Dodaj do ulubionych

Generyki Jak zacząć

20.07.16, 15:36
Witam, chciałabym dowiedzieć się jak zacząć taką terapię tzn, powiedzmy że zamawiam leki (choć widzę że ostatnio pojawiły się jakieś problemy z pozwoleniami) czy musze udać się prywatnie do lekarza, bo mam wizytę za tydzień w szpitalu i tam zacząć gadkę czy nawet nie zaczynać bo mnie zagnają , może jakieś namiary na Poznań na lekarza macie? Proszę o szybkie info bo widzę że robi się nieciekawie z tymi lekami?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Generyki Jak zacząć 20.07.16, 16:06
      1. Leczenie musi nadzorować lekarz specjalista. Program lekowy nie przewiduje leczenia generykami, więc NFZ za taki nadzór nie płaci. Zatem za wizyty i badania kontrolne pacjent musi zapłacić z własnej kieszeni. W niektórych ośrodkach mimo to znajdują pieniądze, aby udzielić choremu leczonemu generykami tych kilku konsultacji i wykonać tych kilka badań kontrolnych. Znam dwa takie ośrodki, ale nie ujawnię, bo NFZ dobierze im się do skóry i każe oddać ?nienależne? pieniądze.
      2. Dr B. z Poznania nie ma zastrzeżeń do leczenia generykami, w przeciwieństwie do profesorów z Lublina czy Bydgoszczy. Dlatego możesz śmiało porozmawiać. Tak myślę.
      3. Problem ze sprowadzaniem generyków polega dziś na tym, że trzeba występować o zgodę Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych na przywóz leków na własne potrzeby lecznicze. Jak dotąd nie znam nikogo, kto by takiej zgody nie uzyskał, jeśli dostarczył wymaganą dokumentację medyczną. Nie wiem tylko, jak długo jeszcze...
      • wilcza23 Re: Generyki Jak zacząć 20.07.16, 16:28
        Dzięki a czy dr F. z Poznania bo to ona mnie prowadzi? czy z nią mogę rozmawiać? czy ewentualnie mogę zmienić lekarza prowadzącego?
        • kiepski476 Re: Generyki Jak zacząć 20.07.16, 17:28
          Nie mam tak szczegółowej wiedzy. Rozmawiaj, pytaj
          • wilcza23 Re: Generyki Jak zacząć 20.07.16, 22:43
            A co do zamówień leku czy lekarz najpierw powinien mi powiedzieć co i w jakich ilościach zamówić , bo wybór leku to z tego co widzę na stronie dotyczy tylko genotypu i ewentualnej marskości, mam gen 1 bez podtypu i włóknienie 0/1, czy radzisz kiepski się pospieszyć i zamówić samemu lek a potem do lekarza na prowadzenie leczenia?
            • kiepski476 Re: Generyki Jak zacząć 21.07.16, 08:54
              Jeśli decydujesz się na leczenie generykami, to wybór jest prosty. W Indiach są dostępne dwie terapie przeciw HCV, ale dla genotypu 1 tylko jedna z nich jest bardzo dobrze przebadana klinicznie. Druga ma rekomendacje niższego poziomu B. Zatem każdy lekarz, który zgodzi się poprowadzić terapię generykami, poleci ci terapię z rekomendacją poziomu A, czyli ledipasvir/sofosbuvir.
              Trudno jednoznacznie ci doradzić, bo zamawiając lek bez uzgodnienia z lekarzem, możesz mieć potem kłopoty ze znalezieniem specjalisty, który tę terapię będzie nadzorował i możesz zostać jak Himilsbach z angielskim.
              Oczywiście, leczenie generykami bez nadzoru lekarza specjalisty jest absolutnie niedopuszczalne.
              • wilcza23 Re: Generyki Jak zacząć 21.07.16, 11:40
                Oczywiście nie mam zamiaru startować z leczeniem sama ,absolutnie to wykluczam jestem odpowiedzialna i raczej ostrożna, pytam tylko ponieważ na wizytę prywatną muszę chwilę poczekać około 13 sierpnia a mam nerwa żeby się nic nie zmieniło , mam w najbliższy wtorek wizytę w poradni w Poznaniu najwyżej zaryzykuję i zapytam może dr F powie mi co do zaleceń co zamówić i w jakiej ilości??? chociaż to jest raczej oczywiste???
                • kiepski476 Re: Generyki Jak zacząć 21.07.16, 18:51
                  Ledipasvir/sofosbuvir na 12 tygodni (3 buteleczki). Nie ma innej opcji.
                  Chyba że leczysz HIV za pomocą m.in. darunaviru z ritonavirem. Wtedy daclatasvir jest bezpieczniejszy od ledipasviru.
                • Gość: kwiatek Re: Generyki Jak zacząć IP: *.146.42.200.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.07.16, 22:17
                  Lepiej idź na wizytę prywatną w Poznaniu do dr B.Przyjmuje na os.Lecha
                  • kleo321 Re: Generyki Jak zacząć 28.09.16, 21:57
                    Wilcza napisz proszę czy rozpoczęłaś leczenie generykami? Masz wirusa 1b? Bierzesz LEDIFOS?
                    • synio123 Re: Generyki Jak zacząć 28.09.16, 22:17
                      nie jestem Wilcza ale leczę się generykami MyHep LVIR Ledipasvir/sofosbuvir na 12 tygodni, i też wirus 1b. Zanim rozpoczęłam leczenie ustaliłam to z dwoma niezależnymi lekarzami i obaj byli zgodni że trapia 12 tyg. bez rybawiryny. Fibroskan mam F2/F3. MyHep LVIR a LEDIFOS to lek o tym samym składzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka