Dodaj do ulubionych

KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE?

05.12.01, 01:25
Nikt w Wigilie nie powinien byc sam - kazdy z nas to wie, ale np.mieszkajacym
poza Polska zdarzylo sie chyba to nie razsad(((
Szukam osob,ktore mialyby ochote spedzic kilka chwil na tym forum ze mna,
zamiast
siedziec przed TV.
Odezwijcie sie prosze!
I napiszcie koniecznie w jakim kraju/miescie mieszkacie,moze mieszkacie kolo
siebie...kto wie?
Pozdrawiam cieplo,M.
Obserwuj wątek
    • Gość: Biala Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.sympatico.ca 05.12.01, 01:40
      mufka napisał(a):

> Nikt w Wigilie nie powinien byc sam - kazdy z nas to wie, ale np.mieszkajacym
      > poza Polska zdarzylo sie chyba to nie razsad(((
      > Szukam osob,ktore mialyby ochote spedzic kilka chwil na tym forum ze mna,
      > zamiast
      > siedziec przed TV.
      > Odezwijcie sie prosze!
      > I napiszcie koniecznie w jakim kraju/miescie mieszkacie,moze mieszkacie kolo
      > siebie...kto wie?
      > Pozdrawiam cieplo,M.

Mufka, zapraszam do siebie.
      • Gość: N Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.12.01, 02:02
        To teoria ze nikt nie powinien byc sam.Wielu ludzi jest samych i niekoniecznie
        samotnych a czesto dodatkiem do wigilii sa wspomnienia rodzinnego domu z
        sianem pod obrusem i nie do wymazania atmosfera.
      • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 05.12.01, 02:26
        Gość portalu: Biala napisał(a):
        >
        > Mufka, zapraszam do siebie.

Pare lat temu mialysmy blizej do siebie, a ja nie bylam sama.
        Mieszkasz w Toronto?
        Pozdr.

• Gość: Biala Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.sympatico.ca 05.12.01, 02:31
          mufka napisał(a):

> Pare lat temu mialysmy blizej do siebie, a ja nie bylam sama.
          > Mieszkasz w Toronto?
          > Pozdr.

Nie, 350 km od, po drugiej stronie mostu jadac od Detroit
          • Gość: STYRO Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.uc.nombres.ttd.es 05.12.01, 02:59
            Ja spedzam samotnie... Zreszta rok temu obiecalem sobie, ze spedzam swieta po
            raz ostatni bez rodziny, ale tak jakos wyszlo, ze nie mialem racjismile))).
            zawsze swieta byly jednakowe - pasterka w polskim kosciele, koledy w telewizji
            polskiej, troche sie czlowiek poryczal i alkohol, zebu sie upic, przespac
            swieta i zapomniec. W tym roku bedzie troche inaczej, bo z trojka znajomych
            Polakow robimy sobie polskie swieta... i tez sie pewnie poplaczemy...A tak poza
            tym to mam kilka zaproszen na Wigilie i swieta od Hiszpanow, nawet od kolegi
            filipinczyka, ale nie skorzystam. zawsze wydawalo mi sie, ze Swieta Bozego
            narodzenia sa takie rodzinne, ze po prostu u obcych ludzi ( mimo, ze u rodzin
            moich przyjaciol) czulbym sie jak przyslowiowe piate kolo u wozu. Czy ktos z
            Was spedzal swieta z rodzina znajomych??? Jak sie czuliscie? pozdrawiam
            • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 05.12.01, 03:10
              Czesc Styro,
              spedzilam kilka Swiat u znajomych Polakow i bylo normalnie-wesolo,smacznie itp.
              Nie porownuje tych Swiat do rodzinnych , bo po co?
              Po pierwsze nigdy nie bedzie tak jak z rodzina, a po drugie cieszylam sie , ze
              nie jestem sama- to bylo wazniejsze! Pozatym w czasie kolacji zawsze dzwonie do
              Polski do najblizszych i to tez cos znaczy, bo pamietam czasy jak zza oceanu
              trzeba bylo zamawiac rozmowe tel. do Polski co graniczylo z cudem!
              Ten rok jest koszmarnysad((
              Jak masz mozliwosc spedzic ze znajomymi to sie nawet nie zastanawiaj!
              Pozdrawiam Cie,M.
          • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 05.12.01, 03:01

>
            > Nie, 350 km od, po drugiej stronie mostu jadac od Detroit

Kurcze ale zagadkasmile
            350 km od Toronto?
            Bo jesli od Detroit, to moze byc tylko Hamilton, albo cos dobrze pokrecilamsmile))
            Ratunku!!!!smile)))

• Gość: Biala Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.sympatico.ca 05.12.01, 03:08
              mufka napisał(a):

> Gość portalu: Biala napisał(a):
              >
              > >
              > > Nie, 350 km od, po drugiej stronie mostu jadac od Detroit
              >
              > Kurcze ale zagadkasmile
              > 350 km od Toronto?
              > Bo jesli od Detroit, to moze byc tylko Hamilton, albo cos dobrze pokrecilamsmile)
              > )
              > Ratunku!!!!smile)))
              >

Pokrecilas. Po drugiej stronie mostu jest Windsor (lezy ok. 350 km od Toronto)
              Ja z geografia tez miewam problemy
              • Gość: ESL Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.dprcssb.edu.on.ca 05.12.01, 03:27
                A ja mam za soba chyba 6 czy nawet 7 samotnych swiat, i to kompletnie
                samotnych, bo w chalupince nad fjordem, w sniegu i zawierusze. Wcale nie bylo
                tak zle, duzo pracy, pisania, troszke alkoholu i przyzwoitej muzyki - polecam
                wszystkim, ktorzy maja cos do zrobienia w terminie. Nawet sobie nie zdajecie
                sprawy jak szybko sie pracuje gdy sie chce chociaz Sylwestra spedzic wsrod
                ludzi.
              • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 05.12.01, 03:31

> mufka napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Biala napisał(a):
                > >
                > > >
                > > > Nie, 350 km od, po drugiej stronie mostu jadac od Detroit

> Pokrecilas. Po drugiej stronie mostu jest Windsor (lezy ok. 350 km od Toronto)
                > Ja z geografia tez miewam problemy

Jakbys napisala 350 od Toronto w STRONE Det., to co innegosmile))))
                sorry, ale tak sformulowalas zdanie, ze liczylam kilometry w inna stronesmile))
                jezeli chodzi o geografie to moje male hobbysmile)))
                Zrobilam tysiace kilometrow po Southwestern Ont, i pamietam, ze Tor. -Detr. to
                prawie 400 stad to zamieszanie w liczeniu.Niewazne.
                Czy spedzasz swieta tez sama?
                • Gość: Biala Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.qc.sympatico.ca 05.12.01, 04:15
                  mufka napisał(a):

> Czy spedzasz swieta tez sama?

O nie, zaplakalabym sie na smierc. Swieta spedzam z rodzina meza i znajomymi.
                  Bedzie duzo dzieci a jak sa dzieci to zawsze jest wesolo. Pelno ich w kazdym
                  kacie. Komputer bedzie oblegany. Cala piatka to maniacy gier. Moj mezczyzna zwie
                  ich banda Rogala. Jak o tym mysle to zaczynam sie bac smile)) W Mikolaja wierzy juz
                  tylko dwoje. Mam nadzieje, ze obejdzie sie bez teatralnego stroju. Pamietam ze
                  swojego dziecinstwa, ze w pewna Wigilie za Mikolaja musiala przebrac sie ciocia
                  bo tate pokrecily korzonki. Nie majac w tej materii doswiadczenia zapomniala
                  kompletnie sie ubrac. Poczatek wizyty wielkiego goscia byl, jak zawsze,
                  niesamowitym przezyciem ale w chwili gdy zauwazylam, ze Mikolaj jest jakis
                  kaprawy (nie ten glos) zaczelam ogladac jego stroj i szepnelam mu do ucha:
                  dlaczego ty masz kapcie cioci? Wiecej juz Mikolaj (osobiscie) nie przychodzi. Od
                  tego czasu niepostrzezenie tylko podrzucal prezenty.
                  Nie pozostaje mi nic innego tylko wyprowadzic robaczki w pole smile))

• mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 15.12.01, 21:19
                    To pocieszajace, ze tak malo, jest samotnie spedzajacych...smile)
                    • Gość: Marta Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.qc.sympatico.ca 15.12.01, 22:20
                      My spedzamy je w gronie rodzinnym, tzn. z naszymi dziecmi. Czekamy z
                      niecierpliwoscia na ten okres. I tak juz jest od 8 lat. Dzwonimy do rodziny w
                      kraju, skladamy sobie zyczenia. Dzieci urodzone juz na obczyznie w ogole nie
                      znaja tego problemu, my z mezem zyjemy wspomnieniami, jest troche smutno.
                      Pozdrawiam Cie serdecznie.
                    • Gość: Artur Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: 12.250.72.* 16.12.01, 04:07
                      Chyba wiecej niz Ci sie wydaje, ale nie kazdy lubi o tym pisac.
                      Poza tym jesli zwiedzilas juz cale Ontario powinnas sie wybrac na zachod i
                      zobaczyc cud natury czyli Vancouver.
                      Jak tam dojedziesz to zapomnisz o tym brzydkim Ontario
                      • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 17.12.01, 02:48
                        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Chyba wiecej niz Ci sie wydaje, ale nie kazdy lubi o tym pisac.
                        > Poza tym jesli zwiedzilas juz cale Ontario powinnas sie wybrac na zachod i
                        > zobaczyc cud natury czyli Vancouver.
                        > Jak tam dojedziesz to zapomnisz o tym brzydkim Ontario.

Czesc Artur,
                        nie narzekalam na Ontario, ale zawsze chcialam sie przeniesc do Vancouver
                        (jestem zapalona narciara),kilkoro znajomych przenioslo sie do V. i co nieco
                        slyszalam ale wynioslo mnie w druga strone i mieszkam w Szwecjismile
                        Mieszkasz w V.?
                        Jak masz ochote, napisz pare slow na moj e-mail.
                        Pozdrawiam Cie

• Gość: artur Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.client.attbi.com 19.12.01, 00:58
                          Napisalem ale chyba zmienilas zdanie albo brak czasu
    • elf_mily Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 16.12.01, 01:57
      a ja bede sama w 8milionowym miescie i troche mnie to przeaza. Co robic?
      • Gość: zJG Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.piscataway-11rh15rt.nj.dial-access.att.net 16.12.01, 03:51
        Mam miejsce przy stole
        • Gość: elf Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.webport.bt.net 20.12.01, 23:52
          dzieki za zaproszenie smile
      • Gość: artur Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: 12.250.72.* 16.12.01, 04:01
        Ja tez ale ciekawe czy miasto jest to samo ?
        • Gość: elf Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.webport.bt.net 20.12.01, 23:51
          Londyn, juz trzeci raz...
      • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 17.12.01, 02:51
        elf_mily napisał(a):

> a ja bede sama w 8milionowym miescie i troche mnie to przeaza. Co robic?
        Ja jestem w milionowym ale co to za roznica?...
        Przylacz sie do nas tu na czat w Wigilie.
        Jest pare chetnych osob w innym watku i proponowana godzina to 7pm czasu
        polskiego.Pozdrawiam Cie.

• Gość: elf Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.webport.bt.net 20.12.01, 23:54
          wiec pewnie sie spotkamy tutaj smile
    • Gość: Diana Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.proxy.aol.com 16.12.01, 03:11
      To beda moje pierwsze swieta poza domem,bez rodziny,na obczyznie(USA).
      Spedze je z przyjaciolmi,mam nadzieje,ze bedzie milo,ale naprawde zycze sobie
      nastepne Boze Narodzenie spedzic bliskimi mi ludzmi.
      Serdecznie Cie pozdrawiam i zycze Ci radosnych Swiat Bozego Narodzenia!
      • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 17.12.01, 02:53
        Gość portalu: Diana napisał(a):

> To beda moje pierwsze swieta poza domem,bez rodziny,na obczyznie(USA).
        > Spedze je z przyjaciolmi,mam nadzieje,ze bedzie milo,ale naprawde zycze sobie
        > nastepne Boze Narodzenie spedzic bliskimi mi ludzmi.
        > Serdecznie Cie pozdrawiam i zycze Ci radosnych Swiat Bozego Narodzenia!

Najwazniejsze, ze nie bedziesz sama.Dzieki i nawzajem.
        • Gość: TEX Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.tor.pathcom.com 19.12.01, 02:30
          a moze lepiej samotnie (przeciez sie nienawidzimy --czytajac nasze forum)
          • Gość: viking Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.ipt.aol.com 19.12.01, 02:52
            jakie samotne ?????!!!! o czym ta rozmowa ??? przeciez jest TV POLONIA, jest
            INTERNET, sa TELEFONY [niedrogie wUSA iCAN] ,sa wyjatkowo tanie bilety
            lotnicze do Polski, sa nawet polskie czynne restauracje na terenie USA gdzie
            organizowane sa przyjecia dla samotnikow, nie widze zadnego problemu tylko
            ruszyc kieszenia, albo bilecik wstepu do polonia restaurant albo bilecik na
            PLL -LOT i do babci na pierogi, do wyboru, na ta okazje nie mozna miec weza w
            kieszeni. WESOLYCH SWIAT !!!!!!
          • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 19.12.01, 18:08
            Gość portalu: TEX napisał(a):

> a moze lepiej samotnie (przeciez sie nienawidzimy --czytajac nasze forum)

Jesli w ponad 22600 postow jakie sie znajduja na forum Polonii, dostrzegasz
            tylko nienawisc, a nie zauwazasz cieplych slow np.w naszym watku o swietach,
            to lepiej bedzie dla Ciebie i dla nas jesli je spedzisz samotnie, bo albo
            nic dla Ciebie nie znacza albo nigdy jeszcze nie byles na Swieta sam.
            Wesolych Swiat
            M.

• Gość: Wombat Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE...ja tez? IP: *.mega.tmns.net.au 20.12.01, 10:24
      Mufka, ja spedzam samotnie wiec ci potowarzysze wirtualnie...musimy tylko
      wyregulowac zegarki. Nie jestem w tym dobry, wiec mi powiedz jaka jest roznica
      miedzy wschodnia Australia a Twoim miejscem pobytu. Wiadomo ze anglosasi
      Wigilii nie obchodza wiec nie mam z tym problemu i traktuje jak normalny
      dzien...ide na plaze, a pozniej moze do pubu. A w pierwszy dzien swiat ide na
      plaze i pozniej na obiad do restauracji. No i pamietaj ze czasami mozesz byc
      samotna, bedac nawet wsrod setki ludzi...It's only state of mind!
      • Gość: tex Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE...ja tez? IP: *.tor.axxent.ca 20.12.01, 22:31
        mufka bla bla bla bla--wesolych swiat
      • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE...ja tez? 21.12.01, 02:11
        Gość portalu: Wombat napisał(a):

> Mufka, ja spedzam samotnie wiec ci potowarzysze wirtualnie...musimy tylko
        > wyregulowac zegarki. Nie jestem w tym dobry, wiec mi powiedz jaka jest roznica
        > miedzy wschodnia Australia a Twoim miejscem pobytu.
        U mnie 7pm, u Ciebie 2amsad(( dasz rade?
        > No i pamietaj ze czasami mozesz byc
        > samotna, bedac nawet wsrod setki ludzi...It's only state of mind!
        Pamietam,pamietam...zdarzalo siesmile))
        Dzieki.Pozdrawiam.

• Gość: Wombat Re: Do Mufki... IP: *.mega.tmns.net.au 21.12.01, 22:43
          Mufka, dlaczego zaczynasz swietowac o 19tej, przeciez u Ciebie ciemno robi sie
          po 16tej. Proponuje wiec dwie godziny wczesniej o 17tej Twojego czasu. Przyjdz
          na forum: www.ploty.com bo tam mozna bezposrednio porozmawiac, bede czekac...
          Rozumiem ze w moim klimacie jest latwiej samotnym, bo tutaj nie ma atmosfery
          swiatecznej. Wyobraz sobie te choinki i Mikolajow kiedy tak goraco (35st.C) i
          palmy dookola. No koncze bo ide na plaze...
          • Gość: Wladek Re: Do Mufki... IP: *.sll.se 22.12.01, 00:23
            Swieta mam "przechlapane" 23 i 24 pracuje. Zawsze jednak mozesz zajrzec do tego
            duzego niebieskawego budynku z wlasna stacja metra (np w ramach spaceru,
            omijajac zaspy). Zespól dyzurny (w duzej czesci polskojezyczny)przyjmie Cie
            serdecznie nawet jak bedziesz zdrowa (choc priorytet mamy dla chorych). Siatka
            z julklappami czeka. Odezwij sie jakos. Wladek.
          • mufka Re:----------------------------Do Wombata i reszty 22.12.01, 15:08
            Gość portalu: Wombat napisał(a):

> Mufka, dlaczego zaczynasz swietowac o 19tej, przeciez u Ciebie ciemno robi sie
            > po 16tej.
            W innym watku zostalo ustalone z innymi forumowiczami, zeby zaczac o 19.00
            czasu polskiego, wiec zeby spotkac sie razem z tamtymi -podaje 19.00, troche
            niewyjsciowo
            ze wzgledu na Was w Australii i podobnej strefie czasowej..sad
            bo Kanada i Usa zacznie z nami w srodku dnia.
            Jutro w niedziele podam na ktorym czacie sie spotykamy......smilechyba bedziemy
            mieli swoj pokoj.

Proponuje wiec dwie godziny wczesniej o 17tej Twojego czasu. Przyjdz
            > na forum: www.ploty.com bo tam mozna bezposrednio porozmawiac, bede czekac...
            Postaram sie byc juz o 17.00
            > Rozumiem ze w moim klimacie jest latwiej samotnym, bo tutaj nie ma atmosfery
            > swiatecznej. Wyobraz sobie te choinki i Mikolajow kiedy tak goraco (35st.C) i
            > palmy dookola.
            Wyobrazam sobie doskonale- spedzilam przelom grudnia i stycznia w Afryce Pd.
            i czulam sie jakbym sie zerwala z jakiejs bajki, kiedy lepilam uszka- (opalajac
            plecki jednoczesnie, w stroju kapielowym -siedzac na tarasie w ogrodzie),
            Sylwestra spedzilismy w parku, przy plazy nad Oceanem Indyjskim,wsrod tysiecy
            turystow -i cale szczescie, bo byc na urlopie w tym klimacie i witac Nowy Rok na
            jakims balu to bez sensu..
            Bardzo dziwne uczucie, wyjscie na plaze w min. odziezy na sobie a tu wystawy
            swiateczne, choinki, mikolaje ...super!

Pozdrowionka dla Ciebie
    • Gość: zaxon Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.arbok.dialup.pol.co.uk 22.12.01, 00:38
      Tez bym sie zapisal ale niech mi ktos przeliczy czas na Londyn?
      • yak-ona Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 22.12.01, 02:47
        ja spedzam pierwszy raz swiata bez rodzinki i przyjaciol-tak daleko od domciu-
        (pensyl. usa) pierwszy i ostatni- tak wyszlo!
        na wigilie bede z cala masa znajomych ( niemowiacych po polsku niestety) , ale
        to nie to samo!
        wszystkim spedzajacym wigilie z daleka od domu zycze duuuuzo cieeeepla......

moze czat polonia o 7 czasu polskiego nam wyjdzie???
      • mufka Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? 22.12.01, 15:09
        Gość portalu: zaxon napisał(a):

> Tez bym sie zapisal ale niech mi ktos przeliczy czas na Londyn?

Prosze bardzo u Ciebie 18.00-czekam na Ciebie
        Pa.pa
      • Gość: elf Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.webport.bt.net 22.12.01, 18:51
        Londyn 6.00. Gdzie jestes w Londynie?
        • Gość: zaxon Re: KTO SPEDZA SWIETA SAMOTNIE? IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 24.12.01, 20:33
          Plaistow,wschodni Londyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka