olekbartek 04.06.09, 11:07 Moze to dziwne pytanie, ale nie umiem znalezc na nie odp wiec spytam Was: czy w Egipcie w morzu sa meduzy? Pytam bo moj syn obsesyjnie boi sie meduz po ostatnich wakacjach w Tunezji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olekbartek Re: meduzy 04.06.09, 11:12 o kurcze, to niedobrze, ale dzieki za info, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: meduzy 04.06.09, 11:22 Ja bym powiedziała, że bywają. Bo w zeszłym roku były ze dwa dni meduzowe na całe dwa tygodnie - nie wiem, jakiś prąd je przywiał, czy co, ale nie parzyły. A dwa lata temu nie widziałam ani jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: meduzy 04.06.09, 11:33 Bywają okresowo, ale przede wszystkim nie są tak paskudnie duże, jak te śródziemnomorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: meduzy 04.06.09, 13:37 Z reguły dwa rodzaje ; większe ( ok 10/30 cm dia) i lekko różowe - w zasadzie niegroźne tyle ,ze poprzez swoje zagęszczenie odbierają przyjemność snorkowania ; no i dużo mniejsze (ok 5 cm dia), intensywnie różowe z bardzo długimi czarnymi parzydełkami , których często nie widać; oparzenia - szczególnie twarzy - są bolesne. W obydwu przypadkach lepiej wyjść z wody i przeczekać . Odpowiedz Link Zgłoś