Dodaj do ulubionych

wątpliwości

04.04.11, 08:45
W swietle ostatnich postów dotyczących m.in. utrzymujących się w normie enzymów wątrobowych po zakończeniu leczenia minusem, następnie po upływie pół roku nadal minus, natomiast badanie po roku od zakończenia leczenia - enyzmy w normie, a pojawił sie plus.
Otóż w tym momencie mam poważne wątpliwości odnośnie mojej kuracji, t.j. na koniec leczenia i pół roku po jego zakończeniu minus; po roku lekarz tylko na podstawie morfologii i enzymów wątrobowych stwierdził, że jestem wyleczona, ale nie było badania podstawowego, t.j.RNA.
Następne badanie mam wyznaczone na termin 2 lata po zakończeniu kuracji, ale też bez skierowania na RNA, a tylko na morfologię i ALT.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: wątpliwości 04.04.11, 13:41
      Na twoim miejscu sam bym zrobił to badanie. Jeżeli cię na to stać finansowo oczywiście.
      BTW: Może nie na tym forum, ale generalnie piszą głównie niezadowoleni z czegoś. Zadowoleni po prostu zajmują się czymś innym. Nie wpadaj więc w pesymizm. Nie jestem entuzjastą tego leczenia, ale wyniki nie sa aż tak złe jak by wynikało z ostatnich postów. Uszy do góry! :-)
      • stanis-6 Re: wątpliwości 04.04.11, 15:47
        Dzięki za słowa otuchy, ale faktycznie wpadłam w panikę.
        Lekarz mnie zapewniał, że napewno wszystko jest ok i szkoda pieniędzy na to drogie badanie //ok.800,- zł/; skądinąd wiem, że badanie /w granicach 30,-zł/ w moim przypadku nie będzie wiarygodne, jako, że miałam wirusa.
        • kiepski476 Re: wątpliwości 04.04.11, 17:08
          > szkoda pieniędzy na to drogie badanie //ok.800,- zł/;

1. Skoro prawdopodobieństwo, że nastąpi nawrót wynosi tylko 0,5%, a żadne inne okoliczności nie wskazują, że nastąpił, to lekarz oszczędza. Rozsądnie.

2. Badanie jakościowe RNA (ilościowe jest przecież bez sensu) kosztuje 120-150 zł. Jeśli bardzo się niepokoisz, to twój spokój jest zapewne wart tych pieniędzy i te badania możesz zrobić prywatnie. Na przykład w www.synevo.pl/Default.aspx lub www.rex-genetyka.pl/ albo gdziekolwiek indziej, gdzie nie zedrą więcej niż 150 zł.
          • kiepski476 Re: wątpliwości 04.04.11, 17:11
            Jeszcze a propos tych 800 zł. W Reksie cały komplet (niepotrzebny w twojej sytuacji), a więc badanie RNA ilościowe + genotypowanie kosztuje 400 zł. Tobie potrzebne jest badanie za 120 zł.
            Zob.:
            www.rex-genetyka.pl/tl_files/pdf/cennik-www.pdf
            • kiepski476 Re: wątpliwości 04.04.11, 17:52
              Gwoli ścisłości, pomyliłem się: badanie RNA ilościowe + genotypowanie w Reksie kosztuje 590 zł. Natomiast cenę potrzebnego ci badania, jakościowego, podałem poprawnie: 120 zł.
    • stanis-6 Re: wątpliwości 04.04.11, 19:15
      Bardzo dziękuję za poradę, chyba zdecyduję się na to tańsze badanie /t.j. za 120 zł/, ale dopiero po wizycie u lekarza na zakończenie badań, czyli 2 lata po skończeniu kuracji /listopad b.r./

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka