Dodaj do ulubionych

Wyniki Mam koszmarne

18.03.06, 07:53
Witam wszystkich.Mam koszmarne wyniki badan.bilirubina calk.22.4 mol/l ASAT
181u/l ALAT 442.8 u/l a Morfologia w porzadku OB 19.Jestem zalamana.W 1999
roku mialam usuniety woreczek żolciowy.i od tamtej pory codziennie naczczo
bóle brzucha.Ostatnio ok 2 miesiace mam bole po prawej stronie poszlam do
lekarza i takie oto wyniki .Lekarz jeszcze ich nie widzial ale jak zalecal
badania podejrzewal zaklinowanie sie w przewodach kamieni.Czy jest to mozliwe
przy takich wynikach czy wszystko wskazuje na marskosc watroby Prosze o
pomoc.Jesli ktos mial podobne problemy prosze napiszcie podtrzymajcie mnie na
duchu.POzdrawiam
Obserwuj wątek
    • prezes.prometeuszy Re: Wyniki Mam koszmarne 20.03.06, 02:26
      Wyniki nie są godne pozazdroszczenia. ;-( Dzieje się coś niedobrego, ale jestem
      przekonany, że nie mozna popadać w skrajności - o marskości na pewno nie można
      tu mówić (na podstawie tylko tych badań). Marskość jest zazwyczaj wynikiem
      długotrwałych czynników, które ją powodują. Zapewne jest tak, jak sugeruje
      lekarz i możliwe jest, że przy kamicy jakiś kamyczek zatkał przewód żółciowy
      (np. wspólny) i częściowo utrudnia spływ żółci. (Przy czym bilirubina całkowita
      jest tylko nieznacznie podwyższona, a gdyby tak było, to byłaby chyba o wiele
      wyższa - rozumiem, że norma laboratoryjna do 20 ???). Niedrożności przewodów
      żółciowych towarzszą stany podwyższonej temperatury, zażółcenie powłok
      skórnych, swędzenie (stopy, dłonie). Takie objawy wskazują na żółtaczkę
      mechaniczną - zapewne pamięta to Pani z casu przed usunięciem pęcherzyka
      żółciowego...

Tak czy inaczej potrzebna jest dalsza diagnostyka (USG w poszukiwaniu
      kamyczków?? może prywatnie?). Warto wykluczyć zakażenia wirusowe - warto zrobić
      badania wirusologiczne antyHCV i HBs Ag przy okazji dalszej diagnostyki.

Życzę zdrowia.
    • inka301 Re: Wyniki Mam koszmarne 20.03.06, 08:49
      Dziekuje Panu Prezesowi za odpowiedz.Troszke sie uspokoiłam .O przebiegu mojej
      choroby bede informowac na tym forum,(Wasze forum jest super)moze komus takze
      pomoge rozwiac jego obawy dotyczace powaznej choroby na podstawie tak złych
      wyników.Zycze wszystkim duuuuuuzo zdrówka.
    • inka301 Re: Wyniki Mam koszmarne 06.04.06, 17:46
      Witam ponownie
      Dostałam skierowanie na usg! Czekałam w mojej mieścinie 3 tygodnie z hakiem.
      Po badaniu okazało sie ze moja watroba jest super i wszystkie inne narządy
      widoczne na usg też.ale ... wciąż nie daja mi spokoju tak wysokie próby, poszłam
      z wynikiem do kontroli i poprosiłam o jakies dodatkowe badania na Hbs HCV lub
      skierowanie do hepatologa .Niestety nie dostałam.Pewnie muszę je zrobic
      prywatnie. A jeszcze powiedziałam mojemu lekarzowi zeby powtórzyć badania bo
      moze w labolatorium popełnili bład. to odpowiedz była taka " nie ma takiej
      potrzeby , jak za 6 tygodni nie przestanie prawy bok bolec to prosze przyjsc"I
      nadal nie wiem skąd takie wyniki i co mi tak naprawde jest.Pozdrawiam wszystkich
      • prezes.prometeuszy Re: Wyniki Mam koszmarne 17.04.06, 06:57
        inka301 napisała:

> poprosiłam o jakies dodatkowe badania na Hbs HCV lub
        > skierowanie do hepatologa .Niestety nie dostałam.Pewnie muszę je zrobic
        > prywatnie.

--------------------------

W kierunku HBs Ag lekarz może i powinien dać skierowanie (prywatnie ok 25 zł),
        ale na antyHCV nie moze i tu jest już w pełni usprawiedliwiony, bo to NFZ nie
        refunduje tych badań i lekarz musiałby zapłacić za nie z własnej kieszeni
        (około 30 zł). Proponuję zrobic prywatnie, jeżeli to nie jest zbytni wydatek.
        Uważam, ze istnieje taka potrzeba, tym bardziej, gdy USG nie wykryło kamieni i
        innych nieprawidłwości w strukturze wątroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka