Dodaj do ulubionych

Mamy z Wiednia 3

30.01.07, 09:38
Witam,
pozwoliłam sobie założyć nowy wątek wiedeński, bo na poprzednim zrobiło się
już przyciasno od postów smile
A piszę z prośbą o adresy sklepów dziecięcych (potrzebuję materaca do
łóżeczka, bo mam wrażenie, że ten dołączony do łóżeczka turystycznego to
masakra dla małego kręgosłupa...)- najchętniej jak najbliżej 12 bez., albo
gdzieś przy centrum. Byłam w KIKA , ale mają kiepski wybór i głównie gąbkowe.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 3 30.01.07, 10:05
      A w Ikei patrzylas? To wprawdzie daleko, ale moze przy okajzi zwiedzisz inne
      dzieciece sklepy w SCS smile
    • agus05 Re: Mamy z Wiednia 3 30.01.07, 17:43
      Dzięki za odzew, Parole_parole smile Wolałabym coś bliżej, ale czuję że faktycznie
      wybierzemy się w końcu do SCS... Pozdrowionka!
    • skasia2 Re: Mamy z Wiednia 3 04.02.07, 00:44
      Witaj Agus,

Ja dla mojej coreczki kupilam materac wlasnie w Kice, w zeszym roku byly tam
      dobre materace w promocji... Zobacz w Leinerze, Lutzu i ewentualnie w Ludwiku, a
      jesli tam nic nie znajdziesz to mozesz ewentualnie zobaczyc w prywatnym sklepie
      Baumgartner np. w 10 B. ale oni maja zwykle znacznie wyzsze ceny o ok.20-30%.

Pozdrawiam,

Kasia
      • liloom biblioteka 04.02.07, 20:31
        Czesc dziewczyny, dawno mnie nie bylo, teraz wyslalam dziecko na ferie i mam
        chwilke. Czy dogadalyscie sie juz o bibliotece? Byla kiedys w Instytucie Polskim
        - to jest w 1.Bezirku - Am Gestade - w razie czego trzeba tam zadzwonic i zapytac.
        Ksiegarnia Polska jest bodajze w 7.Bezirku, adresu na pamiec nie znam, ale
        napewno bedzie. A jakie ksiazki chcecie pozyczac? Dla dzieci czy doroslych?
        • agus05 Re: biblioteka 05.02.07, 20:30
          Skasia2 i Liloom - wielkie dzięki za pomoc! A odpowiadając na pytanie Liloom,
          chodzi mi o książki dla siebie. Moja córcia czyta książki całą sobą (wliczając w
          to całowanie obrazków smile, więc dla niej wolę kupować nowe... Pozdrawiam!
          • liloom Re: biblioteka 09.02.07, 22:17
            Wlasciwie to sa jeszcze polskie sklepy w okolicach kosciola, mysle ze moglabys
            dogadac sie ze sprzedawcami, zeby ci cos sciagneli.
            Nie jezdzisz do Polski? Ja po kazdym pobycie przywoze zapas. Moglybysmy jakos
            powymieniac sie ksiazkami, ale nie mam pomyslu jak, bo ostatnio kompletnie nie
            mam na nic czasu. Moze gdy sie spotkamy kazda przyniesie jedna ksiazke na
            wymiane? wink
            Pozdrawiam
    • liloom parole:szczepionka MMR 04.02.07, 20:43
      troche to potrwalo - zaszczepilas w koncu dziecko??? moja miala 1. szczepienie
      nie wiem czym, a drugie MMR Triplovax
      • parole_parole Re: parole:szczepionka MMR 06.02.07, 17:02
        Tak, zaszczepilam w ostatni piatek, choc do konca mialam wiele watpliwosci w
        zwiazku z tym ewentualnym autyzmem... I tak niby ta "lepsza" (mniej bolesna)
        zaszczepili, bo Priorixem (jest jeszcze MMR II, innego producenta). Lekarka
        uprzedzala, ze 3 dni po szczepieniu moze wystapic goraczka. Nic takiego sie nie
        zdarzylo, za to od dzis rana synkowi leje sie z nosa, taki ma katar, no ale to
        chyba nie jest po szczepionce. W marcu idziemy sie wszyscy szczepic p.
        kleszczowemu zapaleniu mozgu. Mnie i meza tez zaszczepi pediatra smile Kiedy sie
        zdziwilam i usmiechnelam, ze ona i nas chce szczepic, to pani doktor
        powiedziala, ze doroslym tez umie robic zastrzyki. Chyba jakas gafe popelnilam
        tym moim zdziwieniem smile A ja po prostu myslalam, ze jesli chce sie szczepic,
        to moge tylko u lekarza domowego.
        • liloom Re: parole:szczepionka MMR 09.02.07, 22:19
          ech, nie przejmuj sie, nadwrazliwych wszedzie pelno, ja tez bym sie zdziwilawink
          zadna gafa. to ONA zrobila glupi komentarz, a moze to mial byc dowcip?
          take it easy.
    • dollores1 Re: Mamy z Wiednia 3 09.02.07, 21:23
      Witam mamy mieszkające w Wiedniu smile

Mój mąż dostał propozycję pracy w Wiedniu i zastanawiamy się czy powinien
      przyjąć tę propozycję czy nie. Mamy dwójkę małych dzieci (3 lata i 9 m-cy) więc
      jest to poważna decyzja, tym bardziej, że ani mąż ani ja nie znamy języka
      niemieckiego (jedynie angielski).

Chciałabym was prosić o odpowiedź na kilka pytań, które ułatwiłyby podjęcie
      decyzji:
      - jaki jest koszt wynajęcia mieszkania dla 4 osobowej rodziny ?
      - w jakiej dzielnicy warto wynając mieszkanie ?
      - jaki jest koszt przedszkola i kiedy sa zapisy ?
      - jaki jest orientacyjny koszt życia na przyzwoitym poziomie (w porównaniu do
      Polski)?
      - jaki jest koszt opiekunki do dziecka ?
      - jak dzieci nieznające angielskiego radzą sobie w przedszkolu ?

A może podpowiecie jaka pensja miesięczna pozwala na wygodne życie w Wiedniu,
      przy założeniu że rodzina ma 2 dzieci a żona nie pracuje ?

Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie.
      Pozdrawiam
      • liloom Re: Mamy z Wiednia 3 09.02.07, 22:13
        dolores nie pogniewaj sie, ale troche trudno odpowiedziec jednym postem na twoje
        pytania, bo wszystko zalezy od poziomu na jakim zyjecie lub macie zamiar, czy
        dzieci pojda do przedszkola czy nie itd itp.
        ja bym nie wyslala wogole takich maluchow do przedszkola, jesli mozesz.
        dziewczyny napewno ci tu opowiedza szczegolowo, bo ja juz nie pamietam, a koszty
        "utrzymania" dziecka zmeniaja sie, sa rozne przedszkola, angielsko jezyczne
        takze, na ile chcecie przyjechac itd itp.
        byly juz watki na ten temat, przejrzyj poprzednie "mamy z wiednia"
        mieszkanie? jakiej wielkosci? zalezy tez w ktorej dzielnicy. chcesz 4 pokoje czy
        skromnie 2-3 i potem sie rozejrzec za czyms ciekawszym??? Taniej bedzie np. 22.
        dzielnica, tam buduje sie sporo szeregowek, ale za to dojazd.
        tutaj jest 14 pensji (dochodzi urlopowa i dodatek na boze narodzenie
        opodatkowane lepiej wiec de facto dostaje sie wiecej netto), jedynie pracownicy
        onz maja 12, ale za to inne bonusy (doplaty do przedszkola i szkoly, wlasny
        sklep, stolowki itp itd - ale to jest oddzielny przypadek). Operuje sie brutto,
        odlicz ca. 1/3 i bedziesz wiedziala ile masz netto.
        Ja bym powiedziala, ze przyzwoity poziom to tyle samo co dobra pensja w Polsce
        tylko w Euro zamiast zlotowek.
        • dollores1 Re: Mamy z Wiednia 3 09.02.07, 22:39
          dzięki smile
          wiem że te pytania mogą brzmieć naiwnie, ale ciężko oszacować koszt życia w
          innym kraju

uszczegółowię może pytania:

- ile kosztuje wynajęcie mieszkania 3-4 pokojowego ?
          słyszałam, że wynajem mieszkania 80 m2 kosztuje ok. 800 euro, ale nie wie czy
          to prawda

- ile kosztuje przedszkole angielsko języczne (moja córka skończyła 3 lata i
          baaardzo chce chodzić do przedszkola)

• parole_parole Re: Mamy z Wiednia 3 10.02.07, 10:33
            Dollores, co do dobrych dzielnic, to 13. (Hietzing) uchodzi za jedna z
            najlepszych. Mieszkania kosztuja roznie, w zaleznosci od standardu. Warto
            wynajac mieszkanie bezposrednio od wlasciciela, a nie przez agencje posrednictwa
            nieruchomosciami, bo wtedy odpada koniecznosc placenia prowizji, ktora czasem
            wynosi kilka tysiecy euro! Na ogol wlasciciele zycza sobie wplaty kaucji w
            wysokosci 3 (lub 2 - ale ja sie czesciej spotkalam, ze 3) czynszow. Kaucja jest
            zwracana przy wyprowadzce z mieszkania, jesli nic nie uszkodziliscie. Podobno
            jednak z tym odzyskaniem kaucji jest b. trudno, juz mnie ktos uprzedzal, ze nie
            powinnam na to liczyc. Starszono mnie tez, ze lepiej znalezc mieszkanie przez
            agencje, bo wszystko jest jasne. Z wlascicielem, jak bezposrednio na cos sie
            umawiacie, to radze wszystko spisywac w umowie. 800 EUR za mieszkanie 80 m2 w
            Hietzing to byloby tanio. W naszej dzielnicy (podpadamy pod Hietzing, jest to
            dokladnie Ober St. Veit) mieszkania ok. 65 m2 "chodza" po ok. 750 EUR
            miesiecznie. Mam znajomych w 10. dzielnicy, ktorzy placa za mieszkanie 80 m2 ok.
            560 EUR miesiecznie, ale dzielnica nie jest taka ciekawa, a i mieszkanie jest
            jakies pol-komunalne. My ogladalismy fajne mieszkanie przy Schoenbrunner
            Schlossstrasse, I pietro, 70 m2 (dwa pokoje), swiezo po remoncie za 650
            EUR/miesiecznie, bezposrednio od wlasciciela, ale nie bylo windy i zrezygnowalam
            (nie mam zamiaru tachac wozka i zakupow nawet na I pietro). Inne tzw. dobre
            dzielnice, to 9., 19., czesc 3. Ja jestem zadowolona z mieszkania w naszej
            dzielnicy, bo jest tu b. zielono, duzo placow zabaw, duzo rodzin z dziecmi. Do
            centrum wprawdzie jedzie sie 15 minut metrem, ale to mi akurat nie przeszkadza.
            Jak masz jeszcze jakies pytania, to pisz. W sprawie przedszkola nie doradze, bo
            moje dzecko jest jeszcze male (13 miesiecy) i nas ten temat nie dotyczy.
          • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 3 10.02.07, 10:37
            Zajrzyj sobie na forum expatow: www.vienna-expats.net/ForumsPro.html
            Tam tez mozna sie czasem dowiedziec czegos na temat mieszkania. Od pewnego czasu
            jest sekcja dla rodzicow, pewnie beda Ci w stanie napisac ile kosztuje
            anglojezyczne przedszkole.
            • dollores1 Re: Mamy z Wiednia 3 10.02.07, 12:16
              dziękuję serdecznie za odpowiedź smile
              • maugosia1 Re: Mamy z Wiednia 3 11.02.07, 11:11
                Moj syn chodzi do anglojezycznego prywatnego przedszkola -
                archenoah.vienna.at/ - na ich stronie jest cennik.
                Pozdrawiam
                • liloom Re: Mamy z Wiednia 3 11.02.07, 11:24
                  o maugos! juz wrociliscie? kiedy masz odpowiedz z gimnazjum?
                  • maugosia1 Re: Mamy z Wiednia 3 11.02.07, 18:15
                    Hej, wrocilismy wczoraj w nocy, bylo bosko, blekitne niebo, slonce i metr sniegu
                    smile co prawda jezdzilismy z mateuszem na antybiotykach - on z zapaleniem
                    oskrzeli, ja z zatokami, ale i tak bylo super, szkoda ze tak krotko...
                    w sprawie gimnazjum - juz przyszla odpowiedz po rozmowie, pozytywna! - mozemy
                    skladac papiery - ostateczna decyzja, czy sara bedzie przyjeta, bedzie podjeta w
                    ciagu najblizszych kilku tygodni (zalezne od liczby dzieci na jedno miejsce,
                    swiadectwa i opinii nauczyciela). Ale jestesmy dobrej mysli, tym bardziej ze
                    sporo dzieci obcieto na rozmowie kwalifikacyjnej.
                    Co slychac?
                    • liloom Re: Mamy z Wiednia 3 12.02.07, 20:39
                      zdzwonimy sie i umowimy moze zanim lato nadejdzie? wink
                      moze do zoo jak cieplej bedzie? albo na basen/na oberlaa w jakis poniedzialek
                      (tylko ja moge dopiero po 18-tej!)
                      • maugosia1 Liloom - Re: Mamy z Wiednia 3 12.02.07, 21:21
                        bardzo chetnie, w powietrzu czuc juz wiosne smile
                        moze weekend i tazjin? Co do basenu: za oberlaa nie przepadam, wole plywac niz
                        siedziec po pas w wodzie z emerytami smile, lubie amelienbad.
                        odezwij sie skypem
                        pozdrawiam
              • agatex19 Re: Mamy z Wiednia 3 - do Dollores1 18.02.07, 11:03
                Witaj,
                Napisalam na Twojego maila gazetowego.
                Agata
      • agika44 Re: Mamy z Wiednia 3 11.02.07, 21:05
        Czesc Dolores

Ja w zeszlym roku zadawalam sobie podobne pytania. Mieszkam w Wiedniu od
        kwietnia 2006. Tez mam dwoje dzieci, 4 latke i 14 miesiecznego synka. Mieszkamy
        w 2 becyrku i jestesmy zadowoleni z lokalizacji. Spacerkiem na Prater, kilka
        minut nad Dunaj, fajne place zabaw i bardzo szybki wyjazd na autostrade, takze
        ogolnie wszedzie blisko, polecam. Co do kosztow, to niestety nie jest tanio,
        mieszkanie 3 pokojowe, ale duze 113 m2 1000 euro. Dzieci jeszcze ze mna w domu,
        chociaz corke chetnie do przedszkola bym wyslala, ale wcale nie latwo to
        rozganizowac. Zapisy sa w lutym, wiec w zeszlym roku sie spoznilam, zobaczymy w
        tym. Koszt przedszkola to mysle, ze okolo 300 euro, ale niemieckojezyczne i
        niekoniecznie dogadasz sie w kazdym po angilesku. My z mezem tez nie znamy
        niemieckiego i wolalabym poslac do angielskojezycznego. jesli bedziesz miala
        jeszcze jakies pytania, to chetnie odpowiem, pozdrawiam

Agnieszka
        • dollores1 Re: Mamy z Wiednia 3 11.02.07, 22:24
          bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi smile
      • ewelinka202 Re: Mamy z Wiednia 3 13.02.07, 18:16
        nie bede czarowac, wiec napisze jak jest:
        - bez niemieckiego w austrii rozowo nie jest,
        - dzielnice jak 4,8,9,12,13,14, 18,19 mieszkania sa chorendalnie drogie, za to
        w szkole prawie 0 turkow i jugoslowian, wszystko b.cywilizowane, nie chce sie
        tu nikomu narazac...
        - mieszkania w innych dzielnicach z dziecmi bym nie polecala...
        koszty zycia sa wysokie, z 2 dzieci (przedszkole w wiedniu jest platne, nie
        wiem dokladnie ile), licze ok. 1200 euro (zalezy jak potraficie i czy chcecie i
        umiecie oszczedzac, ja nie umie i nie lubie, wiec pisze jak ja to widze)
        • maugosia1 Re: Mamy z Wiednia 3 14.02.07, 13:53
          Mieszkam w 10 dzielnicy z dwojka dzieci od ponad roku, wciaz jeszcze zyje smile
          Nie jestem zachwycona, ale nie przesadzalabym. W moim domu mieszkaja 2 rodziny z
          bylej Jugoslawii i 1 z Turcji - wszyscy sa mili i normalni. Co prawda moj
          kontakt z nimi jest mocno ograniczony z racji nieznajomosci jez. niemieckiego,
          ale nie mam zadnych problemow.
          Wiem, ze narzeka sie na szkoly pelne Turkow - nas to nie dotyczy, bo moje dzieci
          chodza do szkoly i przedszkola bilingualnego. Ale znajoma dziewczynka chodzila
          do normalnej podstawowki tuz obok nas, niemal pol klasy dzieci tureckie, polskie
          i jugoslowianskie - i na samych piatkach bez problemu dostala sie do swietnego
          gimnazjum. Ale trzeba bardzo dbac o dziecko, zapewnic mu dodatkowe lekcje
          niemieckiego, etc. W innym przypadku jest zle - statystyki mowia same za siebie:
          75 % dzieci polskich i 97% tureckich nie dostaje sie do gimnazjum, a tym samym
          niemal zamyka sobie droge do sensownej dalszej edukacji.
          W czasie chwilowych (kilkuletnich smile) pobytow w austrii brak znajomosci jez.
          niemieckiego nie jest tak duzym problemem, pod warunkiem, ze zna sie dobrze
          angielski - niemal wszyscy Austriacy, wlacznie ze starszym pokoleniem swietnie
          znaja ten jezyk - wyjatkiem sa emigranci.
          Koszty zycia w porownaniu do reszty Europy Zach. nie sa az tak wysokie, w
          porownaniu z Polska oczywiscie wyzsze. 1200 euro moze wystarczy na wynajem
          malenkiego 2pok.mieszkania, podst. oplaty i baaardzo skromne wyzywienie, choc
          trudno mi to sobie wyobrazic. Przy normalnym trybie zycia, ze sporadycznymi
          wyjsciami do restauracji koszt raczej przekroczy 2000 euro - dodatkowe oplaty w
          szkole, dodatkowe zajecia dla dzieci, przedszkole.
          z dobrych wiadomosci: kazdemu dziecku przysluguje child bebefit - nie wiem jak
          to sie nazywa po niemiecku, chyba 150 euro miesiecznie, opieka medyczna i leki
          sa niemal bezplatne, przy niskich zarobkach sa specjalne doplaty do przedszkola.
          • ewelinka202 Re: Mamy z Wiednia 3 14.02.07, 14:59
            - tzw. familienebeihilfe nasze macierzynskie to sie chyba nazywa, jest 180 e na
            msc, ale nie wiem, czy macie na to prawo...
            - w 10. B. tez mozna mieszkac, fajnie wychowac dzieci, to nie regula, ja tam
            mam swoje zdanie i mieszkac tam z dziecmi bym nie chciala nigdy,
            - opieka lek. wysmienita,
            - maugosia napisala slusznie, w pelni popieram, z 2 dzieci masz murowane 2000 e
            wydatkow na msc,
            • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 3 14.02.07, 22:08
              ewelinka202 napisała:

> - tzw. familienebeihilfe nasze macierzynskie to sie chyba nazywa, jest 180 e na
              >
              > msc, ale nie wiem, czy macie na to prawo...

To po polsku chyba sie nazywa rodzinne. Macierzynskie/wychowawcze to raczej
              tutejsze kinderbetreuungsgeld. Jako ciekawostke dodam, ze w Holandii
              rodzinne/familienbeihilfe (a tam zwane) kinderbijslag wynosi takze 150 EUR, ale
              na kwartal, a nie na miesiac jak w Austrii smile Generalnie Austria, w porownaniu
              do Holandii, jawi mi sie jako kraj przyjazny rodzinom. W Holandii czegos takiego
              jak kinderbetreuungsgeld nie ma w ogole. Zlobek kosztuje ok. 1400 EUR
              miesiecznie! (tutaj podobno 200 EUR? Ktos mi tak mowil, ale niech poprawi, jesli
              sie myle). Panstwo sie mniej doklada do dzieci, niz w Austrii.
          • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 3 14.02.07, 22:01
            Maugosiu1, co do znajomosci jez. angielskiego wsrod Austriakow, to pozwole sobie
            sie z Toba nie zgodzic smile Ale takie sa moje doswiadczenia, raczej oni tego
            jezyka nie znaja, albo sie boja w nim rozmawiac. A moze ja mam pecha spotykac
            ludzi nieanglojezycznych... Byc moze mam zbyt wysokie wymagania wink, bo ja
            porownuje do Holandii, gdzie po angielsku dogadasz sie niemalze z kazdym. Mozna
            tam cale zycie przezyc tylko z angielskim, tutaj juz nie. Co do child benefit,
            czyli tutejszego familienbeihilfe, to nie wiem czemu ewelinka202 pisze o 180
            EUR, bo wedlug moich informacji to jest 150 EUR miesiecznie - my tyle dostajemy.
            A prawo do niego ma chyba kazdy, kto tu legalnie pracuje i placi podatki?
            Inaczej ma sie sprawa z tutejszym wychowawczym, tzw. kinderbetreuungsgeld, tu
            juz sa inne zasady jego przyznawania, ale nie znam ich dokladnie. Odnosnie 10.
            dzielnicy sie nie wypowiadam, bo nie znam. W ostatni weekend mialam okazje byc w
            18. i 19. i bardzo mi sie podobalo smile
            • parole_parole link 14.02.07, 22:26
              Moze to rozjasni nieco sytuacje odnosnie familienbeihilfe etc.:
              ec.europa.eu/employment_social/missoc2001/a_part9_en.htm
              • parole_parole Re: link 15.02.07, 12:11
                To chyba jednak nie jest najlepszy link, bo sie okazuje, ze informacje, ktore
                mozna pod nim znalezc, sa nieco przestarzale (np. Mutter-Kind-Pass-Bonus bylo
                tylko dla dzieci urodzonych przed 2001 r.). Hmmm, moze ktos zna swiezszy link
                odnosnie tych info, gdzie mozna cos poczytac po angielsku.
                • agika44 Re: link 15.02.07, 14:12
                  potwierdzam, ze znajomosc angileskiego wcale nie jest taka super powszechna.
    • parole_parole Do Dllores 17.02.07, 08:34
      Zajrzyj sobie tu: www.wohnung.at/
      Maja budynek z mieszkaniami do wynajecia kilka ulic od nas i calkiem przyzwoite
      ceny, z tym, ze powierzchniowo sa to nieduze mieszkania, 2-pokojowe. Ale moze
      znajdziesz cos dla Was w ich innych budynkach, maja rozne apartamentowce do
      wynajecia w roznych dzielnicach.
      • dollores1 Re: Do Parole_Parole 18.02.07, 12:32
        Dzięki za link. Na razie sprawa przeprowadzki do Wiednia jest "w zawieszeniu",
        ale być może skorzystam z tego linka w przyszłości.
        W każdym razie dzięki za pamieć smile
    • parole_parole Szczepionka p. kleszczowemu zapaleniu mózgu 19.02.07, 15:39
      Drogie Dziewczyny, ja znowu z pytaniem, tym razem o szczepionke p. kleszczowemu
      zapaleniu mozgu. Czy szczepicie? Jesli tak, to jak wyglada u Was schemat
      szczepien? Bo czytam w Internecie, ze sa 3 dawki, najlepiej zaczac szczepic
      zima. Po pierwszej dawce, za 1-3 miesiace kolejna, potem po 9 miesiacach trzecia
      dawka. Nastepna po 3 latach i potem co 3 lata dawki przypominajace. Taki schemat
      szczepien daje trwala odpornosc. Z kolei nasza pediatra powiedziala mi, ze
      zaszczepi nas wczesna wiosna, w polowie marca. A druga dawka ma byc jesienia. I
      koniec. Wspominala tez cos, ze co roku jest inna szczepionka (?) Albo ja cos
      pokrecilam...
      • arbik Re: Szczepionka p. kleszczowemu zapaleniu mózgu 20.02.07, 09:42
        hej, dawno nie odwiedzalam forum a tu nawy watek super. moja corka p-k kleszcza
        szczepiona byla w szkole przed wakacjami potem po miesiacu byla kolejna dawka i
        po 6 miesiacach trzecia a przypominajaca bedzie po 5 latach od ostatniej. my
        sie jeszcze nie szczepilismy ale chyba zrobimy to w najblizszymczasie. corka ma
        rocznikowo 15 moze troszeczke inaczej wyglada to w przypadku malych dzieci. ja
        mojego 5 latka jeszcze nie szczepilam mimo iz w naszej dzielnicy jest
        szczepienie wskazane.
        pozdrawiam
        • arbik Re: ksiazki wymiana 20.02.07, 09:46
          moze pomysl spotkania polaczony z wymiana ksiazek jest godny uwagi. uwielbiam
          czytac i mam spora biblioteczke juz zgromadzona w wiedniu. niestety wszystko
          przeczytalam a do polski dopiero w marcu jade. chetnie bym sie z kims na okres
          czytania na ksiazke wymienila. robi sie cieplo i sympatycznie moze jakis plac
          zabaw albo kawa ktorac wspomniala o fajnej lodziarni w centrum.
          • parole_parole Re: ksiazki wymiana 20.02.07, 10:21
            Szykuje sie spotkanie w centrum zabaw Bogipark, czekamy jeszcze na powrot
            agus05, ktora jest w tej chwili w Polsce. Szczegoly juz wkrotce smile
            • arbik Re: ksiazki wymiana 20.02.07, 11:01
              super bardzo sie ciesze i mam nadzieje ze moje dziecie nie zlapie czegos w
              przedszkolu do tego czasu.
              milego dnia
              • agatex19 Re: Mamy z Wiednia 20.02.07, 11:32
                Witam serdecznie,
                Przeczytalam Wasze posty probujac znalezc odpowiedz na pytanie czy
                przeprowadzac sie do Wiednia. Zalozylam osobny watek - dzieki za odpowiedzi.
                Jesli mozecie sie podzielic Waszymi pierwszymi wrazeniami i jakie byly Wasze
                poczatki w obcym kraju, bede wdzieczna.
                Dziekuje
                Agata
                • parole_parole Re: Mamy z Wiednia 20.02.07, 15:49
                  Czesc Agato!
                  Myslalam nawet, zeby cos Ci napisac w tym watku, ktory zalozylas, ale doszlam do
                  wniosku, ze i tak niewiele Ci pomoge smile Po pierwsze, nie mam dzieci w wieku
                  szkolnym, tylko malego szkraba, ktoremu chyba wszystko jedno, w jakim kraju
                  mieszka - byle mama i tata byli blisko. Po drugie, ja sie tu przeprowadzalam juz
                  z innego kraju (Holandia), nie z Polski, wiec mialam juz doswiadczenie i duzo
                  latwiej mi przyszla aklimatyzacja tutaj (mam na mysli tesknote za Polska i za
                  rodzina). Moja pierwsza emigracje, ze tak to okresle wink, przyplacilam niestety
                  czyms w rodzaju depresji. Ale to wynikalo nie tylko z samego wyjazdu z Polski,
                  ale tez z roznych innych okolicznosci.

Z tego, ze mieszkam w Wiedniu jestem bardzo zadowolona - to ladne i majace wiele
                  do zaoferowania miasto. Poczatki nigdy nie sa super latwe. Mnie najbardziej
                  brakuje znajomych, ale to powolutku zaczyna sie rozkrecac smile M.in. dzieki
                  Forum. Co do Twojego pytania, jak dzieci znosza przeprowadzke, nowa szkole, obcy
                  jezyk, to im tez nie jest chyba latwo. Przez pewien czas pracowalam w polskiej
                  szkole w Holandii (niepelnowymiarowa, takie raczej zajecia dodatkowe, zeby
                  dzieci mialy kontakt z jezykiem i polskimi rowiesnikami) i widzialam, ze polskie
                  dzieci, ktore zaczely chodzic do szkoly holenderskiej mialy problemy
                  emocjonalne, byly "trudniejsze" niz przed rozpoczeciem nauki w szkole
                  holenderskiej. No jakos musialy odreagowac stres... Za to jednak dosyc szybko
                  opanowywaly nowy jezyk i potem bylo juz z gorki. Jesli sie zdecydujecie na
                  przeprowadzke, to z pewnoscia nie odbedzie sie to bezbolesnie dla Was
                  wszystkich, ale zawsze mozna to potraktowac jako przygode! wink) Trzymam kciuki!
            • agika44 spotkanie 20.02.07, 22:00
              ja tez sie chetnie z Wami spotkam, czekam na szczegoly, mam nadzieje, ze nic mi
              nie przeszkodzi w spotkaniu. Jade do Polski, ale dopiero w drugiej polowie
              marca.

Pozdrawiam i do zobaczeniasmile
              • maugosia1 Re: spotkanie 21.02.07, 09:40
                O terminie spotkania porozmawiajmy moze, jak wroci Agnieszka, teraz podam garsc
                informacji o miejscu:
                Bogi park - podobno najwieksza w Austrii sala zabaw, adres: Liesing,
                Gutheil-Schoder-Gasse 17, czynne 10-19
                Ceny: dzieci do 1 roku bezplatnie, do 3 lat 2,50E (od godz. 17.00 1,50); dzieci
                3-16 lat 7,50E (4E); dorosli 3,50E (2E).
                Weekendy sa strasznie zapchane, wiec proponowalabym zwykly dzien w tygodniu.
                mozna tam wypic kawe, zjesc lody, jest bezpieczny kacik dla maluszkow, poza tym
                labirynty, dmuchane zamki, wielka zjezdzalnia i mnostwo innych atrakcji - moj
                pieciolatek byl zachwycony.
                www.bogipark.at
                • agus05 Re: spotkanie 25.02.07, 20:27
                  Witajcie z powrotem, wiedeńskie mamuśki! Wróciłyśmy i jesteśmy w pełni gotowe na
                  szaleństwa w Boogi Parku smile Muszę przyznać, że wzruszyłam się, kiedy zajrzałam
                  na forum dzień przed przyjazdem i okazało się, że czekacie na nas z wyprawą...
                  SERDECZNE DZIĘKI!!! A co myślicie np. o środzie?
                  Ps. Parole - te podziękowania są również do Ciebie!
                • agus05 do Arbik 25.02.07, 20:34
                  Arbik,
                  pomysł z książkami jest super!!! Co prawda, moja kolekcja jest tu bardzo
                  skromna, ale może uda nam się jakaś wymiana...
                  • maugosia1 Spotkanie Bogipark 26.02.07, 08:33
                    Jesli sroda po poludniu, to my bardzo chetnie. Prawde mowiac rano moj synek jest
                    zawsze w przedszkolu, wiec jest to jedyna opcja. Czwartek bylby jeszcze lepszy,
                    bo wtedy moglabym tez zabrac corke. Co Wy na to?
                    • agika44 Re: Spotkanie Bogipark 26.02.07, 10:32
                      Czesc Dziewczyny

Maugosiu , ktora godzina Ci pasuje? Przyznam, ze jedna rzecz mnie tylko troche
                      niepokoi, ale wiem, ze jestem przewrazliwiona, nie boicie sie, ze dzieciaki w
                      takim miejscu sa bardzo narazone na jakies grypsko. Ostatnio pediatra mi
                      mowila,ze panuje grypa w Wiedniu?

Pozdrawiam
                      Agnieszka
                      • maugosia1 Re: Spotkanie Bogipark 26.02.07, 21:10
                        Moj asynek byl w bogipark dwukrotnie kilka tygodni temu - raz na urodzinach
                        kolegi, raz z przedszkolem - nic mu sie nie stalo. Ale oczywiscie jest to
                        ogromne skupisko dzieci w wieku 1-10 i takie zagrozenie zawsze istnieje.
                        Podobnie jak w metrze czy w duzym sklepie. Ja mam nadzieje, ze niczym sie nie
                        zarazimy...
                        Co do godziny - to moge byc w srode najwczesniej o 16.45, czwartek jednak odpada).
                        • agus05 Re: Spotkanie Bogipark 26.02.07, 23:14
                          Dla nas środa OK, jednak 16:45 to trochę za późno, bo po już po 18tej będziemy
                          musiały się zbierać. Ale możemy po prostu przyjechać wcześniej i załapać się
                          również na kawałek spotkania, więc jeśli wszystkim pozostałym pasuje, to w
                          porządkku.
                • agika44 Re: spotkanie 26.02.07, 23:36
                  Ja jednak odpadam, niestety. Sama dzisiaj zle sie czulam, moze mnie cos
                  bierze., chociaz mam nadzieje, ze to zwykle niewyspanie. Podobno strasznie duzo
                  teraz roznych wirusow, taki okres a do tego to 20 km ode mnie i pozna godzine
                  proponujecie, wiec nie dam rady. Mam jednak nadzieje, ze jednak uda mi sie z
                  Wami w nastepnym terminie poznac osobiscie. Moze kwiecien bedzie juz cieply i
                  wtedy na jakis spacer, plac zabaw lub gdzie indziej. Serdecznie pozdrawiam i
                  zycze udanego spotkania, napiszcie jak bylo.

Agnieszka
                  • arbik Re: spotkanie 27.02.07, 08:18
                    dzien dobry, u nas niestety takze cos sie wkoncu wyklulo. maly nie poszedl do
                    przedszkola ma goraczke i boli go dla odmiany ucho wiec my tez odpadamy. mojego
                    malego niestety wykancza taka pogoda. dla obecnych na spotkaniu zycze milej
                    zabawy
                  • parole_parole Re: spotkanie 27.02.07, 08:23
                    16:45 to dla nas za pozno, myslalam raczej, ze to bedzie tuz po poludniu, ok.
                    14:00. Sroda moze byc. Mam nadziejem ze sie niczym nie zarazimy, bo na poczatku
                    marca mamy szczepienie, a potem wyjazd... (Ales mnie nastraszyla Agika44! smile).
                    No nic, zaryzykujemy. Pozdrawiamy i zatem do srody (?)
                    • agika44 Re: spotkanie 27.02.07, 12:30
                      parole przepraszam, troche panikuje moze, bo jeszcze dzieci w przedszkolu nie
                      mamsmile

POzdrawiam
                      • agika44 skype 27.02.07, 12:34
                        dziewczyny uzywacie skype? To wygodniejsze niz pisanie tylko na forumsmile
                    • maugosia1 Re: spotkanie 27.02.07, 13:21
                      To co w takim razie robimy? My mamy do 16.00 przedszkole, wczesniej naprawde nie
                      dam rady. Jesli bedziecie spotykac sie o 14.00 to ja niestety zapisuje sie na
                      spotkanie wiosenne, moze w kwietniu? a moze jednak umowicie sie np o 15.30 i
                      przynajmniej godzine spedzimy razem?
                      • parole_parole Re: spotkanie 27.02.07, 18:02
                        Maugosiu1, w okolicy 15:30 - 16:00 moje dziecie ma druga drzemke (tzn. wtedy
                        zaczyna spac, a nie konczy), wiec ta godzina dlatego mi nie odpowiada sad My z
                        Agus05 jestesmy umowione na jutro ok. 14:00, nie moge powiedziec jak dlugo tam
                        zostaniemy, to bedzie zalezalo m.in. od tego jak dzieciom bedzie sie podobac.

Czy ktos wie, czy mozna tam zostawic wozek? Sa specjalne miejsca?
                        • agus05 Re: spotkanie 27.02.07, 19:50
                          14:00 idealnie nam pasuje. Jeśli dzieci będą zadowolone, to pewnie posiedzimy
                          tam dłużej. Maugosiu1, a może wyjątkowo wyrwalibyście się wcześniej z przedszkola?
                          • maugosia1 Re: spotkanie 28.02.07, 13:14
                            Niestety nie moge, wczesniej musze zaprowadzic starsza corke do szkoly
                            muzycznej. Bawcie sie dobrze, mam nadzieje, ze uda nam sie spotkac nastepnym
                            razem. Swoja droga umawianie sie w wiekszej grupie to zawsze droga przez meke smile
                            Probujemy to zrobic chyba od czasu jak powstalo forum smile
                            • parole_parole Bylysmy w Bogipark 28.02.07, 19:29
                              Bylysmy dzis - agus05 i ja - z dziecmi w Bogipark. Wyobrazalam sobie, ze bedzie
                              to wieksze, nie wiem o jakich 3500 m2 oni pisza na swojej stronie wink Ogolnie
                              miejsce fajne i jest tam co robic i gdzie szalec, ale zdecydowanie dla ciut
                              starszych dzieci (coreczka agus ma 18 miesiecy, moj synek 14 miesiecy). Mysle,
                              ze dla 4-latkow tam jest raj (choc widzialam rodzicow takze z niemowletami
                              mlodszymi niz pol roku). Moj synek zachwycony byl basenami pilkowymi, chetnie
                              bawil sie wielkimi klockami LEGO i jezdzil samochodami. Jest tam duzo dzieci,
                              ktore biegaja jak oszalale i, jak to dzieci, nie zwracaja uwagi na innych, wiec
                              moje dziecie zarobilo pare razy w glowe (przynajmniej raz byl to swiadomy zamach
                              wink), dziewczynka na trampolinie skoczyla mu na nogi etc. A on jest za maly,
                              zeby sie bronic albo robic uniki smile Wiec my z nastepna wizyta chyba jeszcze
                              poczekamy z rok lub dwa. Ale mamy majace starsze dzieci zachecam do wizyty w
                              Bogipark.
                              • agika44 Re: Bylysmy w Bogipark 28.02.07, 19:43
                                Dzieki przynajmniej wiem czego sie spodziewac po tym miejscusmile W takim razie
                                moze uda nam sie zorganizowac w jakims miejscu odpowiednim tez dla maluchow,
                                pozdrawiam

Agnieszka
    • parole_parole Mały ruch w naszym wątku ostatnio... 03.03.07, 17:26
      Dziewczyny! Co tak ostatnio milczycie? Mały tu ruch, nic się nie dzieje sad
      Może kogoś to zainteresuje. Otóż będąc ostatnio na zakupach na
      Mariahilferstrasse z Agus05, zahaczyłyśmy o kawiarnię dla mam z małymi dziećmi
      Kidscafe Small Talk www.kidscafe.at Bardzo fajne miejsce, same mamy z
      dzieciakami. Jest taka zamykana zagroda, gdzie można dziecko na chwilę oddać wink
      i odpocząć przy kawce. Mamy piją spokojnie kawkę, a dzieci bawią się z
      opiekunką. Ta przyjemność za chyba 4 EUR, ale głowy nie daję, nie zapamiętałam.
      Zajrzałyśmy tam tylko na moment, nie było nawet zbyt tłoczno, ale będące tam
      mamy wyglądały raczej na stałe bywalczynie, zaprzyjaźnione, dlatego jakoś nie
      weszłyśmy na dłużej. Jeśli jednak zebrałaby się nas większa grupa z forum smile),
      to byłoby raźniej i przyjemniej. Czekamy na propozycje! Adres kawiarni:
      Mariahilferstrasse 47.

• liloom Re: Mały ruch w naszym wątku ostatnio... 03.03.07, 21:06
        Hej dziewczyny, znalazlam dla was artykul n.t. edukacji
        wiadomosci.onet.pl/1356641,2678,1,kioskart.html
        ciekawe co o tym myslicie
        Co do spotkania gdy sie zrobi cieplo i bedziecie chcialy spotkac sie na spacer
        na powietrzu w weekend - chetnie dolacze. Gdzie? Np. Prater, gdzie jest mnostwo
        fajnych placow zabaw. W Donaupark tez jest niezle. Moze tez byc Schönbrunn.
        Pzdr.
        • agika44 Re: Mały ruch w naszym wątku ostatnio... 04.03.07, 00:20
          Liloom ja na Prater bardzo chetnie, bo mam dosyc blisko. Jak bedzie oczywiscie
          w miare cieplo.

Pozdrawiam
          Agnieszka
          • agus05 Prater 05.03.07, 14:23
            Popieram Agikę44 - spotkanie na Praterze to dobry pomysł. Jeżeli chodzi o
            termin, to mam prośbę, aby nie były to okolice Wielkanocy, ani 1-wsza połowa
            maja, bo wówczas planujemy wyjazd. Może by tak koniec marca? ... Co Wy na to?
            Ps. Wrażenia z Bogi Parku : miejsce sympatyczne i pełne wyzwań, ale rzeczywiście
            raczej od lat 4 w górę. Brakowało mi tam miejsca, gdzie można by bezpiecznie
            ulokować malucha i odsapnąć chwilę przy kawie. Nie żebym była szczególnie
            leniwa, ale bieganie w kółko po całym Parku za 1,5 roczniakiem jednak daje w
            kość wink Poza tym wszędzie pełno rozszalałych, nieuważnych starszaków, więc
            trzeba wciąż uważać. Pod tym względem fajniejsza wydaje mi się Kids Cafe przy
            Mariahilfer str. Jest tam ogrodzone miejsce z ciekawymi zabawkami w sam raz dla
            najmłodszych (basenik z kulkami, mała zjeżdżalnia, zabawkowa kuchnia z
            wyposażeniem, stolik do rysowania etc.)Ale chętnie odwiedzimy również Prater -
            czy są tam jakieś dodatkowe atrakcje dla 1-2latków?
            • liloom Re: Prater 06.03.07, 19:23
              Ja myslalam o placach zabaw na Praterze - jest ich pelno z kulkami i
              zjezdzalniami, takie jak opisujecie, ogrodzone lub nie - jak nie znacie to was
              zaprowadze, jest ich tam w sumie z 10 chybawink. Dla mniejszych dzieci wydzielony
              teren blizej targow (wiecie gdzie?). W wielkanoc u mnie tez odpada, bo nie ma
              mnie w Wiedniu - nie jedziemy do Polski, ale na poludnie dla odmiany.
              Koniec marca jak najbardziej. Kto NIE MOZE?
    • parole_parole Zoo w Schoenbrunn - promocja! 06.03.07, 16:51
      Moze ktos z Was bedzie zainteresowany oferta zoo w Schoenbrunn. W tej chwili
      jest jakas promocja, bilet na caly rok (wazny przez rok od momentu wykupienia)
      dla osoby doroslej kosztuje tylko 29 EUR (podczas gdy jednorazowy wstep do zoo
      to wydatek 12 EUR!! - okazja jest wiec niebywala wink). Dzieci do lat 3
      oczywiscie za wstep do zoo nie placa. Bilet roczny dla dzieci od lat 3 do,
      niestety, nie pamietam ilu to wydatek 15 EUR. Bilety upowazniaja do odwiedzin w
      zoo bez limitu, nawet kazdego dnia. Niestety sa imienne sad Przy wejsciu trzeba
      okazac dokument tozsamosci, sprawdzaja czy dane sie zgadzaja. Oczywiscie nie
      zapamietalam najwazniejszego - czyli do kiedy mozna takie bilety promocyjne
      kupic, ale to z pewnoscia mozna sprawdzic na ich stronie internetowej. Do
      zobaczenia w zoo! smile)
      P.S. Moj synek bardziej byl zainteresowany metalowymi ogrodzeniami, wszelkiego
      rodzaju drzwiami i bramkami. Ale zwierzeta tez mu sie podobaly, szczegolnie
      foki, ktorych pomruki nasladowal.
      • agika44 Re: Zoo w Schoenbrunn - promocja! 06.03.07, 23:01
        O rany to super, na pewno kupie taki roczny bilet dla naszej rodziny, dzieki za
        informacje. Co do spotkania na Praterze tez jestem chetna, koniec marca mi
        odpowiada, po 25 marca, bo wczesniej jestem w Polsce.

Pozdrawiam
        Agnieszka
        • sylwia_em Re: Zoo w Schoenbrunn - promocja! 09.03.07, 09:33
          witam
          chcialam sie przedstawic jetsem nowa w wiedniu mieszkam tu od dwoch tygodni
          mam dwoje dzieci emi 3 latka i maciusia 6 miesiecy
          chcialabym poznac mamy w wiedniu poniewaz nie mam tu zadnych znajomych
          mieszkamy w 10 berzigu niedaleko reumanplatz
          jezeli mozna to chetnie przylacze sie do waszych spotkan
          pozdrawiam
          sylwia
          • parole_parole Re: Zoo w Schoenbrunn - promocja! 09.03.07, 15:05
            Witaj Sylwio! Fajnie, ze do naszego grona dolacza nowa mama. Z tymi naszymi
            forumowymi spotkaniami to jest niestety tak, ze sie umawiamy, ale spotkac sie
            jakos nie mozemy, jak do tej pory wink No ale kto wie, moze juz niedlugo na
            Praterze...
          • agus05 Witaj 10.03.07, 20:22
            Jeśli masz ochotę, to zapraszamy (ja oraz moja ponad 1,5-roczna córcia) na
            spacer po parku przy pałacu Schoenbrunn (dojazd np. metrem U4, kierunek
            Huteldorf, stacja Schonbrunn, albo autobusem 10A, czy 63A) My też jesteśmy w
            Wiedniu od niedawna i nawet nie zdążyliśmy porządnie obejść tego parku, ale to
            głównie przez nieciekawą wietrzną pogodę w styczniu i lutym. Teraz dopiero
            nadrabiamy smileMożna tam spotkać również inne dziewczyny z forum - Parole-parole
            oraz Lamathę. A ja z chęcią porozmawiałabym na temat doświadczeń z dwojgiem
            maluchów z taką różnicą wieku jak u Was. Pozdrawiam!
            • sylwia_em Re: Witaj 11.03.07, 09:36
              bardzo chetnie wybierzemy sie na spacer do schonbrunn
              (tak wogole to dzisiaj cala rodzinka tam jedziemy)
              jezeli moglabys to podaj mi jakis kontakt do ciebie, byc moze masz telefon
              lub skype albo maila moglybysmy sie umowic z dnia na dzien jak tylko bedzie
              ladna pogoda, mozemy sie tez spotkac w jakis weekend bo nie mamy tu zadnych
              znajomych i chetnie bysmy sie z kims spotkali i pogadali
              pozdrawiam serdecznie
              sylwia
              • agika44 spotkanie 12.03.07, 12:03
                Witajcie dziewczyny, ja w tym tygodniu jeszcze jestem chetna na jakies
                spotkanie, ale na swiezym powietrzu, najlepiej na jakims placu zabaw. Potem
                wyjezdzam do Polski i mozliwe, ze zostane az do Swiat. Gdybyscie chcialy
                pogadac to skype uzywam.

Pozdrawiam
                Agnieszka
              • agika44 spotkanie 12.03.07, 12:03
                pogadac to skype uzywam.

Pozdrawiam
                Agnieszka
              • agika44 spotkanie 12.03.07, 13:01
                pogadac to skype uzywam.

Pozdrawiam
                Agnieszka
                • agika44 przepraszam za zamieszanie 12.03.07, 13:03
                  • agus05 Re: przepraszam za zamieszanie 12.03.07, 16:00
                    W środę po 13:00 będziemy w Schoenbrunn. Może Wam pasuje?
                    Mój e-mail: agus05@gazeta.pl

Ps. W okolicy jest plac zabaw.
                    Pozdrawiam!
                    • parole_parole Re: przepraszam za zamieszanie 12.03.07, 21:01
                      My sie pojawimy, jesli nas nie powali po jutrzejszym szczepieniu (szczepimy sie
                      wszyscy!). To co, tradycyjnie kolo palmiarni?
                      • agika44 spotkanie ewentualne 13.03.07, 11:25
                        Czesc dziewczyny jak dam rade sie wygramolic na taka godzine, to do Was
                        dolacze. Jak Was rozpoznam?
                        Parole a na co szczepicie sie cala rodzina?

Pozdrawiam
                        Agnieszka
                        • parole_parole Re: spotkanie ewentualne 13.03.07, 14:45
                          Sprobuj sie wygrzebac i wreszcie sie spotkajmy jutro w tym Schoenbrunn! smile Jak
                          nas poznasz - info wysylam na gazetowego maila. A szczepimy sie przeciwko
                          odkleszczowemu zapaleniu mozgu.
                          • sylwia_em Re: spotkanie ewentualne 14.03.07, 14:15
                            witam
                            troche za pozno przeczytalam ze sie spotykacie chetnie bym sie wybrala
                            no coz moze nastepnym razem
                            a tak poza tym mam do was pytanie czy wiecie gdzie odbywa sie jakis kurs jezyka
                            niemieckiego niedrogo i raczej przez krotki okres czasu tzn 2-3 miesiace?
                            i jeszcze w okolicy 10 bezirku
                            pozdrawiam
                            sylwia
                            • agus05 do Sylwia_em 14.03.07, 19:08
                              Rzeczywiście szkoda, że nie doczytałaś o naszym dzisiejszym spotkaniu. Było
                              fajnie, a dzieciaki miały dużo frajdy. Może uda się następnym razem smile
                              Odnośnie j.niemieckiego, to znajomi polecają kursy w szkole na Meidlingu w 11
                              bezirku, przy Langenfeldgasse 13-15 (ok.200m od stacji metra U4 i U6), nr
                              tel.(1)810-80-67 . To jest w budynku szkoły Volkhochschule Meidling . Jeden etap
                              kursu (30 godzin) kosztuje 90 euro. Oni chodzą dwa razy w tygodniu po południu,
                              ale są też zajęcia rano. Pozdrawiam
                              • agus05 Re: do Sylwia_em 14.03.07, 19:09
                                Poprawka: to jest w 12 bezirku, pardon smile
                                • maugosia1 Re: do Sylwia_em 15.03.07, 10:19
                                  w 10 dzielnicy, 5 minut od Raumenplatz jest inna Volkshochule (Favoriten). Tuz
                                  kolo Merkurego, na Arthaberplatz 18. Prowadza tam rozne kursy jez. niemieckiego,
                                  rano i wieczorem. Zwykle kurs trwa 6 tygodni, grupy dla poczatkujacych sa spore,
                                  nie wiem jak ucza, prawdopodobnie to zalezy na jakiego nauczyciela trafisz.
                                  Acha - tel. 603 40 30, powodzenia
                                  • sylwia_em Re: do Sylwia_em 17.03.07, 18:04
                                    dziekuje za informacje na pewno skorzystam
                                    po swietach wybieram sie na kurs
                                    pozdrawiam
                                    sylwia
    • maugosia1 Re: Mamy z Wiednia - Radio Bajka 27.03.07, 12:23
      Od dziesieciu dni jestem chora - probuje sie pocieszac smile, zagladajac codziennie
      na nasze forum - a tu nic, buuuuuu
      Gdzie sie podzialyscie - rozumiem, ze jest piekna, wiosenna pogoda...
      W ramach aktywizacji Mama z Wiednia mam propozycje - moze zalozylybysmy
      oddzielne Forum - meczy mnie poszukiwanie tego watku w dziesiatkach innych
      dotyczacych glownie UK.

I na deser - nasze ostatnie odkrycie, moze juz znacie?
      www.radiobajka.pl/
      Ciekawe, nowe bajki, niezla muzyka dla dzieci - a przede wszystkim piekna
      polszczyzna! Codziennie on-line 6.00-21.00.
      • parole_parole Re: Mamy z Wiednia - Radio Bajka 27.03.07, 21:31
        Dzieki, Malgosiu, za ten link do bajek po polsku!
        Tez tu codziennie zagladam i za kazdym razem sie rozczarowuje, ze nic sie nie
        dzieje na naszym watku sad Mialam podobne mysli co do oddzielnego forum, ale
        jesli aktywnosc bedzie taka jak tu, to moze nie ma sensu... No i kto sie
        podejmie adminowania? Pewnie ten Admin bedzie sobie pisal a muzom wink No chyba,
        ze oddzielne forum jakos Mamy z Wiednia zacheci i zmotywuje...
        • parole_parole Spacer po Schoenbrunn, moze z wypadem do zoo 28.03.07, 20:29
          Jutro albo pojutrze planujemy. Ma ktos ochote sie wybrac? W razie czego na priv
          podamy kiedy dokladnie i instrukcje jak sie spotkamy smile
          • maugosia1 Re: Spacer po Schoenbrunn, moze z wypadem do zoo 28.03.07, 21:18
            My bardzo chetnie, tylko niestety dalej gnebi mnie wirus...
            Moze nastepnym razem?
            • parole_parole Re: Spacer po Schoenbrunn, moze z wypadem do zoo 28.03.07, 21:47
              Co sie odwlecze... Chociaz szkoda sad
              Zdrowka zycze!
              • agus05 Re: Spacer po Schoenbrunn, moze z wypadem do zoo 28.03.07, 22:45
                My chętnie smile Akurat mamy bilet do zoo do wykorzystania. A gwoli uzupełnienia -
                na dziedzińcu Schoenbrunn trwa Kiermasz wielkanocny (ozdoby świąteczne,
                ceramika, rękodzieło, można też coś przekąsić, czy napić się wina) Od czasu do
                czasu są też występy grupy soulowo-jazzowej. Generalnie mam wrażenie, że
                kiermasz jest przewidziany głównie jako atrakcja dla turystów, a więc i ceny są
                tam niecodzienne. Ale oczywiście warto odwiedzić.
                Co do spotkania, to najchętniej przed przyszłym czwartkiem (wyjeżdżamy na
                narty), albo po Świętach. Czy komuś pasuje? Pozdrawiam!
    • maugosia1 Swieta, Swieta... 01.04.07, 22:29
      Hej, znowu cisza w Wiedniu smile
      Czy wszyscy wyjechali? Jesli nie, to spiesze z garscia informacji z
      www.familientage.at i www.wiem.kinderfreunde.at

Osterfest im Lichtentalerpark 5.04 15.00-18.00 (9 dzielnica, od 4 roku zycia,
      wstep bezpl.)

Osterhasen backen 4.04 (tutaj trzeba telefonicznie zarezerwowac miejsce, my
      wybieramy sie na godz. 14.30) (17 dzielnica, od 5 roku zycia, wstep 2Eu)

Osterhasenwerkstatt 2-5.04, 10.00-17.00, rezerwacja tel, 8,50Eu, od 4 roku
      zycia, 3 dzielnica

Osterferien in Nautilus club, 2.04-6.04, 14.00-17.00, 6-12 lat, 21 dzielnica
      nautilus.jugendzentren.at/flyeruebersicht.htm
      Poza tym wybieramy sie na rowery do Lienzertiergarten - czas do uzgodnienia -
      kto ma ochote wybrac sie z nami?

Pozdrawiam swiatecznie
      • agika44 Re: Swieta, Swieta... 01.04.07, 23:17
        Czesc dziewczyny, pisze do Was tym razem z Polski. Zostane tu jeszcze do Swiat,
        dlatego Najserdeczniejsze Zyczenia Zdrowych i Spokojnych Swiat.
        Mam nadzieje, ze w kwietniu bedzie okazja do wspolnych spacerkow z dzieciakami.

Pozdrawiam Agnieszka
        • agus05 Re: Swieta, Swieta... 02.04.07, 08:54
          Agnieszko, dzięki za pamięć! My również życzymy Wam radosnych, szczęśliwych
          Świąt i miłego pobytu w kraju. Odezwij się po powrocie smile

A propos rowerów, to nas również nie będzie w tym tygodniu, ale razem z mężem i
          córeczką mamy ochotę wybrać się kiedyś na rowerowy weekend np. w dolinę Dunaj,
          czy inne okolice. Zastanawiamy się jak zorganizować rowery - czy sprowadzić
          nasze z PL, czy rozejrzeć się za jakimiś tutaj. No i obmyślamy trasy. No
          właśnie, Maugosiu, na pewno masz jakieś doświadczenia w tym względzie? Mogłabyś
          nam polecić coś ciekawego i sprawdzonego (oczywiście z dziećmi) ? A może i inne
          dziewczyny mogłyby się podzielić doświadczeniami?
          Aha, jak już zorganizujemy rowery, to chętnie przyłączymy się do ewentualnej
          "forumowej" przejażdżki smile
          Pozdrawiam!
          • arbik Re: Swieta, Swieta... 07.04.07, 12:42
            Hej witam po dlugiej a nawet rzeklabym bardzo długiej przerwie i nieobecnosci
            na forum. Niestety synek mi bardzo chorowal i nie moglam uczestniczyc w waszych
            spotkaniach ale mam nadzieje ze szybko nadrobie stracone chwile. Jestesmy
            zdrowi i mam nadzieje ze operacja usuniecia migdalkow ktora moje dziecko
            ostatnio przechodzilo bedzie miala znaczacy wplyw na nasze zdrowie. Mam
            nadzieje iz po Swietach uda nam sie spotkac na kawe.
            Wszystkim forumowiczka tym znanym i jeszcze nie poznanym zycze udanych Swiat,
            pysznych łakoci i mokrego dyngusa.
            • maugosia1 Re: Swieta, Swieta... 07.04.07, 19:57
              Wesolych Swiat wszystkim emamom z Wiednia!
              Wlasnie wrocilismy z wycieczki z okolic Neusiedler See i czeka mnie perspektywa : ugotowania zurku,
              upieczenia schabu i czekoladowego baranka plus sprzatniecia mieszkania smile Moze to ostatnie sobie
              daruje, padam z nog smile
              Dzisiaj widzialam nieznana mi zupelnie tradycje - poniewaz od piatku nie bija w kosciolach dzwony,
              austriackie dzieci biegaja po wsiach i miasteczkach robiac straszliwy halas... Moim bachurcom pomysl
              bardzo sie spodobal smile
              W temacie rowerowych wycieczek - my lubimy wycieczki w okolicach Bomischer Prater i
              Lienziertiergarten, doskonaly bylby tez park Oberlaa, ale tam nie wolno jezdzic sad Jesli ktos mysli o
              jednorazowej krotkiej wycieczce to warto skorzystac z rowerow wiedenskich - nie wiem czy zwrociliscie
              uwage na parkingi z zoltymi rowerami rozsiane po calym Wiedniu, m.in. na tylach katedry
              Stephansdom. Pierwsza godzina jest bezplatna, nastepne kosztuja chyba 1-2 Euro/godz. Mozna
              wyrobic sobie karte czlonkowska lub placic zwykla karta kredytowa. Ja bardzo lubie jezdzic na rowerze,
              wiec przywiozlam wlasne z Polski. Mozna polowac na uzywane rowery na Flohmarktach lub polowac na
              wyprzedazach w sklepach sportowych.
              Radosnych Swiat!
              • parole_parole Re: Swieta, Swieta... 07.04.07, 20:32
                Wszystkiego dobrego Dziewczyny! Pozdrawiam swiatecznie!
    • maallinka poszukuje janowej! 22.04.07, 00:05
      Pilnie poszukuje janowej, wiem ze brala udzial w forum mam z wiednia, mam do
      niej pytanie (a wlasciwie pytania), czy znajde ja na tym forum??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka