Dodaj do ulubionych

choroby skóry

09.08.10, 19:38
Lekarz podejrzewa u mego syna łuszczycę. Skąd ? Czy to objaw postępującej choroby? , Minęło 2 lata od końca kuracji , która okazała sie nieskuteczna. Martwie się ponieważ leczenie w takim przypadku bardzo obciąża wątrobę. A może to nie łuszczyca ? Nikt z mojej rodziny nie chorował na łuszczycę.
Poradżcie co robić, a właściwie co o tym sądzicie. Będę bardzo wdzięczna.Serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: choroby skóry 13.08.10, 07:28
      Rozumiem ,że bierze sterydy. Spróbujcie maści PROTOPIC 0,1 jest droga ,ale
      rewelacyjna. Może to nie łuszczyca,tylko AZS atopowe zapalenie skóry? Obie
      choroby do końca nie są poznane.
    • gilda28 niestety 08.09.10, 13:12
      niestety, przewlekłe zakażenie retrowirusami, do jakich zalicza się HCV, wywołuje nowotwory, schorzenia z autoagresji (autoimmunologiczne) lub choroby bardzo do nich zbliżone
      z wielu badań wynika, że właśnie pozawątrobowe objawy zakażenia, są dla pacjentów najbardziej uciążliwe - nie samo włóknienie wątroby i marskość (bo to przecież nie dotyczy wszystkich zakażonych)
      może to być zapalenie stawów (przypominające reumatyzm), schorzenia tarczycy czy np. to o czym piszesz - łuszczyca lub schorzenie ją przypominające, a także szereg innych schorzeń tzw. autoimmunologicznych
      w praktyce, trudno jest określić, czy dane schorzenie, u danej osoby zakażonej HCV, jest podłoża stricte autoimmunologicznego (czy pojawiłoby się, gdyby osoba nie była zakażona HCV), czy może jest to schorzenie aktywowane przez czynniki towarzyszące zakażeniu wirusem (tzw. pozawątrobowe manifestacje HCV)

w moim przypadku rozpoczynano leczenie "z duszą na ramieniu", ponieważ mimo szerokiej diagnostyki, nie udało się określić, czy schorzenia moje są pozawątrobowymi manifestacjami, czy są z autoagresji, czy może na początku były manifestacjami a teraz to już autoagresja
      uznano, że trzeba zaryzykować - jeżeli nasilą się po rozpoczęciu leczenia uznać za autoagresję, jeśli nie - uznać że jest to pozawątrobowa manifestacja
      odpukując w niemalowane drewno - po 2 tygodniach leczenia nie doszło u mnie do nasilenia objawów chorobowych
      mam świadomość, że wszystko jeszcze przede mną i wiele może się wydarzyć

ale niewielu zakażonych ma świadomość tego, że szereg schorzeń, które nie są utożsamiane z zakażeniem wirusem, jest tak naprawdę efektem właśnie tego zakażenia

byłam leczona kilka lat kortykosterydami i dopiero w ostatnim czasie próby wątrobowe bardzo się pogorszyły (czyli wcześniej wątroba znosiła leki dobrze)
      sterydy poprawią stan choroby z autoagresji, ale także te będące manifestacją zakażenia HCV
      staraj się dla syna o leczenie trzylekowe - jego szanse na wyleczenie będą dużo większe
      niestety, nie wiadomo kiedy to leczenie będzie dostępne w Polsce
    • zakielek Re: choroby skóry 14.09.10, 07:56
      Prawdopodobnie sama kuracja wywowała łuszczycę.
      Leczyć steroidami w maści oczywiście po konsultacji z
      DOBRYM dermatologiem.
    • lid-ka39 Re: choroby skóry 14.09.10, 23:03
      Bardzo ale to bardzo dziekuję Wam za odpowiedż. Serdecznie pozdrawiam - Lidka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka