norma_baker 28.12.07, 08:55 Wielki rezyser i wspanialy czlowiek. Ormianin z pochodzenia byl wielkim Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekqbn Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 10:01 norma_baker napisał: > Wielki rezyser i wspanialy czlowiek. Ormianin z pochodzenia byl > wielkim Polakiem. > Hmmm, chyba się pomyliłes. Przecież według ciebie wszyscy Polacy to młotki i naród bez kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
norma_baker Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 10:19 ty na pewno ale chyba nie chcesz sie z nim porownywac? Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 10:22 norma_baker napisał: > ty na pewno ale chyba nie chcesz sie z nim porownywac? Wedlug normy on nie byl Polakiem i stad jego "wielkosc". Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 10:27 ale za to macie walese ktory bedzie decydowal o przyszlosci unii europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 10:38 Walesa przynajmniej nie ma decydujacego glosu: distantocean.com/images/bush-turkey-mad.jpg jphawajski napisał: > ale za to macie walese ktory bedzie decydowal o przyszlosci unii > europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 10:28 a ty co sie tu przepychasz z tym jelopem? Nie widzisz, ze to kretyn? Kawalerowicz umarl, byl i nie ma go. Niestety jedna jaskolka wiosny nie czyni jak mowia, a w Londynie Polacy nadal sraja po bramach a Polki puszczaja sie za marny grosz... (jedna mi kiedys powiedziala ze tak odklada na studia, ha ha ha....). A ten dupek tutaj zajmuje oczywiscie glos na kazdy temat. Pewnie za to dostanie premie. Oj norma, zszedles na psy, jak z kims takim konwersujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 12:49 Daj sobie spokoj. To nie wina Polakow, ze zyd Balcerowicz wprowadzil w Polsce ponad 20% bezrobocie, i ze Polacy zarabiaja w UK po 100 funtow na TYDZIEN! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 10:50 norma_baker napisał: > ty na pewno ale chyba nie chcesz sie z nim porownywac? Ja się z nikim nie porównuję. Ale to nie ja napisałem, że: > zalezy od kultury ogolnej narodu a takiej w ogole nie ma w Polsce. (norma_baker tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=44&w=73722335&a=73731998 ) Może nie jesteś Polakiem i takim się nie czujesz, ale to nie powód, by wszystkich Polaków obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 12:50 Nie sadze ze Ormianin. Wazne, ze byl najwybitniejszym polskim rezyserem XX wieku. Wajda, ze swymi gniotami typu "Katynia" mogl za nim co najwyzej nosic scenariusze... Odpowiedz Link Zgłoś
hotdog1 Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 17:47 Katyn to wybitne dzilo Wajdy !! - a gniotem to jestes Yapa !! z twoim komunistycznym i wypranym mozgiem Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 20:24 czasem jak widac mozemy sie zgadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 15:14 "Katyn" Wajdy to fiasko artystyczne i na dodatek robi zla robote w stosunkach polsko-rosyjskich. A Polska graniczy wciaz z Rosja! Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 20:23 dlaczego uwazasz ze Katyn byl gniotem? Wg mnie pokazal dokladnie to co jest dostepne na necie: aresztowanie, transport, wiezienie, przesluchanie i rozwalke. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 21:38 Ja także nie uważam, by film 'Katyń' był gniotem - wiernie oddaje to co sie wydarzyło. A sam Katyń - jako wydarzenie historyczne to wielka tragedia narodu Polskiego. I tu zdania nie zmienię. Należy się szacunek tam pomordowanym przez NKWD. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 04:26 jemu raczej chodzi o to ze katyn to fikcja. juz kiedys sie popisywal taka wiedza :_) ty tez nie musisz kamuflowac. nkwd to kto? Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 15:16 Nie tyle fikcja, ale sprawa znacznie bardziej zlozozna nic to podawala i podaje propaganda. A Wajda znow nakrecil klamliwa propagitke. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 18:54 mrzorba napisała: > A Wajda znow nakrecil klamliwa > propagitke. Katyniem interesuję się bardzo osobiście, że tak się wyrażę, więc mam orientację jak to wyglądało. W Katyniu został zamordowany brat mojego pradziadka. A Wajda dokładnie przedstawił fakty. Nawet historycy rosyjscy to potwierdzają, którzy mają dostęp do archiwów Kremla. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 18:51 jphawajski napisał: > ty tez nie musisz kamuflowac. nkwd to kto? Sądziłem, że każdy wie co to było NKWD: pl.wikipedia.org/wiki/NKWD Odpowiedz Link Zgłoś
mrsrobinson Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 28.12.07, 21:54 Znowu jndna wielka plama. Juz raz ci pisalam, powinnas cos wiedziec na temat na jaki sie wypowiadasz. Moja nalepsza kolezanka w USA jest Ormianka z Egiptu. Nigdy nie byla w Polsce, nie zna slowa po polsku ale wie ze Jerzy Kawalerowicz byl Ormianinem. Kazdy kulturalny czlowiek o tym wie, bo on wielokrotnie to podkreslal. A ty co, nie mialas mozliwosci uslyszec? Bo o czytanie i innych mozliwosciach informacji pewnie nie ma u ciebie mowy. pl.wikipedia.org/wiki/Kategoriaolscy_Ormianie Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 01:08 Ormianin-Armenczyk Kawalerowicz wspaniale dal dupy w filmie Cien. Odpowiedz Link Zgłoś
hotdog1 Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 15:46 mrzorba - czyli yapa !! osmieszyl sie ze swa glupota na temat Katynia !! ten czlowieczek z wypranym mozgiem przez szkolenia PZPRu do dzis wierzy w ruska propagande ,jako aktywny i zagorzaly towarzysz partyjny z lat 1950 - 1985,ciagle reprezentuje swoje komunistyczne poglady ! i to szczegolnie na forum polonia. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 19:17 moze nie widzial filmu i tak na zapas powiedzial. Zanim nie zobaczylem filmu to tez myslalem, ze jak jak Wajda i jak krecil w Moskwie to musial to byc gniot ale okazalo sie, ze jakims cudem Wajda potrafil zrobic film ktory wg mnie jest rzetelny przynajmniej jak porownuje do relacji na necie. Mogl co prawda dodac pare zyciorysow tych cudownie uratowanych ktorzy sie tym nie chwala. Mogl podac ze jak Rosjanie dokonywali aresztowan to juz mieli dokladnie przygotowane listy wg ktorych zamykali. Mogl troche bardziej wyjasnic te NKWD-owska stojaca psychologie za machina smierci ktora jest co prawda pokazana ale nie wyjasniana...ale mimo wszystko film jest mistrzowski. Polecam Twierdze Szyfrow, 13 odcinkow, zrobiona jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_uk Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 19:26 Chyba nie porownujesz Wajdy do Kawalerowicza. Kawalerowicz to byl zawsze rezyser klasy S, Wajda raz byl dobry a raz nie, nie ma zreszta porownania. Wielki artysta, co tu duzo mowic. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 29.12.07, 21:19 piss.doff napisał: > Polecam Twierdze Szyfrow, 13 odcinkow, zrobiona > jest super. Równiez polecam ten film, scenariusz na podstawie powieści Wołoszańskiego - a to daje gwarancje wiernego oddania realiów historycznych, choć brak danych co do samego faktu istnienia 'aparatu'. Warto jednak obejrzeć, by zobaczyć 'jak to kiedyś było'. Film dostępny tutaj: www.itvp.pl/event/twierdzaszyfrow/ Szkoda tylko, że zabezpieczony DRM, nie da się zrobić backupu do obejrzenia w przyszłości. Szkoda, że na itvp Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 30.12.07, 13:15 maciek, idz na peb i tam jest 13 odcinkow. Co mnie jednak bardziej interesuje, moze wiesz, czy sa te odcinki moze na DVD (nie te z netu ale firmowo zrobione na DVD i moze w jedenj calosci Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 30.12.07, 16:10 piss.doff napisał: > maciek, idz na peb i tam jest 13 odcinkow. Co mnie jednak bardziej > interesuje, moze wiesz, czy sa te odcinki moze na DVD (nie te z netu > ale firmowo zrobione na DVD i moze w jedenj calosci Odpowiedz Link Zgłoś
donk A Ormianie to na jakiej planecie zyjom? 30.12.07, 16:15 On byl ormianem. heheheh Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa ...oraz Janusz Domagalik, Wojciech Gierłowski, 29.12.07, 19:21 Jerzy Ofierski... Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: ...oraz Janusz Domagalik, Wojciech Gierłowski 30.12.07, 13:16 lubie takie wlepione oczy Odpowiedz Link Zgłoś
pan666 Re: Zamarl Jerzy Kawalerowicz 30.12.07, 17:35 mial 85 lat,stac go bylo na ten akt excentryzmu. oby w zaswiatach fuche krytyka filmowego dostal. Odpowiedz Link Zgłoś