poli-1978 31.07.10, 11:16 Mam pytanko, czy idąc do dentysty informujecie o wzw c ?, jeżeli tak to jakie są reakcje?. Właśnie się wybieram i mam pewne obawy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moonika85 Re: dentysta 31.07.10, 16:15 mój dentysta nie robił zadnych problemów :) nawet jeszcze mi udzielał rad jak dbać o zęby w trakcie leczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata47_only Re: dentysta 31.07.10, 20:28 Ja też informowałam, było całkowite zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: dentysta 31.07.10, 21:43 Informuję i dentystę i kosmetyczkę i manikirzystkęi w laborze przy pobieraniu krwi-zawsze ze zrozumieniem ! Odpowiedz Link Zgłoś
poli-1978 Re: dentysta 31.07.10, 22:40 Dziękuję bardzo za odpowiedzi! A bałam się traktuje się nas jak trędowatych i gania z gabinetu a tu się okazuje , że nasze społeczeństwo jest dośc cywilizowane.... Odpowiedz Link Zgłoś
irokez_adam Re: dentysta 01.08.10, 00:11 a mój post będzie o trochę odmiennym nastroju, pewnego razu wybrałem się do dentysty posiadającego laserowe cudo zamiast borowania. Leżąc na fotelu zostałem spytany o choroby a więc pokornie wspomniałem o naszym wątrobożercy C, i tu zaskoczenie dentysta przełożył moją wizytę na inny termin wieczorem. Kiedy spytałem się dlaczego odpowiedział, iż dbając o pacjentów w tym konkretnym dniu narzędzia się dwa razy sterylizowane celem 100% pewności o ich jałowości a przerwy między wizytami dłuższe. Nie wiedząc czemu zgodziłem się, zabieg rzeczywiście bezbolesny. Krwi żadnej nie było bo jak wspomniałem był to laser ale dopiero po wizycie zaczęły dręczyć mnie myśli, czy to aby nie jest zwariowany pogląd lekarza, iż chorzy ludzi niczym nowym się od siebie nie zarażą a więc nie trzeba niczego wymieniać i dezynfekować. Była to jedyna dziwna rzecz z jaką się spotkałem mówiąc o HCV. P.S czy ktoś z was robił sobie tatuaż? bardzo bym prosił o relacje z wyboru studia i poinformowania o chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś
medzik75 Re: dentysta 01.08.10, 07:30 A widzicie,ja zawsze informuje ale zawsze tez czuje się przy tym jak trędowata... Leżałam ostatnio w szpitalu ,nie pozwolono mi kożystac z toalety i łazienki. Z toalety mogłam kozystac w brudowniku który był zawalony odpadami szpitalnymi,a do muszli nie można było się dostac,pełno igieł i ... szkoda gadac... z prysznica mogłam skożystac po uprzednim uprzedzeniu personelun szpitalnego i położeniu się pacjentów spac. Kiedy się poskarżyłam ,potraktowano mnie jak śmiecia.. Bo przecież To ja jestem zarazą... Z dentysta nie miałam tylko problemów w przychodni przyklinicznej.... Płakac mi się czasami chce...... Odpowiedz Link Zgłoś
natkazander Re: dentysta 01.08.10, 12:00 U mnie dentysci nie mieli problemow choc do zabiegow ubieraja sie zazwyczaj w pelen stroj ochronny, patrz pokrywa twarzy, okulary, dodatkowe fartuchy, czasem dodatkowe rekawiczki (przy czyszczeniu z kamienia). Po porodzie sala jedynka z prysznicem, zakaz korzystania z ogolnej toalety. Zrozumiale przy pologu. Szef sanitarny potrzebowal 24h aby personel sprzatajaco-medyczny (mierzenie temeratury i ciesnienia) uwolnic z dodatkowych faruchow i rekawiczek, hihihi. Przeproszono mnie za to "specjalne traktowanie", ale chcieli sie upewnic jakie zagorzenie stanowie. Wybaczylam :) Rozumiem, ze stanowilam rzadki przypadek. HIV jest wysylane do innego szpitala. Pielegniarki pobierjace krew przy kontoli (terapia) nawet rekawiczek nie nosza...Takie "watrobiaczki" jak ja sa tam na codzien. Odpowiedz Link Zgłoś
poli-1978 Re: dentysta 01.08.10, 12:10 nie no to już przegięcie!!!!! ja bym się poskarżyła, nie wiem gdzie ale na pewno!! co za ciemnogród!!!! Współczuję upokorzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
medzik75 Re: dentysta 01.08.10, 14:09 Wiem ale co zrobic ... Jak leczyc się trzeba. A Takich upokorzeń było wiele. Nie życzę nikomu żle,ale pewne osoby muszą chyba przejsc na wlasnej skórze jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: dentysta 01.08.10, 22:08 Ja bym poprosiła dentystę o pokazanie wyników badań czy on jest zdrowy na HCV , czy nie zaraża swoich pacjentów ,bo skąd może wiedziec ,że nie ?Mój dentyst ,jak powiedziałam ,że mam HCV to powiedzial,że oni wszystkich traktują jak potencjonalnych chorych bo połowa społeczeństwa nie wie ,że są chorzy.Dla wszystkich te same standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
poli-1978 Re: dentysta 01.08.10, 22:34 Dobre!!!! Jak będę miała kiedyś problem u dentysty albo gdzieś indziej to poproszę o zaświadczenie, że dana osoba jest zdrowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
kryst-ynak Re: dentysta 02.08.10, 07:55 Przez cały okres terapi nie byłam u dentysty. W ubiegłym tygodniu poszłam i okazało się że tylko jeden ząb wymaga blombowania. Przed wejściem do gabinetu musiałam wypełnic ankietę na temat zdrowia, było tam pytanie dotyczące WZW bądź kontaktu z chorym. Wypełniłam zgodnie z prawdą . Dołaczono tą ankietę do karty. Sama o wzw nie mówiłam dentyście. Odpowiedz Link Zgłoś
joahal Re: dentysta 03.08.10, 09:59 No ja będę nudna.... Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego i według wszelkich wytycznych Polskiej Grupy Ekspertów HCV, a także według zaleceń WHO:żaden pacjent zakażony HCV nie musi nikogo informować o fakcie swojego zakażenia, w tym stomatologa, czy ginekologa, jeżeli informacja ta nie ma wpływu na dobór leczenia lub w celu postawienia diagnozy w przypadku innej, towarzyszącej mu choroby (np. zmiany skórne i poinformowanie dermatologa ze jesteśmy HCV+ lub zmiany psychiczne i poinformowanie o tym psychiatry, albo problemy gastryczne i poinformowanie gastroenterologa itd.)Każdy pacjent, każda krew, każdy materiał ją zawierający powinien być traktowany jednakowo, z należytą ostrożnością - tak, jakby zawierał w sobie wszelkie znane wirusy i bakterie (np. HBV, HIV, HCV, gronkowca i gruźlicę)I tego należy się trzymać. Jeżeli natomiast ktoś zgłasza u dentysty, że jest zakażony HCV, a następnie jest dyskryminowany to cóż zawsze można założyć o to sprawę cywilną do sądu o naruszenie dobra osobistego i ją wygrać. Każdy stomatolog jest winien przestrzegania takich samych reżimów sanitarnych wobec każdego swojego pacjenta, bo 93% zakażonych HCV nie wie o swoim zakażeniu, a z tych 7% zakażonych, którzy wiedzą o swoim HCV większość nie informuje dentysty (bo nie musi!). Odpowiedz Link Zgłoś
natkazander Re: dentysta 03.08.10, 11:26 www.hepctrust.org.uk/news/2008/April/United+Arab+Emirates++adds+Hepatitis+C+to+list+of+deportable+diseases tia... to jak to bylo z ta dyskryminacja u dentysty... skrot po polsku: osoby bedace nosieclami hcv nie dostana wizy pobytowej (praca), te u ktorych bedzie wirus wykryty w trakcie badania do wizy lub innych badan leca pierwszym samolotem do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: dentysta 03.08.10, 15:36 joahal napisała: > No ja będę nudna.... > Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego i według wszelkich > wytycznych Polskiej Grupy Ekspertów HCV, a także według zaleceń > WHO:żaden pacjent zakażony HCV nie musi nikogo informować o fakcie > swojego zakażenia, w tym stomatologa, czy ginekologa, jeżeli > informacja ta nie ma wpływu na dobór leczenia lub w celu postawienia > diagnozy w przypadku innej, towarzyszącej mu choroby (np. zmiany > skórne i poinformowanie dermatologa ze jesteśmy HCV+ lub zmiany > psychiczne i poinformowanie o tym psychiatry, albo problemy > gastryczne i poinformowanie gastroenterologa itd.)Każdy pacjent, > każda krew, każdy materiał ją zawierający powinien być traktowany > jednakowo, z należytą ostrożnością - tak, jakby zawierał w sobie > wszelkie znane wirusy i bakterie (np. HBV, HIV, HCV, gronkowca i > gruźlicę)I tego należy się trzymać. Jeżeli natomiast ktoś zgłasza u > dentysty, że jest zakażony HCV, a następnie jest dyskryminowany to > cóż zawsze można założyć o to sprawę cywilną do sądu o naruszenie > dobra osobistego i ją wygrać. > Każdy stomatolog jest winien przestrzegania takich samych reżimów > sanitarnych wobec każdego swojego pacjenta, bo 93% zakażonych HCV > nie wie o swoim zakażeniu, a z tych 7% zakażonych, którzy wiedzą o > swoim HCV większość nie informuje dentysty (bo nie musi!). No proszę ,a mój hapatolog mnie poinformował po moim pytaniu,ze MUSZE wszem i wobec mówic o hc tj. lekarzom wszelkim w tym dentyście... I to była jedyna informacja jaką uzyskałam o mojej chorobie w mojej poradni...:(( Ale juz zmianiłam lekarza,wiec moze bedzie lepiej:) Widocznie sa lekarze i lekarzyska;) Odpowiedz Link Zgłoś