elise1 26.05.07, 20:21 moja mała 4 czerwca konczy 4 miesiące chciałabym jej podać kaszke ile moze zjeśc na pierwszy raz i jaką polecacie??????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiaczek85 Re: kaszki??????????? 26.05.07, 22:09 moj maly ma prawie 4 miesiace, od 2 tygodni podaje mu kaszki ryzowe, o roznych smakach [bananowe, jablkowe, malinowe]. pierwszy raz podalam mu na noc lekko gesto kaszke, zeby za bardzo nie obciazyc zoladka. potem obserwowalam. nic sie nie dzialo, wiec wprowadzalam nowe smaki. poczatkowo podawalam malemu jeszcze w poludnie kaszke na gesto z lub bez owocow [bo podaje tez powoli deserki], jednak wycofalam te kaszke, poniewaz nasycalam malego na bardzo dlugo i wypadl by jeden posilek, a i tak zjada 5 razy na dobe, a 4x na dobe to chyba za malo. tak wiec teraz daje mu kaszke polgesto tylko na noc, przygotowuje 160ml mleka i dosypuje 4 miarki kaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: kaszki??????????? 26.05.07, 22:29 a czy ta kaszke na noc podjaesz w butelce czy lyzeczka? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek85 Re: kaszki??????????? 27.05.07, 08:49 te na polgesto podaje butelka. maly dostaje ja po kapieli i juz zazwyczaj jest tak zmeczony, ze lyzeczka nie dalby rady zjesc. jak robilam mu na gesto lub podaje deserki to zjadal z lyzeczki bardzo ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek85 Re: do misiaczek 85 27.05.07, 08:58 na pierwsza porcje zrobilam 160ml mleka, tyle ile zazwyczaj zjadal na noc, po czym dosypalam 1 miarke kaszki. nastepnego dnia 2 miarki, az w koncu po 4 dniu byly juz 4 miarki. w miedzyczasie obserwowalam skore a takze kupke, nie bylo zadnych zaparc, kupka ladna, zielona, papkowata ;) co do rodzaju kaszek, na razie poprzestalam na samych ryzowych, kupilismy ostatnio kleik ryzowy, ale jeszcze mu nie podalam i chyba wstrzymam sie jeszcze jakis czas. mysle, ze jak Jasiek juz porzadnie skonczy 4 miesiace, bede mu wtedy rozrzeszac diete o zupki i inne rodzaje kaszek. jego dien wyglada tak: 9.00 - 160ml mleka 12.00 - 130-150ml mleka 15.00 - 120ml mleka 16.15 - pol sloiczka owocow 18.00 120ml mleka 21.30 - 200ml kaszki polgestej po kaszce na noc maly spi do ok. 8.30 rano. sam sobie wyregulowal taki rytm, zjada 5 posilkow mlecznych, choc wg. schemtaow powinien jesc 6xdobę, no ale nie mam kiedy mu wcisnac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek85 Re: do misiaczek 85 27.05.07, 08:59 a kaszke na noc podaje mu butla. maly po kapieli jest zazwyczaj juz polspiacy i nie sposob podac lyzeczka. z kolei owoce zjada lyzeczka, fajna zabawa dla calej rodziny ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek85 Re: kaszki??????????? 27.05.07, 21:38 uu, to duża dziewczynka :) mój waga urodzeniowa 2400 waga obecna ok 6200 urodzil sie w 36tc. Odpowiedz Link Zgłoś