30.09.13, 11:43
witam, jestem mamą ponad 3 miesięcznego dziecka, Mateusz od 3mż jest karminy butelką. Na początku pil ładnie swoje porcje, ale problem pojawił się ok 2mż kiedy to zaczął pić połowę porcji, raz wypija 60ml innym razem 120ml, dobowo wychodzi jakieś 550-600ml. Jego waga to 5750g.proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić, czy zmienić mleko czy dosypać kaszki lub kleiku, ponieważ wydaj mi się że za mało waży??
Obserwuj wątek
    • 1ewcia164 Re: niejadek? 30.09.13, 11:50
      dodam że od początku karmię mlekiem Hipp bio combitic
    • unaluna Re: niejadek? 02.10.13, 20:16
      Pocieszę Cię, że moje dziecko w tym wieku ważyło jeszcze mniej...teraz ma 10 miesięcy z małym hakiem, 10 kilo na liczniku i nieposkromiony apetyt. Za chwilę będziesz mogła już rozszerzać dietę, wprowadzać kaszkę, pierwsze warzywa i owoce. Może mały będzie chętniej jadł inne pokarmy niż mleko, może to chwilowy spadek apetytu (moja znacznie gorzej jadła jak wyłaziły pierwsze zęby na początku 4 miesiąca). Może poczekaj do 4 miesiąca i jeśli wtedy waga będzie dalej bez zmian lub słabo przyrastać (ale trzeba pamiętać,że po 3 miesiącu dziecko nie przybywa już tak gwałtownie na wadze) to pewnie należałoby udać się do pediatry z tym problemem.
      • 1ewcia164 Re: niejadek? 03.10.13, 12:58
        dzięki za pocieszenie
    • kluska77 Re: niejadek? 09.10.13, 19:52
      3 miesiące i prawie 6kg a Ty mówisz, że on mało waży? A w siatce centylowej sprawdziłaś? Toż to kawał chłopa! Leciutko poniżej 50 centyla! :)

Powiem Ci, że moja od początku jadła mniej niż teoretycznie powinna, a centylowo z wagą cały czas w 75c. Po prostu dobrze się przyjmuje. Teraz ma rok i pije góra 300-400ml dziennie i waży prawie 11kilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka