21.09.13, 14:49
Wczoraj zrobiłam pierwszy zastrzyk i połknęłam pierwsze tabletki . Sponiewierało mnie okrutnie , w życiu takich dreszczy nie miałam , rzucało mną po łóżko, jak w delirium , czuje każdy staw , mam nadzieje ,że te fajerwerki to tyko za pierwszym razem
Obserwuj wątek
    • Gość: xhcvx Re: zaczełam IP: 46.235.126.* 21.09.13, 15:34
      Nie męcz sie - weź sobie profilaktycznie ibuprom przed zastrzykiem i rób go na noc.
      • samjuz75 Re: zaczełam 21.09.13, 16:14
        Polecam nurofen plus, preparat złożony bardzo skuteczny.
    • kiepski476 Re: zaczełam 21.09.13, 17:20
      A ja jednak polecam paracetamol. Porównując liczbę zgonów w USA spowodowanych przedawkowaniem paracetamolu i ibuprofenu, paracetamol jest zdecydowanie bezpieczniejszym lekiem. Należy jedynie pamiętać, że maksymalna dobowa dawka nie powinna przekraczać – przy nadwerężonej wątrobie czy popijaniu alkoholu – 2-3 g, czyli 4-6 tabletek o standardowej dawce 500 mg (bywają tabletki po 650 mg). Na dobę!
      Jednorazowo można wziąć jedną, góra dwie tabletki. Odstęp między dawkami nie może być mniejszy niż 4 godziny.
      • kiepski476 Re: zaczełam 24.09.13, 10:00
        W ramach dyskusji o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia napisali właśnie, że liczba zgonów po przedawkowaniu ibuprofenu była kilkakrotnie zawyżona i obecnie dane o przedawkowaniu przemawiają na niekorzyść paracetamolu :-)
        www.propublica.org/article/tylenol-mcneil-fda-behind-the-numbers
        PS Amerykanie paracetamol nazywają acetaminophen.
    • clean1 Re: zaczełam 21.09.13, 18:16
      Mój sposób...
      Cztery godziny po zastrzyku: apap i ibuprom max. Zobacz po ilu godzinach po zastrzyku była telepawka? To sie będzie powtarzało... Jak to możliwe z godzinkę przed, spróbuj zasnąć by przespać...

• em_mirek Re: zaczełam 21.09.13, 20:17
      Z tym poniewieraniem bywa różnie. Jedni objawy grypopodobne mają za każdym razem inni tylko na początku terapii. Ja miałem po dwóch pierwszych strzałach interferonu. Później zdarzały się bóle głowy.
    • pi_tu Re: zaczełam 21.09.13, 21:58
      Kurcze, jakbym czytał scenariusz mojego "pierwszego razu"... Na pocieszenie powiem, że u mnie tak było tylko raz. Polecam "czysty" paracetamol, dwie tablety jakieś 2-3h po strzale (sama dojdziesz kiedy) i pójść spać :)
    • eliot_rosewater Re: zaczełam 21.09.13, 22:21
      Ja zaczynam za miesiąc - podzielę się swoimi przeżyciami ...
      • magdallena_28 Re: zaczełam 22.09.13, 11:59
        Dobrze ,że tu jesteście . Mam nadzieje ,że kiedyś wszyscy będziemy na minusie i raz na zawsze zapomnimy o hcv rna
        • nigella356 Re: zaczełam 24.09.13, 11:00
          A jaką masz kuracje 2 czy 3 leki?
          • magdallena_28 Re: zaczełam 24.09.13, 15:16
            dwa . interferon 1800 mg i 1000 mg rybawiryny . Dziś wybrałam się do pracy i to nie był dobry pomysł
            • nigella356 Re: zaczełam 25.09.13, 19:45
              No niestety, ta kuracja to nie zażywanie witamin. Ja też przechodziłam ciężko i trudno bylo mi się pogodzić z nagłym spadkiem formy do zera. A to też szczególnie u osób aktywnych powoduje frustracje bo nagle kąpiel lub zrobienie herbaty to duży wysiłek.pozdrawiam i zycze ---
              • clean1 Re: zaczełam 25.09.13, 20:10
                ...a jednocześnie przytłaczająca większość tych którzy podnieśli rękawicę i poddali się terapii potwierdzi, że ciężko ale DA SIĘ PRZEJŚĆ i przeżyć!

Człowiek to taka istota, która mimo swoich słabości, w sytuacjach ekstremalnych jest w stanie wykrzesić z siebie jeszcze troszeczkę i jeszcze i jeszcze...

Cel -> pozbycie się gada! ...o tym PAMIĘTAĆ i tego się TRZYMAĆ!
                • agneskas Re: zaczełam 25.09.13, 21:29
                  Dasz radę.
                  Wszyscy tutaj damy, dajemy i daliśmy radę.
                  A jak poczujesz spadek formy - pisz, tutaj znajdziesz wsparcie.
                  Ja przetrwałam tylko dzięki wspaniałym forumowiczom - dlatego cieszę się, że jesteście :)
                  Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!
            • em_mirek Re: zaczełam 25.09.13, 21:38
              Jak radzić sobie ze skutkami ubocznymi terapii poczytaj na blogu skutkiuboczne.hepatitisc.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka