inez1978 02.07.09, 16:34 Jakie są grupy wiekowe w żłobkach? Czy jest ustalona norma czy każdy żłobek podchodzi do podziału wiekowego indywidualnie? Może to głupie pytania ale proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaktosik Re: Grupy wiekowe 02.07.09, 20:14 W znajomym mi żlobku było mniej więcej tak: najmłodsi do ok. 1,5 roku, potem 1,5-2,5 i najstarsza grupa. W praktyce przenoszą nie po skończeniu ściśle określonego wieku, ale wtedy, kiedy dziecko juz po prostu do starszej grupy pasuje, bo jest bardziej samodzielne itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: Grupy wiekowe 03.07.09, 11:33 podział zależy od ilości grup w danym żłobku, najczęsciej są to 3 lub 4 grupy, teoretycznie kazda grupa ma określony przedział wiekowy, ale nie jest to traktowane rygorystycznie, wszystko zależy od wieku dzieci z nowego naboru, wieku dzieci pozostających (przechodzących z młodszej grupy). W żłobku mojej córki podział wygąda oficjalnie tak: Grupa pierwsza - dzieci w wieku od 5 do 14 miesięcy Grupa druga - dzieci w wieku od 14 miesięcy do 2 lat Grupa trzecia - dzieci w wieku od 2 lat do 2 lat 6 mies. Grupa czwarta - dzieci w wieku od 2 lat 6 mies. do 3 lat Nie jest to sztywny podział - moje dziecko rozpoczęło uczęszczanie do żłobka w wieku 1 roku i 10 miesięcy, więc powinno niby wejść do grupy 2, ale trafiło do grupy 3 (podejrzewam, ze w grupie 2 nie było już wolnych miejsc) Odpowiedz Link Zgłoś