koko75 27.10.06, 14:36 Witam. Poszukuje informacjii w którym miesiącu szczepi się dzieci na gruźlice w USA. Dziękuje z góry za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdziol18 Re: Prośba do mam z USA 27.10.06, 16:13 Moja coreczka miala roboiny test skorny w 9 miesiacu, ale my nie robimy wszystkich szczepien w wyznaczonym terminie, zaczelismy pozno i robimy jedno raz na kilka miesiecy, M Odpowiedz Link Zgłoś
california89 Re: Prośba do mam z USA 27.10.06, 19:54 Sprawdz to dobrze poniewaz w latach poznych 70 i 80 nie szczepili w USA na gruzlice. Moze sie cos zmienilo teraz ale znam wiele ludzi ktorzy byli na tabletkach jako dzieci z Polski po przyjedzie do USA poniewaz lekarze mysleli ze to poprostu wczesna gruzlica (po tescie skornym). Nikt nie polmyslal ze te "antibodies" to wlasnie po szczepionce na gruzlice u ludzi z wielu kraji w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: Prośba do mam z USA 30.10.06, 04:27 W USA nie szczepi sie na gruzlice. Malo tego, jak ktos byl szczepiony w Europie to moze miec wielkie tu klopoty! O tym mozesz poczytac tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40793&w=47836290&wv.x=2&a=47836290 Moja znajoma tez przez to przechodzila. Musiala brac jakies tam leki, od ktorych bardzo chorowala, nie mogla pracowac ani samochodem jezdzic. Skutki uboczne to uszkodzenie watroby itp itd. Jak sie od niej nasluchalam, to balam sie pozniej swojego testu na gruzlice, ale wyszedl negatywny, wiec chyba moja szczepionka przestala dzialac (cale szczescie). Odpowiedz Link Zgłoś
koko75 Re: Prośba do mam z USA 30.10.06, 13:32 Tylko co mam zrobić jeśli teraz będe dluższy czas w Polsce i upominają mnie o szczepieniu na gruźlice, którego moje dziecko(20miesięczne)nie mialo zrobionego w Stanach. Czy doszczepiać dziecko czy dać sobie spokoj?? jak myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: Prośba do mam z USA 30.10.06, 20:49 A zamiezasz wracac do USA? Jak dlugo bedziesz mieszkac w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
koko75 Re: Prośba do mam z USA 30.10.06, 21:09 To zależy jak mi się ułożą sprawy prywatne ale bardzo jest możliwe, że zostanę w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dagst Re: my sie zaszczepilismy 30.10.06, 21:21 ja szczepilam Maksia w Polsce, jak akurat bylismy , a mial wtedy 13 miesiecy, poszlam do pediatry (prywatnie) i kazal przyjechac na probe gruzlicy do szpitala, a pozniej juz zaszczepilam go w przychodni. nie ma znaczenia kiedy, jesli bedziesz przyjezdzac do polski to mysle ze warto zaszczepic. pozadrawiam Odpowiedz Link Zgłoś