Dodaj do ulubionych

dziedziczenie dłógów po rodzicach

23.10.11, 12:24
WITAM MAM TAKI PROBLEM BYŁEM WYCHOWYWANY BEZ OJCA Z KTÓRYM NIE MIAŁEM PRAWIE ŻADNEGO KONTAKTU .OKAZAŁO SIĘ TERAZ DWA LATA PO JEGO ŚMIERCI ŻE W 2004 ROKU ZACIĄGNĄŁ KREDYTY RATALNE KTÓRYCH NIE SPŁACIŁ ,FIRMA WINDYKACYJNA W 2004 ROKU WYTOCZYŁA MU SPRAWĘ W SĄDZIE O NAKAZIE ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM I JEST WYROK TYLE ŻE OJCIEC PRZEZ OSTATNIE LATA SWOJEGO ŻYCIA PRZEBYWAŁ W OŚRODKU DLA BEZDOMNYCH TAM TEŻ UMARŁ I NIE SPŁACIŁ TEGO ZADŁUŻENIA .TERAZ DOSTAŁEM PISMO Z FIRMY WINDYKACYJNEJ ŻE JA I MÓJ BRAT MAMY DO SPŁATY PO 13.000 ZŁ. MAM PYTANIE CZY MUSZĘ SPŁACAĆ TEN DŁUG I CZY SPRAWA SIĘ JUŻ NIE PRZEDAWNIŁA A FIRMA NIE SZUKA JESZCZE KOGOŚ DO SPŁATY .
Obserwuj wątek
    • 19dawid80 Re: dziedziczenie dłógów po rodzicach 23.10.11, 17:29
      markar72 napisał:

> WITAM MAM TAKI PROBLEM BYŁEM WYCHOWYWANY BEZ OJCA Z KTÓRYM NIE MIAŁEM PRAWIE ŻA
      > DNEGO KONTAKTU .OKAZAŁO SIĘ TERAZ DWA LATA PO JEGO ŚMIERCI ŻE W 2004 ROKU ZACIĄ
      > GNĄŁ KREDYTY RATALNE KTÓRYCH NIE SPŁACIŁ ,FIRMA WINDYKACYJNA W 2004 ROKU WYTOC
      > ZYŁA MU SPRAWĘ W SĄDZIE O NAKAZIE ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM I JES
      > T WYROK TYLE ŻE OJCIEC PRZEZ OSTATNIE LATA SWOJEGO ŻYCIA PRZEBYWAŁ W OŚRODKU DL
      > A BEZDOMNYCH TAM TEŻ UMARŁ I NIE SPŁACIŁ TEGO ZADŁUŻENIA .TERAZ DOSTAŁEM PISMO
      > Z FIRMY WINDYKACYJNEJ ŻE JA I MÓJ BRAT MAMY DO SPŁATY PO 13.000 ZŁ. MAM PYTA
      > NIE CZY MUSZĘ SPŁACAĆ TEN DŁUG I CZY SPRAWA SIĘ JUŻ NIE PRZEDAWNIŁA A FIRMA NIE
      > SZUKA JESZCZE KOGOŚ DO SPŁATY .

Prawomocny nakaz zapłaty od momentu wydania jest ważny przez 10 lat, więc zobowiązanie nie jest jeszcze przedawnione. Czy ojciec przed śmiercią spisał jakiś testament na mocy którego otrzymałeś razem z bratem jakiś majątek? Jeżeli nie, to firma windykacyjna nie ma prawa żądać od Was spłaty zobowiązania Waszego ojca.
      • markar72 Re: dziedziczenie dłógów po rodzicach 23.10.11, 17:55
        WSPOMNĘ JESZCZE ŻE PO ŚMIERCI OJCA NIE PRZEPROWADZIŁEM ŻADNEJ SPRAWY O ODRZUCENIE SPADKU , NA CO MIAŁEM 6 MIESIĘCY BO NIE WIEDZIAŁEM ŻE COŚ TAKIEGO MUSZĘ ZROBIĆ DOPIERO TERAZ DOWIEDZIAŁEM SIĘ O DŁUGACH OJCA. JAKIE WIĘC MAM ROZWIĄZANIE ŻEBY UNIKNĄĆ WEJŚCIA KOMORNICZEGO NA WYPŁATĘ ALBO DO MIESZKANIA
        • 19dawid80 Re: dziedziczenie dłógów po rodzicach 23.10.11, 21:22
          markar72 napisał:

> WSPOMNĘ JESZCZE ŻE PO ŚMIERCI OJCA NIE PRZEPROWADZIŁEM ŻADNEJ SPRAWY O ODRZUCEN
          > IE SPADKU , NA CO MIAŁEM 6 MIESIĘCY BO NIE WIEDZIAŁEM ŻE COŚ TAKIEGO MUSZĘ ZROB
          > IĆ DOPIERO TERAZ DOWIEDZIAŁEM SIĘ O DŁUGACH OJCA. JAKIE WIĘC MAM ROZWIĄZANIE Ż
          > EBY UNIKNĄĆ WEJŚCIA KOMORNICZEGO NA WYPŁATĘ ALBO DO MIESZKANIA

Czyli rozumiem, że jakiś majątek po ojcu otrzymałeś? W takim razie przyjąłeś spadek z całym dobrodziejstwem inwentarza a co za tym idzie odpowiadasz za zobowiązania ojca. Rozsądne wyjście z tej sytuacji to skontaktowanie się z komornikiem i ustalenie warunków spłaty zobowiązania.
          • mordimer.madderdin Re: dziedziczenie dłógów po rodzicach 24.10.11, 09:06
            19dawid80 napisał:
            > Czyli rozumiem, że jakiś majątek po ojcu otrzymałeś? W takim razie przyjąłeś sp
            > adek z całym dobrodziejstwem inwentarza a co za tym idzie odpowiadasz za zobowi
            > ązania ojca.

Błąd rzeczowy:
            Z dobrodziejstwem inwentarza = odpowiada za długi do wartości odziedziczonego majątku.
            Tutaj, o ile w chwili śmierci ojca był pełnoletni, mamy do czynienia z dziedziczeniem wprost - czyli odpowiada za długi w ich pełnej wysokości.
          • Gość: adam-7293 Re: dziedziczenie długów po rodzicach IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 17:42
            hola hola, a gdzie jest tytuł egzekucyjny p-ko synowi? Można także mówić o błędzie w oświadczeniu woli /nie wiedział, że są długi, dowiedział się dopiero ostanio od firmy windykacyjnej, a teraz odrzuca spadek .../
        • Gość: michał Re: olej ich , też dostaję pisemka IP: *.opera-mini.net 23.10.11, 22:07
          na św p mamę zm w 2007r nie odżucałem spadku oraz na babcie zmarła w 2010 a była u nas zameldowana aaa , ją straszą sądem :)
          • markar72 Re: olej ich , też dostaję pisemka 24.10.11, 15:42
            witam mój zmarły ojciec nie spisał żadnego testamentu ani nie posiadał żadnego majątku przebywał przez ostatnie lata w ośrodku dla bezdomnych i tam zmarł nie miał kompletnie niczego oprócz długów jak się teraz okazało
            • Gość: michał Re: olej ich , też dostaję pisemka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 19:16
              i tu jest ten problem , zmarł to spadkobiercy z pierszej lini to dzieci , powinny odżucić spadek do 6 miesięcy bo potem już jest za póżno , teraz takie czasy że na dowód dają kasę
              • markar72 Re: olej ich , też dostaję pisemka 24.10.11, 20:02
                Ale jaki spadek, spadku żadnego nie było .z tego co wiem to odpowiadam tylko do wysokości spadku czyli 0 ,Tak mi powiedziano , ale chcę się upewnić jak ktoś się na tym zna
                • mordimer.madderdin Re: olej ich , też dostaję pisemka 25.10.11, 06:56
                  @ markar72 - spadek to także długi.

@adam7293 - zdaje sie, ze wiem, kim jestes. Dlaczego uwazasz, ze tutaj konieczne jest posiadanie tytulu wykonawczego p-ko synowi?

Tak sie zastanawiam, czy nie daloby sie zastosowac art. 5 kc - splacanie dlugow za ojca, z ktorego przez cale zycie nie mialo sie pozytku, sad powinien uznac za sprzeczne z zasadami wspolzycia spolecznego.
                  • follow_white_rabbit Re: olej ich , też dostaję pisemka 25.10.11, 11:20
                    w normalnym kraju pewnie taka interpretacja byłaby możliwa ,ale tu i teraz sądy raczej przychylą
                    się do rozstrzygnięcia korzystnego dla jakiejś instytucji ,nie dla szaraczka
                  • Gość: Wanda Re: olej ich , też dostaję pisemka IP: *.183.183.157.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.10.11, 12:56
                    A mnie sie wydaje że można by sie zastanowić nad wnioskiem o wznowienie postępowania. Powód - jest jak najbardziej do przyjęcia przez sąd .
                • Gość: Wanda Re: olej ich , też dostaję pisemka IP: *.183.183.157.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.10.11, 12:52
                  Długi i też spadek
                  • markar72 Re: olej ich , też dostaję pisemka 25.10.11, 16:42
                    właśnie wróciłem od adwokata i nie ma możliwości oddalenia tych długów, minął termin sześciu miesięcy i wszystko przepadło ale jest i dobra wiadomość , komornik nie może zająć mi żadnego majątku który został zgromadzony po ślubie może tylko wejść na pobory ale jeśli mam powiedzmy alimenty na dziecko i żonę to dostanie figę zawsze to jakieś rozwiązanie
                    • mordimer.madderdin Re: olej ich , też dostaję pisemka 26.10.11, 08:06
                      markar72 napisał:
                      komornik nie może zająć mi żadnego majątku który został zgromadzony po ślubie może t
                      > ylko wejść na pobory ale jeśli mam powiedzmy alimenty na dziecko i żonę to dost
                      > anie figę zawsze to jakieś rozwiązanie

Umiarkowanie dobre jest to rozwiązanie, chyba podobnie, jak prawnik, który ci to podpowiedział.

Żebyś był bezpieczny przed skuteczną egzekucją ze strony windykacji, musiałaby się toczyć egzekucja alimentów. A jak się będzie toczyć - to będzie potrącana opłata dla komornika. Nie zapłacisz windykatorom, zapłacisz komornikowi. Dzieci ci się kiedyś usamodzielnią, wtedy windykacja sobie przypomni o egzekucji. Tyle, że będziesz miał nieco więcej do zapłaty...
                      • Gość: Wanda Re: do m IP: *.183.187.106.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.10.11, 10:05
                        Wiesz . m wydaje mi sie że to nie przypadek że wielu forumowiczów szuka tutaj rady o długach z przed ilus tam lat. Moim skromnym zdaniem jest to celowe działanie wierzycieli którzy ''hoduja'' sobie dłuzników . Kwota odsetek ustawowych jest o 100% wyższa niz najlepsza lokata bankowa. Niedouczeni potencjalni dłużnicy zyja w błogim przekonaniu że wierzyciel odpuścił lub o dlugach zapomniał .
                        P.S. A po latach ...jak u Obamy ''mamy go''
                        • follow_white_rabbit Re: do m 27.10.11, 12:00
                          tylko nie wiadomo ilu dożyje ,ilu wyjedzie a pozostali albo w szarej albo tacy kiepscy że nie tylko
                          mniej niż na lokacie ale i kapitał szlag trafił..:)
                          • Gość: Wanda Re: do follow....... IP: *.183.179.36.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.10.11, 19:04
                            Jeżeli nie dozyje to zawsze można ''podlączyć sie '' pod masę spadkową .
                            Jeżeli wyjedzie to istnieje wiele firm windykacyjnych działających również za granicą.
                            Jeżeli życie w szarej strefie to ICH sposób na życie to ..niech se żyja.
                            • follow_white_rabbit Re: do follow....... 28.10.11, 16:07
                              z tą zagranicą to najlepiej ci wyszło..:))
                              jak ja lubię takie głodne kawałki

a to niech se żyją to wyraz szczodrości czy realizmu tj.bezsilności?
                              • Gość: Wanda Re: do follow....... IP: *.183.184.133.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.10.11, 23:29
                                www.eurowindykacja.pl/
                                www.ho.haslo.pl/article.php?id=2829.........................i jeszcze ze 100 innych .
                                A jakie tam sa koszta , ktore doliczane są do długu.
                                Piszac to myslałem o tych dłużnuikach którzy uważają że jezeli nitk od kilku lat ich nie rusza to znaczy że mają spokój.
                                P.s. A nie wiedza że sa ...tuczeni.
                                Powiem ci / wam / jeszcze tak. Odpowiedźcie sobie na pytanie skąd te wszystkie KRUKI, Presco, ... i inne powiększyli i rokrocznie powiększają swoje przychody o niewyobrażalne kwoty. Dlaczego firmy windykacyjne staja sie giełdowymi potentatami ?
                                Przeciez na tym forum co drugi to chwali sie że wykiwal wierzyciela a z windykatorów to wogóle nie gada i żyja ...przeszczęślwie .
                                PS. A KRUKOWI i innym windykatorom pieniądze nie mieszczą sie juz w najwiekszej ... ''meblosciance''
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka