiedz)
      3. graniczymy z Kazachstanem (koles slyszal o Kazachstanie!)
      4. Krakow jest miastem rdzennie niemieckim (na austriackie mozna by sie od
      biedy zgodzic...) - a to z kolei z pewnej ankiety, przy podaniu miasta
      pochodzenia "wyskoczylo" ze to przeciez w Niemczech.
    • Gość: paradise i chodzimy wylacznie w "strojach ludowych" IP: *.dhcp2.washington.edu 05.03.02, 21:26
      .. mieszkamy w chalupach krytych strzecha, po ulicach spaceruja biale
      niedzwiedzie etc.

ale - mozna sie tez calkiem przyjemnie zdziwic "w druga strone" (!)
    • Gość: paradise Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.dhcp2.washington.edu 05.03.02, 21:26
      Osobiscie nie mam nic przeciwko temu, zeby Alpy byly w Polsce...jestem ZA!

> W krajach tych szczegolnie odleglych od Polski takich jak USA czy Australia
      > dosc sporo razy slyszalem ciekawe i zabawne skojarzenia jesli chodzi o Polske.
      > Jednak najbardziej mnie zawsze smieszy wiedza z geografii.
      > W Ameryce kilka razy slyszalem, ze
      > 1. Polska to wyspa (!)
      > 2. Polska graniczy z Wielka Brytania
      > 3. Polska lezy gdzies miedzy Norwegia i Szwecja
      > 4. Alpy obejmuja Polske
      >
      > Czy slyszeliscie tez jakies zabawne stwierdzenia odnosnie polozenia Polski na
      > mapie swiata?

• maax Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow 05.03.02, 21:30
      Widzialem niedawno w Londynie cennik tanich rozmow telefonicznych, wiszacy
      kolo wejscia do sklepu w centrum Wembley. Kraje byly pogrupowane na
      kontynenty. W Europie byly m.in. Macedoni, Rumunia. Polske znalazlem w grupie
      krajow Ameryki Poludniowej, kolo Boliwii i Peru
      • Gość: zybi Re: Polska na mapie swiata --- niewidoczna IP: 130.68.2.* 05.03.02, 23:30
        Bylem w amerykanskim Trawel-agency, i wisiala mapa Europy.
        Zaznaczone byly miasta na zachod od Polski.
        W miejscu Polski i innych panstw socjalistycznych, plynely na mapie rzeki.
        Miast i stolic nie bylo.
        Linnie lotnicze zaznaczone do zachodniej Europy.
        Po jakie licho ma jechac turysta do krajow "demolodow"
        -
        • Gość: A27 Re: Polska na mapie swiata --- do j-23 IP: *.proxy.aol.com 06.03.02, 00:52
          Przy calej sympatii dla Twojej osoby czuje sie mocno urazona stwierdzeniem, ze
          historia Polski jest nieciekawa. Mature pisalam z Napoleona i sprawy polskiej
          i moim zdaniem to nie mniej ciekawe rzeczy niz bostonskie picie herbaty. A
          jesli spojrzymy jeszcze dalej w przeszlosc Polski to znajdziemy takie kwiatki
          jak hold pruski i bitwe pod Grunwaldem. I jak to nie jest ciekawe, to sorki,
          ale bitwapod Saratoga tez nie.

Zreszta o czym tutaj mowic - wykszatlcony Polak ma wiecej wiedzy ogolnej, a
          wyksztalcony Amerykanin jest bardziej wyspecjalizowany w pewnej dziedzinie.

Swoja droga wpadki na temat Polski zdarzaly sie tez tygodnikom o swiatowej
          slawie. Piec lat temu Newsweek zrobil issue on Poland i zamiast mapy Polski
          zapodal mape Rumunii.
          • Gość: DundeeGi Re: Polska na mapie swiata --- do j-23 IP: *.prem.tmns.net.au 06.03.02, 01:16
            Gość portalu: A27 napisał(a):

> Przy calej sympatii dla Twojej osoby czuje sie mocno urazona stwierdzeniem, ze
            > historia Polski jest nieciekawa. Mature pisalam z Napoleona i sprawy polskiej
            > i moim zdaniem to nie mniej ciekawe rzeczy niz bostonskie picie herbaty. A
            > jesli spojrzymy jeszcze dalej w przeszlosc Polski to znajdziemy takie kwiatki
            > jak hold pruski i bitwe pod Grunwaldem. I jak to nie jest ciekawe, to sorki,
            > ale bitwapod Saratoga tez nie.
            >
            > Zreszta o czym tutaj mowic - wykszatlcony Polak ma wiecej wiedzy ogolnej, a
            > wyksztalcony Amerykanin jest bardziej wyspecjalizowany w pewnej dziedzinie.
            >
            > Swoja droga wpadki na temat Polski zdarzaly sie tez tygodnikom o swiatowej
            > slawie. Piec lat temu Newsweek zrobil issue on Poland i zamiast mapy Polski
            > zapodal mape Rumunii.

W pelni sie z Toba zgadzam A27, USA nie istnialo kiedy Polska juz byla na mapie.
            Wydaje mi sie ze nie powinnsmy wszystkich obckorajowcow oceniac jednakowo lecz
            indywidualnie. Nie zapomne jak kiedys w doslownym "zadupiu" Australii gosc -
            hodowca koni stwierdzil ze Polska to piekny kraj i mamy najpiekniejsze konie,
            okazalo sie ze gosc z tego "zadupia" co roku jezdzi do Janowa na aukcje.
            • jot-23 Re: Polska na mapie swiata --- do j-23 06.03.02, 01:43
              Gość portalu: DundeeGi napisał(a):

> Gość portalu: A27 napisał(a):
              >
              > > Przy calej sympatii dla Twojej osoby czuje sie mocno urazona stwierdzeniem
              > , ze
              > > historia Polski jest nieciekawa. Mature pisalam z Napoleona i sprawy pols
              > kiej
              > > i moim zdaniem to nie mniej ciekawe rzeczy niz bostonskie picie herbaty.
              > A
              > > jesli spojrzymy jeszcze dalej w przeszlosc Polski to znajdziemy takie kwia
              > tki
              > > jak hold pruski i bitwe pod Grunwaldem. I jak to nie jest ciekawe, to sor
              > ki,
              > > ale bitwapod Saratoga tez nie.
              > >
              > > Zreszta o czym tutaj mowic - wykszatlcony Polak ma wiecej wiedzy ogolnej,
              > a
              > > wyksztalcony Amerykanin jest bardziej wyspecjalizowany w pewnej dziedzinie
              > .
              > >
              > > Swoja droga wpadki na temat Polski zdarzaly sie tez tygodnikom o swiatowej
              >
              > > slawie. Piec lat temu Newsweek zrobil issue on Poland i zamiast mapy Pols
              > ki
              > > zapodal mape Rumunii.
              >
              >
              > W pelni sie z Toba zgadzam A27, USA nie istnialo kiedy Polska juz byla na mapie
              > .
              > Wydaje mi sie ze nie powinnsmy wszystkich obckorajowcow oceniac jednakowo lecz
              > indywidualnie. Nie zapomne jak kiedys w doslownym "zadupiu" Australii gosc -
              > hodowca koni stwierdzil ze Polska to piekny kraj i mamy najpiekniejsze konie,
              > okazalo sie ze gosc z tego "zadupia" co roku jezdzi do Janowa na aukcje.

na czym polega "ciekawosc" historii? moze na tym co i w jaki sposob ludzie
              potrafia zrobic ze soba na tym ziemskim padole. Masz racje usa nie bylo dwiescie
              parenascie lat temu na mapie. teraz jest. moze warto sie zaciekawic jak w tak
              krotkim okresie potrafili sie zmienic w narod w ktorego gestii, na dobre i na
              zle leza losy swiata. jest mnostwo "historii" ludzkich, nie opowiadajacych o
              tysiacu lat stagnacji i powtazania ciagle tych samych bledow w kolko i w kolko.
              jesli mowie ze historia polski jest nieciekawa, to mam na mysli nieciekawa
              w "relatywny" sposob....bo tyle jest narodow...po prostu znacznie ciekawszych
              niz nasz....
          • Gość: Pete Do tych smiertelnie powaznych IP: *.qld.bigpond.net.au 06.03.02, 01:19
            Lola i jot-23 itd. Przeciez ten temat to zeby sie posmiac! a wy sie od razu
            obruszacie o nie wiadomo co. Skad ci Lola przyszly ma mysl stolice stanow w
            USA? Czy ja sie o stolice wojewodztw w Polsce pytam? Widocznie jestes bardzo
            uczulona jak ktos o Ameryce i Amerykanach cos negatywnego powie.
            Wiec powiem ci, ze w jak bylem w Malezji to pare osob bylo zdziwionych ze my w
            Polsce mamy swoj wlasny narodowy jezyk i ze jezykiem urzedowym nie jest
            angielski.
            • jot-23 Re: Do tych smiertelnie powaznych 06.03.02, 01:35
              Gość portalu: Pete napisał(a):

> Lola i jot-23 itd. Przeciez ten temat to zeby sie posmiac! a wy sie od razu
              > obruszacie o nie wiadomo co. Skad ci Lola przyszly ma mysl stolice stanow w
              > USA? Czy ja sie o stolice wojewodztw w Polsce pytam? Widocznie jestes bardzo
              > uczulona jak ktos o Ameryce i Amerykanach cos negatywnego powie.
              > Wiec powiem ci, ze w jak bylem w Malezji to pare osob bylo zdziwionych ze my w
              > Polsce mamy swoj wlasny narodowy jezyk i ze jezykiem urzedowym nie jest
              > angielski.

eee no tez tak pomyslalem ze za powaznie nie ma co tego brac... chodzilo mi o
              ten kontekst heh, "caloksztalt" frakcji ojczyznianej . bo co normalnie powinno
              zostac tak gdzie nalezy, w strefie zartow, w niezliczonych tutaj watkach, jest
              uzywane do podbudowywania swojego nieprzemakalnego swiatopogladu.

nie mozna tego puscic plazem...wrog czuwa!

p.s. watek "hity polskiego eksportu" to taki sam kawal tylko w druga strone
              ni? smile
              • Gość: Don Re: Do tych smiertelnie powaznych IP: *.uc.nombres.ttd.es 06.03.02, 01:48

Zybi, natychmiast kaz w konsulacie dac materialy o Polsce i zanies do
                tego "biura podrozy"-co to za dziadostwo-Polska anonimowa ! Pewnie maja tam
                jakies mapy itp.Jak nie to zrob kilka kopii i daj kilka swoich prywatnych zdjec
                z urlopu w Polsce.Pozdrawiam a hoj !
                • Gość: Lola Re: Na jakich dosw. jest zbudowana skal Farehaita? IP: 203.69.88.* 06.03.02, 04:57
                  Znam przelicznik na skale Celciusza ( podstawa jest Di woda) ale jak Farenhait
                  zbudowal swoja skale temperatur? Wiecie? Chetnie sie dowiem.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Gromit Re: Na jakich dosw. jest zbudowana skal Farehaita? IP: 202.42.183.* 06.03.02, 06:53
                    Farenheit wzial za podstawe swojej skali temperature ciala swojej zony (100).
                    To nie zart.
                    • Gość: lola Re: ? IP: 203.69.88.* 06.03.02, 07:54
                      ach, to -32 F to jak jego zona lezala 6.6 godzin w topniejacej wodzie??????
                      • Gość: Gromit Re: ? IP: 202.42.183.* 06.03.02, 10:24

> ach, to -32 F to jak jego zona lezala 6.6 godzin w topniejacej wodzie??????

Chyba nie wiem o co ci chodzi. F 100 = C 37.8

• Gość: lola Re: ? IP: 203.69.88.* 07.03.02, 02:36
                          Jak to odwolac do jego zony 100F=37.8 C
                          • Gość: Gromit Re: ? IP: 202.42.183.* 07.03.02, 05:03

> Jak to odwolac do jego zony 100F=37.8 C

Biegnij, Lola, Biegnij... zgrzejesz sie i wtedy zmierz temperature smile

• Gość: lola Re: ? IP: 203.69.88.* 07.03.02, 05:54
                              teraz jak pobieglam to rozumiesmile)
    • Gość: baby24 Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: 195.243.192.* 06.03.02, 09:44
      Mysle ze Polacy maja spora wiedze dotyczaca innych krajow, moze nie wierzycie,
      ale nasz poziom intelektualno-polityczny jest niezly. Co do Amerykanow, to oni
      nic nie wiedza. Nawet nie wiedza gdzie leza Niemcy i ze tam jeszcze rzada
      nazisci. Polska nie liczy sie w swiecie, kochani.
      • bolski Re: Swiat wedlug (polnocnych) Amerykanow 06.03.02, 12:03
        To nie tyle Polska sie nie liczy, a w ogole male kraje.
        Amerykanie maja wiele wspanialych zalet i ogolnie daja sie lubic (w wiekszosci
        wypadkow) dzieki swej bezposredniosci i pewnego luzu w sposobie bycia, czego
        nie da sie powiedziec o przedstawicielach wielu innych nacji.

Niemniej jednak opowiesci o ich na ogol niskiej wiedzy ogolnej - wyraznie
        nizszej od wiedzy przec. Europejczykow - nie sa wyssane z palca.

Opowiadal mi kiedys jeden Fin jak to bedac w USA powiedzial komus, ze pochodzi
        wlasnie z Finlandii. W odpowiedzi uslyszal: Acha, to jak dlugo jechales tu
        samochodem?
        Inny zaslyszany przyklad pochodzi od jakiegos polskiego naukowca, ktory
        prowadza wyklad w USA zrobil jakas dygresje do okresu wojen napoleonskich w
        Europie. Okazalo sie,ze polowa audytorium kompletnie nie wiedziala, w ktorym to
        bylo wieku i jakim kraju. Musial wiec lopatologicznie wytlumaczyc stdentom
        (badz co badz jakiegos kierunku humanistycznego) co mial na mysli.
        Pewnie w czasie nauki w szkole sredniej nalezeli do tych uczniow, ktorzy
        wybrali historie wojen bialego czlowieka z Indianami zamiast historii
        powszechnej - moze to wiec system szkolny w USa jest tu najwiecej winny?

Takich przyklad mozna znalezc mnostwo; irytujaca jest ta amerykanocentrycznosc,
        a takze niechec polnocnych Amerykanow do nauki jezykow obcych. Tylko niech mi
        nikt nie mowi, ze sam angielski wystarcza i nie warto poznawac innych.
    • Gość: L&M Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: 192.168.32.* 06.03.02, 14:24
      Ktore dzieci sa madrzejsze, polskie czy amerykanskie?
      oczywiscie ze polskie, 80% polskich dzieci wie gdzie jest ameryka a tylko 5%
      amerykanskich dzieci wie gdzie jest polska.
      • Gość: zybi Totalne... BZDURY IP: 130.68.2.* 07.03.02, 03:01
        Jak glupi wejdzie w g... to mowi ze ma szczescie.
        Tak mozna podsumowac wypowiedzi na FORUM.

Jak amerykanin potrzebuje lozysko do maszyny,,,
        to bierze katalog i zamawia .... Lozysko z POLSKI.
        Jest taka fabryka lozysk w SOSNOWCU.
        Jak trzeba sprzedac samoloty wojskowe to wlasnie amerykanie wiedza ze POLACY
        moga je kupic.
        To dziwolagi na FORUM nie wiedza gdzie jest POLSKA.
        Swiat biznesu inaczej na to patrzy.
        Na wystawie malych biznesow w NYC , bylo kilka stoisk z polskimi wyrobami.
        Gdzie za kilka metrow podlogi placili polscy biznesmeni w tysiacach zielonych.
        Na lotniskowcu stojacym w NYC jest samolot wojskowy z "BIALO-CZERWONA
        szachownica"
        Tylko strusie z FORUM chowaja glowe w piasek. Swiat biznesu liczy zarobione
        pieniadze na interesie z POLAKAMI.

• Gość: observer Re: Totalne... BZDURY IP: *.tnt18.ewr3.da.uu.net 07.03.02, 04:32
          Ten lotniskowiec zacumowany w porcie nowo-jorskim nazywa sie "INTREPID" czyli
          po polsku [jakbys nie wiedzial to "Nieujarzmiony"] pierwszy atak japonskich
          kamikaze byl wlasnie na nim {jak bys nie wiedzial] oprocz polskiego "Lima"
          jest tam wsrod pamiatek na dolnym pokladzie zbior polskich odznak wojskowych
          lotnictwa i jeszcze kilka drobnych milych akcentow polskosci !!! Co nie
          oznacza ze przecietny przechodzien - zwlaszcza pochodzacy z Ameryki Lacinskiej
          {mam nadzieje ze wiesz co to jest ??] wie co to Polska i gdzie lezy . Akurat
          mam okazje przebywac w obecnej chwili na College na pozi0mie rzadowym
          [[goverment] i wlosy na glowie staja jak kojarza sobie Polske wszyscy
          pochodzacy z Ameryki Lacinskiej poczawszy od mglistego kojarzenia z Francja
          poprzez Azje. Oczywiscie ze ktos kto skonczyl Harvard czy Yale nie ma takiego
          problemu ale przecietny przechodzien ,zyjacy od wyplaty do wyplaty to niestety
          nie reprezentuje poziomu dobrego polskiego licealisty.
          • Gość: Mareczeq Polski jezyk .... IP: *.fast.net 07.03.02, 05:32
            Ostatnio ( mieszkam w USA od ok 9 miesiecy ) dowiedzialem sie ze :
            1. Czesi mowia po polsku
            2. Ja rozumiem czeski smile))
            3. Jestem ( UWAGA ! ) CZECHOSLOWIANINEM !!!!!!!
            4. W Rosji mowia po polsku
            5. W Polsce nie mamy mostow i asfaltowych drog smile))))
            6. Nie mamy dostepu do morza sad Chlip
            7. Polska lezy w ... Afryce sad((
            To bylo naprawde smutne. Wzieto mnie za murzynka smile
            • njgirl Re: Polski jezyk .... 11.10.02, 17:54
              > To bylo naprawde smutne. Wzieto mnie za murzynka smile

he he he
    • Gość: Magda Re: Polska na mapie swiata wedlug obcokrajowcow IP: *.sympatico.ca 11.10.02, 17:49
      W ciekawym towarzystwie sie obracasz czy aby ktoras
      z tych osob skonczyla jakas szkole?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka