Dodaj do ulubionych

HCV raz nisko dodatni, raz ujemny

18.11.09, 19:25
Robiłam HCV w dwuch różnych przychodniach, raz wyszedł nisko
dodatni razx według osoby robiącej ewidentnie ujemny...jaka jest
szansa że PCR wyjdzie dodatni, i jaką metodą PCR najpier robić bo
nikt mi nie umie doradzić...che to zrobić prywatnie i szybko bo
jestem w ciąży
Obserwuj wątek
    • foxy90 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 19:40
      Dlaczego chcesz zrobić to prywatnie?
      Poproś lekarza o skierowanie na badanie hcv RNA.
      • fast-usypiacz Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 19:47
        Lekarz rodzinny może nie chcieć dać skierowania na badanie. Nie wiem czy musi
        ale mogę się dowiedzieć. Zona brata jest rodzinnym.
        • athena1983 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 19:56
          chce prywatnie bo nie mam czasu jeżdzić po Warszawach a u mnie robią
          tylko prywatnie, tylko w jedym mówią żeby zrobić ilościowo w drugim
          jakościowo i nie wiem które rtobić
          • athena1983 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 19:57
            Raz HCV wyszło nisko dodatnie (było wysyłane do W-wy) drugi raz
            robione w innym miejscu wyszło ujemnie i osoba która je robiła
            twierdzi że na pewno jest ujemne i że tam gdzie wyszło nisko
            dodatnie coś pokręcili...nie wiem co o tym myśleć.
            • bananarama-live Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 20:15
              Powinnaś w tej sytuacji zrobić HCV RNA ilościowe .
              • athena1983 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 20:20
                No właśnie a centrum diagnostyki w W-wie mówi że ma to być
                jakościowe żeby potwierdzić. Po drugie czemu w dwuch różnych
                miejscach mam dwa różne wyniki....może zrobić w trzecim miejscu
                (sugestia Pani której wyszedł wynik ewidentne ujemny)
                • foxy90 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 20:43
                  Wynik mógł wyjść nisko dodatni z powodu błędu wyniku. Zawsze jest jakiś tam
                  margines błędu, który może wystąpić.
                  Ja bym poszła do lekarza po skierowanie na badanie hcv RNA. Masz podstawy do
                  tego, żeby poprosić o takie skierowanie (wynik dodatni, wprawdzie nisko, ale
                  jednak).
                  • athena1983 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 21:15
                    Ja wiem, że mam podstawy ale nie mam czasu na wyjazdy po W-wach a
                    tylko tam mogę zrobić coś ze skierowaniem. Prcuje i nie mogę
                    pozwolić sobie teraz na wolne niestety dlatego chce to robić
                    prywatnie...Nie w tym temacie potrzebuje rady, chce robić to
                    prywatnie za to na miejscu. tylko nie wiem kto ma racje...jakościowo
                    czy ilościowo, a może jeszcze raz normalne HCV tylko w 3 miejscu tak
                    jak radzi osoba która jest pewna że jest ujemne??
                    • polluks1 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 21:31
                      A to "nisko dodatnie" to w cyferkach ile??
                      • athena1983 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 21:41
                        2,81
                        • greenrachela Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 22:43
                          Ilościowo określa ilość kopii wirusa we krwi, jakościowy potwierdza obecność
                          wirusa we krwi. Możesz też spróbować dotrzeć do informacji nt czułości testu,
                          mogą się różnić. Przeciwciała masz?
                          • greenrachela Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 18.11.09, 22:46
                            Już się doczytałam. Myślałam, że nie robiłam na p/c.
                            • polluks1 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 19.11.09, 06:28
                              Mi wyszło 2,45,przy większe równe 1 wynik pozytywny... Pojęcia nie miałem, że to
                              niewiele...
                              • athena1983 Re: HCV raz nisko dodatni, raz ujemny 19.11.09, 10:45
                                A ja mam kolejny negatywny z jeszcze innego laboratorium...więc mam
                                dwa ujemne do jednego nisko dodatniego. Wobec czego dzwoniłam tam
                                gdzie wyszedł nisko dodatni i usłyszałam, że to że u nich jest nisko
                                dodatni to wynik tego że mają taki sposób robienia i że często u
                                nich tak wychodzi, a to że mam dwa różne ujemne to dobrze bo
                                świadczy to tylko o tym, że nie jestem zarażona. Powiedzieli że
                                dobrze zrobiłam sprawdzając ich w innym ośrodku i że w związku z tym
                                mam się nie martwic bo nic mi nie jest.
                                • foxy90 Ale jednak 19.11.09, 16:32
                                  Mimo wszystko ja i tak wolałabym to sprawdzić i zrobić hcv rna ilościowe, jak
                                  sugeruje bananarama.
                                  • athena1983 Re: Ale jednak 19.11.09, 18:16
                                    Lekarze z którymi rozmawiałam stwierdzili żeby na razie odpuścić, bo
                                    u kobiet w ciąży tą jedną konkretną metodą (nie wiem jaka to) często
                                    wychodzi nisko dodatni wynik, nawet na wolskiej w W-wie kazali
                                    odpuścić i skontrolować jeszcze HCV za 4-5 miesięcy. Tą drugą metodą
                                    za to zawsze mam ujemny...zrobiłam tak dla siebie jeszcze 3 raz w
                                    innym miejscu i mam już 3 ujemne więc odpuszczam i cieszę się
                                    ujemnym wynikiem i ciążą
                                  • bar-tik Re: Ale jednak 19.11.09, 19:26
                                    Sprawdź RNA, wtedy będziesz mogła świętować.
                                    • athena1983 Re: Ale jednak 19.11.09, 19:29
                                      Jednak posłucham lekarzy i nie będę marnować kasy i czasu....Myśle
                                      że lekarze z Wolskiej w Warszawie wiedzą co mówią w końcu są w tej
                                      dziedzinie specjalistami...kierownik ZOZu ode mnie konsultował mój
                                      przypadek w ramach swoich znajomości zrobił to od ręki.
                                      Ale to co mówicie to ewidentne zdanie chorych....jak ja jestem chory
                                      to każdy być powinien.
                                      Uciekam z tego forum bo problem mnie nie dotyczy
                                      • foxy90 Re: Ale jednak 19.11.09, 20:05
                                        Nikt nie mówi, że 'jak ja jestem chory, to każdy powinien'. Właśnie wręcz
                                        przeciwnie! Po to Ci mówimy, żebyś sprawdziła RNA, żeby się upewnić, że NIE
                                        jesteś chora.
                                        Nikt tutaj nie życzy innym, żeby też byli chorzy, wręcz przeciwnie - każdy
                                        cieszy się czytając wiadomości o minusie innych.

Niemniej gratuluję ciąży.
                    • bananarama-live Radzę zrobić HCV RNA 19.11.09, 16:27
                      Ilościowe. Jeśli będzie wirus, będziesz musiała dodatkowo robić ilościowe. Co ci
                      po jakości wirusa? Chcesz się dowiedzieć czy jest ładny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka