polonus5 03.09.07, 17:01 Mortgage Rates at 4.65%* $170,000 loan for under $656/month mortgage.refinance.leadsteps.com/mortgages-refinance.jsp?SourceName=JOY_168224_Top200_CNNMoneyJo&msg=35 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogo2 Re: Kupic czy Wynajmowac 03.09.07, 17:11 a co, namioty ,czy cos innego..? a moze tyle juz kosztuje spiwor urbana w ny...? polonus5 napisała: > Mortgage Rates at 4.65%* > > $170,000 loan for under $656/month Odpowiedz Link Zgłoś
polonus5 Re: Kupic czy Wynajmowac 03.09.07, 17:15 bogo2 napisał: a co, namioty ,czy cos innego..? a moze tyle juz kosztuje spiwor urbana w ny...? ==================================================================== tak to te namioty !!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=68445611 Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Kupic czy Wynajmowac 03.09.07, 17:40 wybacz , ze sie pytam glupio, ale gdyby u mnie ktos zadal podobne pytanie, to byloby tylko...kupic...kupic..kupic...!!!! typowa pozyczka mieszkaniowa, u mnie, to 7-7.5% nieodpisywane od podatku jak w usa... srednia cena domu w melbourne zbliza sie do $400 000.... polonus5 napisała: > Mortgage Rates at 4.65%* > $170,000 loan for under $656/month > > tak to te namioty !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlody774 Re: Kupic czy Wynajmowac 03.09.07, 18:50 W Oz jest was mnie i macie podobna mentalnosc do UK, czy Kanady (ustepliwa), wiec wiadomo latwo jest wam wmowis, ze kryzys juz sie skonczyl i musicie placic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
za_morzem namioty polonusa... 03.09.07, 19:01 polonus5 napisała: > bogo2 napisał: > > a co, namioty ,czy cos innego..? > a moze tyle juz kosztuje spiwor urbana w ny...? > > ==================================================================== > tak to te namioty !!!! > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=68445611 te namioty polonus? www.cbc.ca/news/story/2003/10/13/tentcity031013.html www.hartford-hwp.com/archives/44/247.html Odpowiedz Link Zgłoś
mlody774 Re: Kupic czy Wynajmowac 03.09.07, 18:47 To tego musisz doliczyc koszty podatku od nieruchomosci(jakies USD USD5000 rocznie), kiszty utrzymania, to ze beda tanisze i ze mozesz tego cziezko zalowac kupujac teraz. Jedno jest pewne, one zawsze beda i nie zdrozeja w conajmnie nastepnych 5 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
pjd1 Re: Kupic czy Wynajmowac 03.09.07, 19:11 to nie taniośc kredytu decyduje, tylko faza rynku. Rynek nieruchomości jest cholernie cykliczny; z fazy wzrostu wchodzi w przewartościowanie, a potem jest kryzys.. - najlepszy okres do kupowania, po którym oczywiście przyjdzie faza wzrostu... nie wiem skąd piszesz, ale w/g opracowań które widziałem np. rynek Australijski jest przewartościowany o 50%... Z tego co czytam i widze w CNN rynek amerykański grdzieniegdzie wpadł w dołek - a więc - kupować... pzdr P. Odpowiedz Link Zgłoś
harlista Re: Kupic czy Wynajmowac 03.09.07, 19:59 Z tego co czytam i widze w CNN rynek amerykański grdzieniegdzie wpadł w dołek - > a więc - kupować... Moim zdaniem jeszcze nie. Za rok bedzie duzo taniej - sprawdz rok 1985-1987 Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Kupic czy Wynajmowac 04.09.07, 00:25 to zalezy od tego czy chesz w tkaim domu mieszkac przez nastepne 20 lat bez remontow, oczywiscie jak bedziesz nadal pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
za_morzem Re: Kupic czy Wynajmowac 04.09.07, 00:28 170 tys? w vancouver nie kupisz za to one bedroom apartment. Odpowiedz Link Zgłoś
kan_z_oz Re: Kupic czy Wynajmowac 04.09.07, 03:22 za_morzem napisał: > 170 tys? > w vancouver nie kupisz za to one bedroom apartment. ODP: Kupować. Przy sydnejskich cenach to cena miejsca parkingowego w CBD. Nie kupisz za to nawet studia. Pozdrawiam Kan Odpowiedz Link Zgłoś
kan_z_oz Re: Kupic czy Wynajmowac 04.09.07, 03:23 pjd1 napisał: > to nie taniośc kredytu decyduje, tylko faza rynku. > > Rynek nieruchomości jest cholernie cykliczny; z fazy wzrostu wchodzi w > przewartościowanie, a potem jest kryzys.. - najlepszy okres do kupowania, po > którym oczywiście przyjdzie faza wzrostu... > > nie wiem skąd piszesz, ale w/g opracowań które widziałem np. rynek Australijski > jest przewartościowany o 50%... > > Z tego co czytam i widze w CNN rynek amerykański grdzieniegdzie wpadł w dołek - > a więc - kupować... > ODP: Zawsze mnie fascynowały takie opracowania. Na marginesie - Sydney zaczyna 'iść znowu w górę'. Kan Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Kupic czy Wynajmowac 04.09.07, 09:15 ameryka jest jak zwykle bardzo zroznicowana. sa obecnie stany w ktorych ceny domow rosna i sa gdzie maleja. srednia cena domow w calych stanach nieznacznie wzrosla (porownujac kwartaly). napewno jest to czas na zakupy, choc kupujacych jest ciagle malo. powodem sa wysokie oprocentowanie. rata ponizej 5% to rata teoretyczna (ekselent kredyt, wysokie zarobki, krotki termin splaty). realna stala rata na 30 lat jest obecnie ok 6.5% czyli co jest wazne ARP powyzej 7%. kupic dom w kazdym jest dobrze. bez wzgledu na to czy zamierzamy w nim mieszkac dlugo czy krotko. poprostu chodzi o to aby nasza miesieczna oplata nie poszla do kieszeni wlasciciela a na nasze konto w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Kupic czy Wynajmowac 04.09.07, 23:09 Kupujemy dom za 300 tysiecy i placimy 1800 $ miesiecznie i 20 $ property tax.Razem to jest 2000 $.Trzeba doliczyc koszty utrzymania 600 $ miesiecznie i wychodzi nam2600$.Za trzy pokojowe moeszkanie zaplacilismy by wynajmujac go 1500 $.Czyli kupujac jestesmy w plecy 1100 $.Lepiej wynajmowac a nadwyzke iwestowac na gieldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Kupic czy Wynajmowac 05.09.07, 06:00 w usa. kupujesz dom za $300tys i placisz miesiecznie $1500 z taxem i ubezpieczeniem. wynajmujesz? placisz tez $1500. w jednym i drugim przypadku placisz koszty utrzymania, czyli prad, gaz, woda, kabel, itd. remonty czy naprawy robi sie sporadycznie (raz na 10-15lat) i sa to kwoty stosunkowo niewielkie. w pierwszym przypadku ok polowy z placonej kwoty t.j. $750/m lub wiecej, splacasz realnie swoj kredyt. czyli tak jakbys wplacal na swoje dobrze oprocentowane konto oszczednosciowe. innaczej mowiac, stosujac twoja terminologie, to jest to co jestes w plecy przy wynajmie. do tego dochodzi przyrost cen domow na rynku. ty za wynajmowany dom/apartament bedziesz placil coraz wiecej. wlasciciel domu, ciagle tyle samo. tak jak dzisiaj wlasciciel placi $1500, za 20 lat tez bedzie placil $1500. ty juz $2000 a moze $3000. ty z pieniedzy za wynajem nie masz nic, on mam kapital ktory moge zadysponowac w rozny sposob. w rezultacie ty jestes w plecy co miesiac minimum $1000. cieszysz sie? ) nie mowiac o wielu innych korzysciach z posiada wlasnego domu. w swoim domu ty ustanawiasz rule a nie landlord. tego chyba nie musze rozwijac. do tego w usa, tych ktorzy nie maja swojego domu traktuje sie innaczej. to nie sa ludzie godni zaufania wtedy kiedy staraja sie o prace, inna pozyczke czy przy otwieraniu biznesu. tacy sa podejzani. to jest margines poleczny. to jest w usa 90% biedota z wlasnego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Kupic czy Wynajmowac 05.09.07, 16:56 lopatologicznie, ale prawdziwie...!!!! moze czasami, tak trzeba....!!! jphawajski napisał: (...) > ty za wynajmowany dom/apartament bedziesz placil coraz wiecej. > wlasciciel domu, ciagle tyle samo. tak jak dzisiaj wlasciciel > placi $1500, za 20 lat tez bedzie placil $1500. ty juz $2000 > a moze $3000. ty z pieniedzy za wynajem nie masz nic, on mam > kapital ktory moge zadysponowac w rozny sposob. > w rezultacie ty jestes w plecy co miesiac minimum $1000. cieszysz > sie? ) (...) Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Kupic czy Wynajmowac 05.09.07, 17:23 bruno5 napisał: > Kupujemy dom za 300 tysiecy i placimy 1800 $ miesiecznie i 20 $ ty bruniasty co najwyzej nowe gacie mozesz sobie kupic > 1100 $.Lepiej wynajmowac a nadwyzke iwestowac na gieldzie. tak wlasnie gadaja golodupce, ktore ani na dom ani na gielde nie maja kasy juz to kiedys pisalem, ale ze juz starcza skleroze masz to jeszcze raz napisze ktos kupuje dom za te 300k wkladu wlasnego daje 15k niech ten dom pojdzie do gory tylko 5% w ciagu roku daje to 15k zysku z zainwestowanych 15k znajdz mi lepsza inwestycje dziadu Odpowiedz Link Zgłoś