sami16
10.08.12, 00:32
Wiem, że marudzę, ale zastanawia mnie kilka kwestii dotyczących marskości wątroby:
czy jeżeli w usg jest napisane:" cechy marskości wątrooby to już jest pierwsze stadium marskości? Jakie są stadia marskości?
Jak stwierdza się marskość, istnieje jakiś inny sposób oprócz biopsji? Kiedy wykonuje się przeszczep wątroby? W jakich okolicznościach?
Wiem, panikuje a nie powinnam, ale jestem po pierwszym roku studiów pielęgniarstwa, mam usg kontrolne co 3 miesiące, biorę eseliv forte i ursopol 300.
Ostatnio jak byłam u lekarki to usłyszałam, że narazie muszę siedzieć i czekać bo nie ma żadnych możliwości leczenia dla mojego genotypu (4), że żadnych terapii eksperymentalnych czy czegos nie ma. I ze mam kontrolować wyniki, co 3 miesiace konieczne usg, i liczyć na to, że wyniki się nie pogorszą.
W sumie się trochę martwię, stanem zdrowia bo nie chciałabym, żebym zrobila licencjat i stan zdrowia nie pozwolilby mi na to, żeby pracować w zawodze, może wyolbrzmiam ale sie po prostu najnormalniej w świecie boje, na codzien w sumie jakoś staram się nie myśleć ale przychodzą i dni zwątpienia.