nigella356 06.04.15, 18:19 Witam, chciałabym zapytać co oznacza dla mnie wynik fibroscanu?: Median 310 IQR 12 IQR/med 14% oraz Ekpa Median 10,4 IQR1,8 IQR/med 17%? S2 wg skali Brunt Być może Pan kiepski się wypowie, z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiepski476 Re: Fibroskan 06.04.15, 18:54 > Median 310 > IQR 12 > IQR/med 14% Czego ten pomiar dotyczy? Wg powyższych wyników 4=14. A mnie w szkole uczyli, że to nieprawda. W tych danych jest jakaś pomyłka. > Ekpa > Median 10,4 Elastyczność wątroby 10,4 kPa. Odpowiada to F2-F3 (prawdopodobieństwo F2 >40%, prawdopodobieństwo F3 <40%) > IQR/med 17% Pomiar wykonany poprawnie. > S2 wg skali Brunt 2. stopień stłuszczenia według skali Brunta (0-4) – stłuszczenie obejmuje więcej niż jedną trzecią heaptocytów Odpowiedz Link Zgłoś
tomek1987ch Re: Fibroskan 06.04.15, 19:54 no to nie wiem czy tak szybko dostaniesz bezinterferonową terapie akoro F2 ale życze Ci tego Odpowiedz Link Zgłoś
nigella356 Re: Fibroskan 07.04.15, 14:06 Dziękuję za objaśnienie. Co do bezinterferonowych, to na inną już się raczej nie piszę, limit psychiczny mam wyczerpany (przynajmniej na te kuracje trwające conajmniej pół roku bo w moim przypadku zawsze bylo 52 tyg lub raz nawet 72tyg). Ostatnia kuracja 13/14 rok to już 3 lekowa z Telaprevirem, niestety nieudana(minus był, ale wrócił) i w sumie to było moje 5.podejscie w przeciągu 18 lat :( Gdyby to przynajmniej trwało 12 tyg to jeszcze się zgodzę na intera ale nie dłużej. Obawiam się tylko, czy przez te wszytkie lata wir nie wymutował w coś bo jak narazie jest niepozbywalny u mnie. Aha i porobiły mi się masakryczne zrosty na brzuchu po wkłóciach a w jednym miejscu w czasie terapii zrobił mi się bolesny ropień-widocznie zakaziłam w czasie zastrzyku i też mam w tym miejscu zrost. Brałam na to nawet antybiotyk. :( Mam tylko nadzieję, ze nie będzie mi się jakoś pogarszał stan, może doczekam skutecznej nieinwazyjnej terapii bez tak masakrycznych skutków ubocznych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś