Dodaj do ulubionych

Pytania o zlobek

12.05.15, 16:25
Jestem zupełnie zielona w kwestiach żłobkowych i będę baaardzo wdzięczna za pomoc.

1)Czy jest jeszcze możliwość składania podań o przyjęcie od września w żłobkach publicznych? Wyczytałam, że najpóźniej można to zrobić do 15 maja, czy to prawda?
2) W sieci nie ma prawie w ogóle opinii o żłobkach publicznych i z wielu wpisów wiem, że rodzice jeżdżą do żłobków i tam wypytują o interesujące ich kwestie. Czy na takie wizyty trzeba się umawiać np. z dyrektorką/em żłobka czy wystarczy pojechać i ktoś ze mną porozmawia i pokaże mi placówkę?

Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: Pytania o zlobek 17.05.15, 14:54
      U nas podanie możesz złożyć zawsze w każdym czasie. O przyjęciu decydują punkty.
      Trzeba zadzwonić i się umówić i w krzewy pokażą ci placówkę. Na ogół robi to dyrektorka chyba że jej nie ka to ktoś inny.
    • mum2004 Re: Pytania o zlobek 18.05.15, 10:38
      Do 15 maja był pierwszy nabór. Składać można zawsze jednak szanse dostania się w tym momencie od września są mizerne.
      Do żłobka najlepiej podjechać, można zadzwonić i porozmawiać.

A wogóle to polecam forum żłobki
      forum.gazeta.pl/forum/f,646,Zlobki.html
      • bieniewicka Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 14:21
        Złożyłam wniosek w styczniu. Pani dyrektorka szczerze mi powiedziała, że mając 1 dziecko czas oczekiwania w Warszawie to około półtora roku jeśli ma sie standardowe punkty czyli

1 dziecko
        mama pracuje i tata pracuje
        podatki płacone w Warszawie
        • nothing.at.all Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 15:23
          A i tak krótko wink. Mi powiedziała ze około 2 lata przy tych parametrach. Jakby było rodzeństwo to rok z kawałkiem. Tak nam państwo pomaga.
          • kiddy Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 15:41
            Bo niestety dziecko trzeba rejestrować tuż po urodzeniu. Ja o tym nie wiedziałam, zarejestrowałam, jak mały skończył rok i na żłobek państwowy w Warszawie nie ma szans. W naszej dzielnicy dziecko z standardową liczbą punktów nie doczeka się miejsca, niestety, a w Śródmieściu za późno się zarejestrowaliśmy.
            • bieniewicka Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 16:10
              Kiddy, prawda to... Ja zarejestrowałam jak mała miała niecałe 8m, o 8 za późno tongue_out ech.
              • kiddy Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 19:36
                Dodam jeszcze, że jakiś czas temu rozmawiałam na placu zabaw z mamą rocznych bliźniaków, której trzyletni syn nie dostał się do państwowego przedszkola. Też uroczo wink.
                W naszym dzielnicowym żłobku (jest JEDEN w całej dzielnicy) od dwóch lat nie przyjmują dzieci ze standardową liczbą punktów. Pewnie następne dziecko się załapie, bo będzie miał rodzeństwo, a do tego do 2017 r. mają wybudować nowy żlobek.
            • nothing.at.all Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 20:43
              A tak nieprawda. Ja zarejestrowałam miesiąc po urodzeniu jak dostałam pesel i do trzech żłobków. Jesteśmy na 200-250 miesiącu w każdym z nich. A rejestrować am w lipcu 2014. Do 2016 nie ma szans w mojej dzielnicy.
              • ela.dzi Re: Pytania o zlobek 25.05.15, 13:47
                Tak samo zrobili znajomi w Rzeszowie.
        • biankao Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 20:32
          Złożyłam 15 maja, czyli zupełny last minutęwink Z tego co piszecie nie mamy szans, ale nie chciałam sobie płuc w brodę, ze nie spróbowałam. Za to Pani w przedszkolu nie była negatywna, powiedziała, ze trzeba próbować, bo nigdy nie wiadomo a nóż sie uda)
          • nothing.at.all Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 20:45
            Może się udać bo rodzice czasami rezygnują albo wybierają inny zlobek. Ale ja na 259 miejscu to raczej nie mam szans żadnych.
            • kiddy Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 20:52
              Podobno warto próbować w okolicach października, listopada, bo część rodziców zabiera maluchy ze żłobka, gdy dużo chorują albo po prostu źle znoszą pobyt w placówce. Warto dzwonić i pytać, czy coś się nie zwolniło.
              • paulina8989 Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 20:58
                nie ogarniam tego...a co ma mama zrobic z dzieckiem jak oboje rodzice pracuja?? przeciez to absurd...
                CHORY KRAJ
                • bieniewicka Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 21:00
                  Jak to co paulina. Posłać do prywatnego za około 1500zł. W Warszawie przynajmniej takie ceny.
                  Za*biście co.
                  • nothing.at.all Re: Pytania o zlobek 20.05.15, 21:47
                    Powiem tak...zlobek 1500 i wyżywienie i dojazd i inne rzeczy dla córki i moja praca robi się czysto hobbistyczna. Chore to prawda.
            • biankao Re: Pytania o zlobek 21.05.15, 23:24
              Ale sie uśmiałam jak zobaczyłam, ze jesteśmy na 477 miejscu w żłobku trzeciego wyboru na na 500 którymś w dwóch pozostałychwink nie wiadomo czy śmiać sie czy płakaćwink
              • nothing.at.all Re: Pytania o zlobek 22.05.15, 10:33
                No my cos około 250. Plakac wink.
              • biankao wyniki 22.05.15, 14:03
                No i d...pa. Przesunęliśmy się z miejsca 477 na 365wink Czyli może za 2-3 lata się dostanietongue_out
                • biankao Re: wyniki 22.05.15, 14:05
                  odświeżyłam stronę i zrobiło się 363, może jak będę odświeżać to spadnie do 0 ....tongue_out
                  • bieniewicka Re: wyniki 22.05.15, 14:08
                    hehehehe ja jak zwykle posiałam gdzieś dokumenty i nie wiem jaki jest nasz pin. To se sprawdziłam miejsce tongue_out
                    • nothing.at.all Re: wyniki 22.05.15, 14:15
                      A pin to nie pesel?
                      • nothing.at.all Re: wyniki 22.05.15, 14:15
                        I na mailu powinnaś mieć chyba nie wiem w sumie do ojca bo mąż to ogarnia.
                        • bieniewicka Re: wyniki 22.05.15, 14:17
                          Tak, wszystko w mailu jest smile Nie, pesel to nie pin. Podajesz pesel a potem 4-cyfrowy PIN.
                  • nothing.at.all Re: wyniki 22.05.15, 14:10
                    To klikaj jeść ze 363 razu....Codziennie raz i będziecie za rok na 0 wink.
                    • bieniewicka Re: wyniki 22.05.15, 14:13
                      a, już doszłam do ładu, przecież w mailu wszystko jest.

I wybor ZLOBEK nr 7 --> MIEJSCE: 309
                      II wybor ZLOBEK nr 5 --> MIEJSCE: 308
                      III wybor ZLOBEK nr 21 --> MIEJSCE: 232

to ja też może będę klikać!! tongue_out
                      • biankao Re: wyniki 22.05.15, 14:18
                        Uuuu bieniewicka 232! Ale wyklikałaś, pozazdrościćwink
                      • nothing.at.all Re: wyniki 22.05.15, 14:21
                        Zlobek nr 5 jest super przy odynca tak? Znajomi mówili że fajny i dziecko zawsze zadowolone.
    • stara-a-naiwna Re: Pytania o zlobek 21.05.15, 10:28
      we Wrocławiu jeszcze nie rozpoczęła się procedura przyjęć do żłobka

• ela.dzi Re: Pytania o zlobek 25.05.15, 13:51
      Generalnie mogę Wam powiedzieć, że te listy są o pupę rozbić. Rok temu córka znajomych niby nigdzie się nie dostała, była w którejś setce, a w trakcie poszukiwań prywatnego żłobka okazało się, że jednak dostała się. Nie wiadomo czemu, nie wiadomo jak, nie wiadomo czemu akurat ona. Nie było żadnej podstawy. Także naprawdę nic mnie nie zaskoczy przy rekrutacji.
      • betka1984 Re: Pytania o zlobek 25.05.15, 14:46
        Bo czesc rodzicow rezygnuje, nie potwierdza woli zapisu i wtedy biora nastepna z listy. My sie w ten sposob dostalismy- z 200 miejsca. Teraz z kolei syn z 200 przeskoczyl na 40, wiec jest szansa. Jak cora chodzila do zlobka to z 25 dzieci we wrzesniu, do czerwca dotrwala polowa. Reszta sie zmienila, bo rodzice zabierali dziecu z roznych wzgledow.
    • terapeutycznak1 Re: Pytania o zlobek 01.06.15, 15:17
      Proponujemy zajęcia w Terapeutyczna Kawiarnia na Ursynowie "Niemowle i Rodzic"

Naszym celem jest stworzenie zajęć, które będą odpowiadać na potrzeby rozwojowe dziecka do 1 roku życia. Poprzez ciekawą i aktywną zabawę, przy wykorzystaniu naturalnych zasobów dziecka, jego wrodzoną ciekawość i wrażliwość, będziemy wspierać jego prawidłowy rozwój (umysłowy, ruchowy, społeczny, językowe, percepcję wzrokową i słuchową). Będziemy m.in. poznawać różne ciekawe przedmioty, ugniatać, szeleścić, budować, rozwalać, grzechotać, śpiewać, turlać, chować się, szukać, lepić, relaksować się, masować. Podczas zajęć będą wykorzystywane różne materiały (nawet brudzące), lepiej więc zabrać ze sobą ubranka na zmianę. Zajęcia przeznaczone są dla dzieci oraz rodziców, opiekunów.

Ponadto zajęcia te są świetną okazją dla rodziców, by zaczerpnąć od prowadzących i innych rodziców, moc inspiracji i pomysłów na wspólną zabawę oraz wzmocnić więź między dzieckiem i rodzicem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka