krzyspp1 10.12.09, 14:24 co dostawalisce? a moze cos bez recepty? jest wogole cos takiego? (oprocz legendarnego soku z burakow). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kryst-ynak Re: niska hemoglobina. 10.12.09, 14:43 Na początku dostawałam witaminę B a teraz od 3 m-cy biorę przepisane przez hepatologa 2x1 hemofer i 2x2 kwas foliowy no i zmniejszono mi dobową dawkę rybawiryny z 1000 do 600, interferon bz Odpowiedz Link Zgłoś
krzyspp1 Re: niska hemoglobina. 10.12.09, 15:09 jak dlugo sie leczysz? ile masz zastrzykow za soba? Odpowiedz Link Zgłoś
kryst-ynak Re: niska hemoglobina. 11.12.09, 07:37 Leczę się od 25 czerwca, wczoraj był 25 zastrzyk a na 17.12. mam wyznaczone kontrolne badania i zobaczymy co z tą hemoglobiną. Jeżeli chodzi o sok z buraków, miód, szpinak itp. to wszystkiego próbowałam na mnie nie działało. Lekarz stwierdził że są takie okresy że hemoglobina mocno leci ale póżniej się stabilizuje. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: niska hemoglobina. 10.12.09, 15:24 Ja poza rybą i interem dostaję: kwas foliowy (15mg 3*/dzień), wit. B complex, a poza tym jeszcze wit. E (400mg/dzień)i Iskial (ale to osłonowo). Jestem po 14tym zastrzyku. Jedz pietruszkę, szczypiorek, zieloną cebulkę, i ogólnie zielone warzywa liściaste. Sok / herbata z pokrzywy też jest dobry. Co do soku z buraków - czyni cuda! Mi hemoglobina szybko leciała w dół, zaczęłam pić barszcz (zakisiłam sobie i staram się pić szklankę dziennie), teraz przestała spadać i jest w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
wi-lq Re: niska hemoglobina. 10.12.09, 15:47 Obawiam się, że większość środków, stosowanych na podniesienie hemoglobiny (poza zmniejszeniem dawek leków), nie działa, a rzekoma poprawa, to zwykle coraz lepsza tolerancja leków przez organizm (z drugiej strony sok z buraków jest zdrowy, więc raczej nie szkodzi), a nie działanie różnych specyfików. Wygląda na to, że jeśli ktoś zacznie mieć naprawdę problemy z wynikami, nie pomoże mu żaden specyfik. Bo wachania w trakcie terapii są czymś normalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live To miałem napisć 10.12.09, 23:26 Wypiłem cysternę soku z buraków po 4zł za 250ml Hemoglobina nie drgnęła. Brałem Ascofer i Kwas foliowy. Jednak polecam sok z warzyw i owoców, ale te bez konserwantów,o krótkim terminie do sporzycia. Dostępne w ZDROWA ZYWNOSC Odpowiedz Link Zgłoś
stanis-6 Re: niska hemoglobina. 10.12.09, 18:05 W czasie kuracji morfologia była dużo poniżej normy, na pograniczu przeżycia, jak ja to mówiłam; hepatolog zmniejszał mi dawki leków,następowała niewielka poprawa i wtedy interferon był podwyższany. Nie brałam żadnych witamin ani leków; po zakończeniu kuracji morfologia wręcz książkowa, co widać i ja to czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
beatkaa32 Re: niska hemoglobina. 17.12.09, 13:35 witaj:) ja również w trakcie leczenia miałam bardzo niską hemoglobinę:(; dostałam jak większość kwas foliowy, witaminy E i B i zmniejszono mi dawkę rybki. Po dwóch tygodniach poczułam się trochę lepiej, juz się tak szybko nie męczyłam. My kobitki mamy trochę gorzej, bo dochodzi comiesięczna utrata krwi, ale nie martw się, będzie dobrze. Pozdrowienia dla żony. Odpowiedz Link Zgłoś
clean1 Re: niska hemoglobina. 18.12.09, 02:03 Ja niestety przyłączam się do sceptycznych głosów o "cudownych" wspomagaczach. Żona katowała mnie pietruszką i sokiem z buraków (zresztą z wielkim obrzydzeniem ale dla własnego dobra jadłem i piłem ile kazała). Generalnie uważam, że nic nie pomogło. Dopiero zmniejszenie rybawiryny (najpierw o 1 tabletke dziennie a potem o jeszcze jedną - brałem 6 a teraz biorę 4 na dobę) spowodowało zatrzymanie spadku i ustabilizowanie sie na granicy poniżej której zmniejszyli by równiez interferon. Od lekarza mam kwas foliowy i Bcompleks. Odpowiedz Link Zgłoś